Venezuela plonjează în incertitudine, după decesul lui Hugo Chavez

Venezuela plonjează în incertitudine, după decesul lui Hugo Chavez
Publicat: 06/03/2013, 12:09

„Am primit cea mai grea și mai tragică informație pe care am putea-o anunța poporului nostru. La ora 16.25 (22.55 ora României), astăzi 5 martie, a murit comandantul nostru președintele Hugo Chavez Frias, după ce a luptat cu încrâncenare împotriva unei boli de aproape doi ani”, a declarat într-o alocuțiune, transmisă de toate posturile de televiziune din țară, vicepreședintele și succesorul desemnat al acestuia, Nicolas Maduro.

Autoritățile au decretat șapte zile de doliu, iar funeraliile naționale sunt prevăzute pentru vineri.

Redus la tăcere de o agonie de aproape trei luni, președintele venezuelean și-a pregătit cu grijă succesiunea desemnându-l pe vicepreședintele său să asigure tranziția și să se prezinte drept candidat al puterii la eventualele alegeri. „Vom fi moștenitorii demni ai unui gigant”, a afirmat vicepreședintele emoționat.

Ministrul Afacerilor Externe Elias Jaua a confirmat în cursul serii că Maduro va fi președinte interimar și că un scrutin prezidențial va fi organizat în 30 de zile, conform instrucțiunilor președintelui. În ceea ce privește tranziția, interpretările Constituției diferă de la Guvern la opozanți, aceștia din urmă cerând ca interimatul să fie asigurat de președintele Adunării Naționale Diosdado Cabello și nu de vicepreședinte.

La scurt timp după anunțarea decesului lui Hugo Chavez, capitala a plonjat într-o liniște apăsătoare. Numeroase magazine și transporturile publice și-au încetat imediat funcționarea, în timp ce sute de susținători ai „comandantului”, vizibil neîncrezători, au ieșit spontan pe străzi.

În fața spitalului militar din Caracas unde era internat, câteva sute de persoane au improvizat o manifestație, arborând portrete ale președintelui și scandând sloganuri în onoarea sa. „Noi toți suntem Chavez!”, scandau unii dintre ei.

„A fost un bărbat care ne-a învățat să ne iubim patria, comandantul pleacă fizic, dar el rămâne în inimile noastre”, a mărturisit Francis Izquierdo, o angajată municipală.

Știrea despre decesul său a fost rapid comentată în afara țării. Brasilia a evocat „pierderea unui prieten”, președintele bolivian Evo Morales s-a declarat „distrus”, în timp ce președintele Barack Obama și-a manifestat susținerea față de venezueleni și speranța în „relații contructive” pe viitor.

Morales și alți președinți de stânga, uruguayanul Jose Mujica și argentinianca Christina Kirchner, sunt așteptați în orele care urmează la Caracas.

În Cuba, țară aflat sub perfuzia petrodolarilor venezueleni, Guvernul a decretat trei zile de doliu național și a reamintit legătura foarte strânsă dintre liderul cubanez Fidel Castro și moștenitorul său politic, care l-a însoțit pe mentorul său „ca un adevărat fiu”, potrivit Havana.

În Asia, prețul petrolului s-a apreciat, miercuri, după anunțul privind moartea președintelui venezuelean Hugo Chavez, care deschide o perioadă de incertitudine în Venezuela, principalul producător de țiței sud-american, au anunțat brokerii.

După ce a anunțat decesul președintelui, Maduro a lansat mai multe apeluri la calm și a informat că armata și poliția au fost mobilizate în țară „pentru a însoți și proteja poporul și pentru a garanta pacea”. La scurt timp după aceasta, ministrul Apărării Diego Molero, însoțit de mai mulți ofițeri de rang înalt, a asigurat că forțele armate vor rămâne „unite pentru a respecta și a asigura respectarea Constituției”.

Un oficial militar de rang înalt, generalul Wilmer Barrientos, a dat asigurări, o oră mai târziu, de „normalitatea deplină” care domnește în țara cu cele mai importante rezerve mondiale de țiței.

„Dacă Guvernul are capacitatea de a organiza alegeri chiar mai devreme de o lună, o va face”, a apreciat observatorul politic Luis Vicente Leon. „Cu cât mai devreme, cu atât mai bine, ei vor profita, electoral vorbind, de emoția provocată de moartea președintelui”, a anticipat analistul.

La aceste alegeri anticipate, Maduro se va confrunta probabil cu guvernatorul Henrique Capriles, în vârstă de 40 de ani, învins onorabil de Hugo Chavez în octombrie. În fața presei, acesta din urmă a subliniat că Chavez a fost pentru el un „adversar” și nu un „inamic”, înainte de a cere Guvernului să își respecte „îndatoririle constituționale”.

Incertitudinea privind soarta președintelui, internat într-un spital militar din capitală, plana încă de luni. El se lupta din iunie 2011 cu un cancer localizat în zona pelviană și starea sa de sănătate s-a agravat în ultimele ore, potrivit Guvernului. După mai mult de două luni de spitalizare în Cuba, Chavez s-a întors în mod neprevăzut la Caracas, la 18 februarie, dar nu a fost văzut sau auzit de atunci.

Țara trăia în ritmul zvonurilor și dezmințirilor din jurul stării de sănătate a președintelui, Guvernul afirmând că acesta continuă să conducă Venezuela, în timp ce opoziția cerea informații clare.

Învingător în toate alegerile la care a participat de la preluarea puterii, în 1999, Hugo Chavez a murit în timp ce tocmai fusese reales pentru un nou mandat de șase ani, la 7 octombrie 2012. La 10 ianuarie el nu a putut depune jurământul, iar învestitura sa a fost amânată sine die de Guvern, o decizie aprobată de Curtea Supremă de Justiție, dar contestată de opoziție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
3.500 DE LEI în fiecare lună pentru aceşti români. KLAUS IOHANNIS a promulgat legea deja
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Postarea Andreei Bostanică care a strâns peste 1 milion de like-uri. Artista a primit numeroase...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
A fost descoperită o mutație genetică rară, nemaivăzută până acum la oameni