• Publicat:
Internațional

Vestea primită de 40 de bărbați din Irak, colaboratori ai ISIS. Soarta lor s-a decis la tribunal

Vestea primită de 40 de bărbați din Irak, colaboratori ai ISIS. Soarta lor s-a decis la tribunal
Un tribunal irakian a condamnat 40 de bărbați la moarte pentru rolul pe care l-au jucat în masacrarea la Tikrit, în 2014, a sute de recruți militari de către gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), relatează postul Radio Free Europe-Radio Liberty în pagina electronică.

Un purtător de cuvânt al sistemului judiciar irakian, Abdel Sattar Bayraqdar, a anunțat joi că Tribunalul Penal Central din Bagdad a pronunțat sentințele în baza legislației în domeniul luptei împotriva terorismului.

Tribunalul a achitat alți șapte inculpați în acest dosar, din cauza lipsei de probe, a precizat Bayraqdar.

El nu a oferit alte detalii și era neclar, imediat, dacă cei vizați pot face apel împotriva acestor hotărâri.

În urma unui proces similar, în iulie 2015, 24 de bărbați au fost condamnați la moarte prin spânzurare pentru un masacru comis în primele zile ale ofensivei-fulger declanșate în iunie 2014, în Irak, de gruparea jihadistă Statul Islamic.

Jihidații afirmau la vremea respectivă că au executat 1.700 de militari care au fugit de la Camp Speicher, o bază militară situată în apropiere de Tikrit, însă organizația nonguvernamentală Human Rights Watch (HRW) a estimat că aproximativ 770 de militari au fost omorâți în acest masacru.

Inchide