Viața de coșmar din închisorile siriene. „Am citit „1984”. Când am fost încarcerat, am descoperit că o asemenea lume exista și că ea era Siria”

Viața de coșmar din închisorile siriene. Am citit 1984. Când am fost încarcerat, am descoperit că o asemenea lume exista și că ea era Siria
Publicat: 12/12/2014, 16:52

Cu fața obosită, Mohsen, un nume fals, prezintă în detaliu abuzurile și umilințele suferite de la revenirea din Turcia. „De fiecare dată când eram transferați dintr-un centru într-altul, aveam dreptul la o «petrecere de bunvenit» – gărzile ne băteau cu brutalitate cu bastoane”, relatează el.

Mohsen susține că a fost „spânzurat” de încheieturile mâinilor de tavan, abia atingând podeaua cu picioarele. Uneori gărzile îi strecurau sub haine gândaci, după care-l stropeau cu insecticid.

Tortura era, de asemenea, psihologică. „O insultau pe soția mea. Îmi spuneau că vor merge acasă să o violeze”, afirmă sirianul.

De la începutul războiului, în martie 2011, aproximativ 200.000 de persoane au fost încarcerate în Siria, potrivit organizației Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Dintre ele, 12.000 au murit în detenție.

Majoritatea deținuților trec mai întâi prin centrele serviciilor de informații, unde sunt privați de apă, alimente sau medicamente. În momentul arestării, Mohsen cântărea 100 de kilograme, iar la eliberare avea 50 de kilograme.

„Pentru noi, voi nu însemnați nimic”, i-a spus unul dintre torționari lui Mohammad Samaan – un pseudonim – arestat și închis de două ori. „Torturăm oamenii pentru că suntem sadici. Ne place”, i-a spus el.

„M-a electrocutat și mi-a spus să scriu tot ce știu. A făcut totul să mă forțeze să cedez”, declară acest activist pacifist, în vârstă de 33 de ani, originar din Damasc.

„Am supraviețuit unui coțmar. Nimic (…) nu m-ar fi pregătit pentru oroarea detenției”, povestește el, amintindu-și că a citit, cu puțin timp înainte de izbucnirea revoluției, „1984” de George Orwell, care descrie viața într-un regim totalitar. „Atunci când am fost încarcerat, am descoperit că o asemenea lume exista și că ea era Siria”, spune el.

„Astăzi amintirile mă bântuie zilnic, atunci când mănânc, când dorm”, povestește el calm, fumând, la Beirut, unde s-a refugiat.

– Simulacru de proces

Asemenea majorității deținuților, Samaan și Masri au fost transferați, după ce au trecut prin sediile serviciilor de informații, în închisorile din Ardra și Seydneya, după un simulacru de proces.

Mohsen al-Masri, la rândul său militant pacifist, a fost judecat de un tribunal militar, iar Samaan, spune, de asemenea, că procesul său a fost o „farsă”. „Toți judecătorii din Siria nu fac altceva decât să urmeze ordinele forțelor de securitate”, explică el.

Opinia sa este împărtășită și de un cunoscut avocat sirian specializat în drepturile omului. „Regimul nu respectă propriile legi când este vorba despre deținuți”, a declarat el sub acoperirea anonimatului.

„În Siria există patru servicii de informații și fiecare este pregătit să facă orice pentru a arăta că este mai violent decât celelalte”, adaugă avocatul. „Doar la Damasc există între 30 sau 40 de centre de interogare ale serviciilor de securitate și un număr necunoscut de locuri secrete de detenție”. Numai deținuții din închisorile oficiale au dreptul la vizite.

În plus, numeroși deținuți au fost închiși ca „ostatici” și folosiți ca instrument de presiune asupra persoanei căutate, pentru ca aceasta să se predea.

Președintele Bashar al-Assad a amnistiat în iunie mii de persoane, însă doar câțiva prizonieri de conștiință au fost eliberați.

În opinia activistei pentru drepturile omului Sema Nassar, regimul refuză eliberarea activiștilor pacifiști care au jucat un rol esențial în declanșarea revoltelor, în martie 2011, de teama influenței pe care ar putea să o aibă odată eliberați din închisoare.

Conflictul sirian, care a început cu manifestații reprimate brutal de regimul al-Assad, a devenit între timp un război complex, în care luptă rebelii, grupări islamiste și armata. Conflictul s-a soldat cu 200.000 de morți.

Cei mai mulți dintre cei care au participat la revolta pașnică au murit în închisoare ori s-au refugiați în străinătate, declară mai mulți activiști.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine