Val de demisii la vârful statului în urma scandalului de corupție din Ucraina. Șeful adjunct al administraţiei prezidenţiale şi procurorul general adjunct au demisionat

Val de demisii la vârful statului în urma scandalului de corupție din Ucraina. Șeful adjunct al administraţiei prezidenţiale şi procurorul general adjunct au demisionat
Kirilo Timoşenko, adjunctul şefului biroului prezidenţial ucrainean, a demisionat/Sursa FOTO: Profimedia
Publicat: 24/01/2023, 12:49
Actualizat: 24/01/2023, 13:48

Mai mulţi înalţi responsabili ucraineni şi-au anunţat marţi demisia, în urma unei presupuse afaceri de corupţie legată de aprovizionarea armatei la preţuri umflate, primul scandal şi remaniere de această amploare de la începutul invaziei ruse.

Printre oficialii care au demisionat şi ale căror plecări au fost imediat acceptate se numără viceministrul apărării Viaceslav Şapovalov, care era responsabil de sprijinul logistic al forţelor armate, şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale Kirilo Timoşenko şi procurorul general adjunct Oleksi Simonenko.

„Chiar dacă aceste acuzaţii sunt nefondate”, plecarea lui Şapovalov „va face posibilă păstrarea încrederii societăţii şi a partenerilor internaţionali, precum şi asigurarea obiectivităţii” eforturilor de a face lumină asupra acestei afaceri, a asigurat Ministerul Apărării de la Kiev într-un comunicat.

Anunţurile vin după ce autorităţile au demis un viceministru al infrastructurii ucrainene, Vassil Lozinski, suspectat că a primit mită de 400.000 de dolari pentru „a facilita” achiziţionarea de generatoare la preţuri umflate, în timp ce ţara se confruntă cu întreruperi masive de electricitate în urma loviturilor Rusiei împotriva infrastructurii energetice.

Timoşenko, unul dintre rarii colaboratori ai preşedintelui în funcţie de la alegerea lui Volodimir Zelenski în 2019 şi care superviza în special proiecte de reconstrucţie a instalaţiilor avariate de loviturile ruseşti, a figurat la rândul său în mai multe scandaluri în timpul şi înainte de invazia Moscovei.

În octombrie, el a fost acuzat că folosea un vehicul de teren donat Ucrainei de grupul General Motors în scopuri umanitare. După aceste dezvăluiri, Timoşenko a anunţat transferarea vehiculului într-o zonă apropiată de linia frontului.

Simonenko a fost acuzat la rândul său de o media influentă ucraineană, Ukrainska Pravda, că a plecat recent în vacanţă în Spania, în timp ce deplasările în străinătate, cu excepţia scopurilor profesionale, sunt în mod normal interzise bărbaţilor ucraineni chemaţi în armată în caz de război.

Potrivit ziarului, el a plecat într-o maşină aparţinând unui om de afaceri ucrainean şi în compania bodyguardului acestuia.

Preşedintele Zelenski a anunţat luni seară că mai mulţi responsabili oficiali ucraineni îşi vor părăsi posturile.

Adjunctul şefului biroului prezidenţial al Ucrainei Kirilo Timoşenko a anunţat marţi că i-a cerut luni preşedintelui Volodimir Zelenski să-l elibereze din funcţie, informează Reuters.

„Îi mulţumesc preşedintelui Ucrainei Volodimir Zelenski pentru încrederea şi oportunitatea de a face fapte bune în fiecare zi şi în fiecare minut”, a scris Timoşenko pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Timoşenko nu a prezentat niciun motiv pentru demisia sa. Media ucrainene au relatat că Timoşenko ar putea face parte din remanierea de personal anunţată de Zelenski.

Un decret de acceptare a demisiei lui Timoşenko a fost publicat pe site-ul preşedintelui.

Zelenski a declarat luni că schimbări de personal vor fi anunţate în această săptămână în guvern, regiuni şi în cadrul forţelor de securitate după acuzaţii de corupţie, la aproape un an de la invazia Rusiei.

Timoşenko, în vârstă de 33 de ani, a fost adjunctul şefului biroului prezidenţial din 2019, supervizând regiunile şi politicile regionale. El a lucrat de asemenea cu Zelenski în timpul campaniei sale electorale, supraveghind conţinutul media şi creativ.

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina în februarie 2022, potrivit presei ucrainene, Timoşenko a fost implicat în mai multe scandaluri legate de utilizarea de maşini scumpe în scop personal. Timoşenko a negat toate acuzaţiile, scrie Agerpres.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Toți românii au INTERZIS. Legea peste care nu poate trece NIMENI. Se dau amenzi de...
Două anotimpuri în România. Ce vești ciudate au dat meteorologii
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția