Valery Giscard d’Estaing, fost președinte al Franței, a murit la 94 de ani

Valery Giscard d'Estaing, fost președinte al Franței, a murit la 94 de ani
Valery Giscard d'Estaing, fost președinte al Franței, a murit la 94 de ani. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 03/12/2020, 11:26

Valery Giscard d’Estaing, președinte al Franței în perioada 1974-1981, considerat unul dintre cei mai mari susținători ai integrării europene, a încetat din viață miercuri la vârsta de 94 de ani.

Acesta a murit în locuința sa din regiuea Loir-et-Cher, din centrul Franței, după ce a fost diagnosticat cu COVID-19, informează Euronews.

„În concordanță cu dorințele sale, înmormântarea va avea loc într-un cadru privat”, se arată în mesajul transmis de familia fostului președinte.

Giscard d’Estaing fusese internat în spital luna trecută din cauza unor probleme cardiace.

Un pro-european convins

Giscard d’Estaing a fost considerat unul dintre cei mai pro-europeni politicieni. Acesta s-a declarat dezamăgit de decizia cetățenilor britanici de a părăsi Uniunea Europeană, el descriind Brexit ca „un pas înapoi” din punct de vedere geopolitic.

Cu toate acestea, fostul președinte francez s-a declarat încrezător că Uniunea Europeană va continua să funcționeze și fără Marea Britanie.

„Simt un mare regret. Am funcționat fără Marea Britanie în primii ani ai Uniunii Europene. Așa că vom redescoperi o situație în care am mai fost deja”, spunea el.

Născut în Germania în 1926, Giscard d’Estaing a ajutat la eliberarea Parisului de sub ocupația Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

Ca președinte al Franței, a contribuit decisiv la discuțiile privind moneda euro și a fost un susținător al aderării, în anii ’70, a Marii Britanii la ceea ce avea să devină Uniunea Europeană.

Giscard d’Estaing a rămas optimist în ceea ce privește proiectul european, susținând că Uniunea Europeană își va reveni și chiar se va dezvolta și mai mult, în pofida pierderii unuia dintre cei mai importanți membri ai săi.

Fostul președinte francez a participat la redactarea Constituției Europene, prezentată în 2004, dar respinsă de alegătorii din Franța și Olanda. Cu toate acestea, documentul a deschis calea Tratatului European din 2007.

Fostul președinte Francois Hollande l-a descris pe acesta ca fiind „un om de stat care a ales să se deschidă lumii și care a crezut întotdeauna că Europa este o condiție pentru ca Franța să fie mai puternică”, în timp ce predecesorul lui Hollande, Nicolas Sarkozy, și-a exprimat „adânca tristețe” pentru moartea lui Giscard d’Estaing.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul aceleiași facultăți, în 2015. A lucrat, începând din 2013, în cadrul agenției citeste mai mult