Corespondenti
25.07.2015
Internațional

V. Orbán: Este o relație clară între imigranții ilegali care vin în Europa și întărirea terorismului

V. Orbán: Este o relație clară între imigranții ilegali care vin în Europa și întărirea terorismului
Premierul ungar Viktor Orbán a declarat, sâmbătă, la Universitatea de Vară "Tusvanyos", că imigrația ilegală amenință Ungaria și Europa, reprezentând un pericol pentru valorile și cultura comună, dar și "siguranța europeanului", înlesnind propagarea terorismului și creșterea șomajului.

Viktor Orbán a spus, sâmbătă, la Universitatea de Vară „Tusvanyos” de la Băile Tușnad, că fenomenul migraționist este urmare a unor întâmplări din trecutul nu foarte îndepărtat, care au legătură cu faptul că Africa de Nord nu mai reprezintă „linia de apărare” a Europei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Practic, Africa de Nord a reprezentat un foarte important bastion care a protejat, pe undeva, Europa. Din păcate, acel bastion, acea linie de apărare nu mai există. State din nordul Africii nu mai există, nu mai există o linie de apărare și sunt de acord cu fostul președinte Sarkozy care, la un post de televiziune din Franța, a spus că, de fapt, vedem doar începutul în ceea ce privește fenomenul migraționist”, a afirmat Orbán.

Potrivit acestuia, în Africa există peste un miliard de oameni și mai mult jumătate din „acea populație imensă” este sub 25 de ani, tineri care, odată rămași fără adăpost, apă, și alimente, vor migra.

„Miza este Europa, modul de viață al cetățeanului european, valorile europene și pur și simplu existența sau disprația popoarelor europene. Sau mai bine zis o schimbare a popoarelor din Europa într-o măsură care va duce la o transformare în urma căreia nu vom mai putea recunoaște societățile și popoarele din Europa sau ce va mai rămâne din ele”, a declarat premierul ungar.

În opinia acestuia, una dintre problemele cu care se va confrunta Europa este terorismul, existând o legătură strânsă între imigranții ilegali care ajung în Europa și propagarea terorismului.

„Este o relație clară între imigranții ilegali care vin în Europa și întărirea terorismului. E evident că din marea masă pur și simplu nu putem să-i identificăm pe teroriștii dușmănoși. Trebuie să fim de acord cu prim-ministrul britanic David Cameron, că nu vom putea soluționa criza, dacă nu oprim acești oameni să își părăsească țara”, a continuat premierul Orbán.

Șeful Guvernului de la Budapesta a mai spus că și problema economică este strâns legată de fenomenul migraționist, imigranții contribuind la creșterea șomajului. Potrivit acestuia, din 2008 și până în prezent, Uniunea Europeană „se luptă cu o criză economică continuă” și pentru cele mai multe țări europene,”pentru că nu toate sunt Germania”, rata mare a șomajului este cea mai importantă sursă de tensiune.

„După statisticile polițiilor din Occident, unde trăiesc în număr mare imigranți ilegali, criminalitatea crește drastic și scade siguranța cetățenilor. Statistica Națiunilor Unite arată că în privința crimelor sexuale Suedia este pe locul 8 după Lesotho din Africa de Sud, în pușcăriile britanice numărul deținuților, în ultimii cinci ani, s-a triplat, iar în Italia, în 2012, un sfert din crime au fost săvârșite de imigramți și putem continua. Toate laolatltă ne fac să spunem că imigrarea ilegală amenință și Ungaria și Europa, e un pericol pentru valorile comune, cultura noastră comună, amenință siguranța europeanului”, a spus Viktor Orbán.

Premierul ungar a adăugat că problema fenomenului migraționist poate fi rezolvată doar cu consensul întregii comunități.

În acest context, el a arătat că în Ungaria a fost realizată o consultare publică în acest sens, la care au participat cetățenii cu drept de vot, majoritatea celor chestionați (66 la sută) declarând că „imigranții reprezintă o problemă, le pun în pericol nivelul de trai și siguranța locului de muncă”.

„Majoritatea, adică 66 la sută, au spus că imigranții reprezintă o problemă, le pun în pericol nivelul de trai și siguranța locului de muncă, 80 la sută din ei au spus că ar trebuie să existe legi care să permită arestarea persoanelor care trec ilegal granite și că acestea ar trebui să-și acopere costurile de existență până la rezolvarea situației lor. Este clar, majoritatea societății din Ungaria nu dorește să aibă migranți ilegali și nu mai dorește să continue politica Bruxelles-ului, care a eșuat. Noi dorim să fim o societate puternică, bazată pe consens, care dorește să soluționeze cele mai arzătoare probleme, printre care și problema migrației’, a afirmat Orbán.

Acesta a criticat partidele de stânga din Ungaria, potrivit cărora fenomenul imigrației nu reprezintă un pericol, ci „o oportunitate”.

„Stânga a crezut despre multe probleme că nu reprezintă un pericol, ci o oportunitate. Pentru că a crezut că, dacă spun acest lucru, vor putea să își rezolve obiectivele proprii. Imaginați-vă ce s-ar fi întâmplat dacă stânga ar fi câștigat alegerile în 2004: nu am mai recunoaște Ungaria, am fi o mare tabără de refugiați”, a spus Viktor Orban.

Dezbaterile de sâmbătă au încheiat suita prelegerilor celei de-a XXVI-a ediții a Universității de Vară și Taberi Studențești „Tusvanyos” de la Băile Tusnad.

Inchide