Vaticanul este supus unor presiuni tot mai mari din partea UE să își facă ordine în bancă

Vaticanul este supus unor presiuni tot mai mari din partea UE să își facă ordine în bancă
Publicat: 10/03/2013, 18:34
Actualizat: 06/02/2016, 21:28

Vaticanul este supus unor presiuni tot mai mari să își facă ordine în bancă, care mult timp a făcut obiectul unor intrigi obscure, Uniunea Europeană insistând pentru aplicarea regulilor comunitare în utilizarea euro, relatează Mediafax, citând New York Times.

Negocierile referitoare la adoptarea de către Vatican a standardelor bancare internaționale au ajuns însă într-un punct delicat, un oficial european relatând că, în timpul unui prânz oficial, discuțiile au ajuns la necesitatea unei deschideri mai mari din partea instituției financiare cufundate timp de secole în secretomanie.

Un reprezentat al Vaticanului prezent la masă, deranjat de apelurile pentru mai multe informații, a strigat însă „Cum puteți să ne puneți astfel de întrebări?”.

Înfruntarea a avut loc pe fondul presiunilor tot mai mari din partea Uniunii Europene ca toate țările, inclusiv microstate precum Vatican City și Monaco, să respecte reglementările bancare comune în utilizarea euro.

Aceste presiuni au continuat și în ultimele zile ale pontificatului lui Benedict al XVI-lea și rămân o problemă majoră pentru cardinalii care se vor întruni pentru alegerea noului Papă.

În timp ce conclavul va începe marți, spectrul unui scandal financiar reprezintă o dificultate în mod special pentru succesorul lui Benedict, care trebuie să modernizeze finanțele Biseririi Romano Catolice, în caz contrar riscând însuși accesul la sistemul bancar global, cu impact asupra autorității sale morale și stabilitatea financiară.

În lupta pentru finanțele Vaticanului sunt implicate mai multe facțiuni, unele care vor mai multă transparență, iar altele care vor menținerea secretului tradițional.

Fondată în 1942 și cu sediul într-un turn rotund din apropierea Palatului Apostolic, banca Vaticanului, numită Institutul de Lucrări ale Religiei, nu acordă în general împrumuturi, dar administrează depozite și patrimonii pentru instituții religioase, clerici și diplomați acreditați la Vatican, singurii care au dreptul să dețină conturi la instituția financiară.

În timpul războiului rece, banca a fost folosită și ca un canal de transfer al banilor în țările răsăritene comuniste, ca sprijin pentru înlăturarea comunismului. În prezent, Vaticanul folosește banca pentru sprijinirea activităților bisericii în zone sensibile, precum Cuba și China.

În ultimii ani, mai ales din cauza reticenței de a divulga informații, au apărut suspiciuni dacă unele din conturile bănci iau legătură cu crima organizată sau fondurile politice ilegale.

Potrivit datelor din 2011, cele mai recente disponibile, banca avea 20.772 de clienți, din care 68% membri ai clerului, circa 33.000 de conturi și active în valoare de 8,2 miliarde de dolari.

În ultimii ani, procuratura italiană a devenit mai agresivă în a investiga dacă depozitele clericilor nu sunt de fapt doar fațada altor interese.

În iulie anul trecut, un preot a fost arestat pentru că a permis unui avocat să îi utilizeze contul de la banca Vaticanului pentru o fraudă în asigurări.

În pontificatul lui Benedict, banca s-a angajat să intre pe o listă albă a țărilor care respectă standardele bancare internaționale, iar printr-unul din ultimele acte în calitate de Papă, acesta a numit un aristocrat german, Ernst von Freyberg, ca președinte al băncii.

În luna mai a anului trecut, președintele de atunci al băncii, Ettore Gotti Tedeschi, un cunoscut bancher italian, a fost înlăturat din funcție, sub acuzația de incompetență. În 2010, procuratura italiană a blocat două conturi ale băncii Vaticanului deținute la alte instituții financiare și a deschis o anchetă împotriva lui Tedeschi și directorului general Paolo Cipriani, sub acuzația de spălare de bani. Ambii au negat acuzațiile.

Banii au fost ulterior returnați băncii, după ce Vaticanul a înființat o autoritate proprie de control, pentru a respecta reglementările UE în domeniul combaterii spălării banilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...