Viața de coșmar din închisorile siriene. „Am citit „1984”. Când am fost încarcerat, am descoperit că o asemenea lume exista și că ea era Siria”

Viața de coșmar din închisorile siriene. Am citit 1984. Când am fost încarcerat, am descoperit că o asemenea lume exista și că ea era Siria
Publicat: 12/12/2014, 16:52

Cu fața obosită, Mohsen, un nume fals, prezintă în detaliu abuzurile și umilințele suferite de la revenirea din Turcia. „De fiecare dată când eram transferați dintr-un centru într-altul, aveam dreptul la o «petrecere de bunvenit» – gărzile ne băteau cu brutalitate cu bastoane”, relatează el.

Mohsen susține că a fost „spânzurat” de încheieturile mâinilor de tavan, abia atingând podeaua cu picioarele. Uneori gărzile îi strecurau sub haine gândaci, după care-l stropeau cu insecticid.

Tortura era, de asemenea, psihologică. „O insultau pe soția mea. Îmi spuneau că vor merge acasă să o violeze”, afirmă sirianul.

De la începutul războiului, în martie 2011, aproximativ 200.000 de persoane au fost încarcerate în Siria, potrivit organizației Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Dintre ele, 12.000 au murit în detenție.

Majoritatea deținuților trec mai întâi prin centrele serviciilor de informații, unde sunt privați de apă, alimente sau medicamente. În momentul arestării, Mohsen cântărea 100 de kilograme, iar la eliberare avea 50 de kilograme.

„Pentru noi, voi nu însemnați nimic”, i-a spus unul dintre torționari lui Mohammad Samaan – un pseudonim – arestat și închis de două ori. „Torturăm oamenii pentru că suntem sadici. Ne place”, i-a spus el.

„M-a electrocutat și mi-a spus să scriu tot ce știu. A făcut totul să mă forțeze să cedez”, declară acest activist pacifist, în vârstă de 33 de ani, originar din Damasc.

„Am supraviețuit unui coțmar. Nimic (…) nu m-ar fi pregătit pentru oroarea detenției”, povestește el, amintindu-și că a citit, cu puțin timp înainte de izbucnirea revoluției, „1984” de George Orwell, care descrie viața într-un regim totalitar. „Atunci când am fost încarcerat, am descoperit că o asemenea lume exista și că ea era Siria”, spune el.

„Astăzi amintirile mă bântuie zilnic, atunci când mănânc, când dorm”, povestește el calm, fumând, la Beirut, unde s-a refugiat.

– Simulacru de proces

Asemenea majorității deținuților, Samaan și Masri au fost transferați, după ce au trecut prin sediile serviciilor de informații, în închisorile din Ardra și Seydneya, după un simulacru de proces.

Mohsen al-Masri, la rândul său militant pacifist, a fost judecat de un tribunal militar, iar Samaan, spune, de asemenea, că procesul său a fost o „farsă”. „Toți judecătorii din Siria nu fac altceva decât să urmeze ordinele forțelor de securitate”, explică el.

Opinia sa este împărtășită și de un cunoscut avocat sirian specializat în drepturile omului. „Regimul nu respectă propriile legi când este vorba despre deținuți”, a declarat el sub acoperirea anonimatului.

„În Siria există patru servicii de informații și fiecare este pregătit să facă orice pentru a arăta că este mai violent decât celelalte”, adaugă avocatul. „Doar la Damasc există între 30 sau 40 de centre de interogare ale serviciilor de securitate și un număr necunoscut de locuri secrete de detenție”. Numai deținuții din închisorile oficiale au dreptul la vizite.

În plus, numeroși deținuți au fost închiși ca „ostatici” și folosiți ca instrument de presiune asupra persoanei căutate, pentru ca aceasta să se predea.

Președintele Bashar al-Assad a amnistiat în iunie mii de persoane, însă doar câțiva prizonieri de conștiință au fost eliberați.

În opinia activistei pentru drepturile omului Sema Nassar, regimul refuză eliberarea activiștilor pacifiști care au jucat un rol esențial în declanșarea revoltelor, în martie 2011, de teama influenței pe care ar putea să o aibă odată eliberați din închisoare.

Conflictul sirian, care a început cu manifestații reprimate brutal de regimul al-Assad, a devenit între timp un război complex, în care luptă rebelii, grupări islamiste și armata. Conflictul s-a soldat cu 200.000 de morți.

Cei mai mulți dintre cei care au participat la revolta pașnică au murit în închisoare ori s-au refugiați în străinătate, declară mai mulți activiști.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
A MURIT! Marcel Pavel e distrus: 'Of, Dumnezeule'
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
Ce a făcut Petrică Cercel pentru cei trei copii ai săi, înainte de a muri....
Ce gest a făcut Gică Hagi la nunta Simonei Halep cu Toni Iuruc! `Merită toată...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
A căzut mitul celor 10.000 de paşi pe care trebuie să-i facem pe zi, pentru...
Lovitură pentru cei care încalcă legea: Supraveghere video pe șosele și sancționare automată a contravenienților
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Simptomele COVID-19 în cazul copiilor. Cele trei semne care ar trebui să îi îngrijoreze pe...
A MURIT! Marcel Pavel e distrus: 'Of, Dumnezeule'
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Adio, centrale de apartament! Cu ce vor fi înlocuite, facturile vin mult reduse
Ajutor de căldură 2022. Când se dau banii de la stat pentru oamenii nevoiași
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului: A murit. Este doliu în lumea presei
Europa se zdruncină cumplit! Nenorocirea care ne așteaptă în curând. Vin vremuri grele
Milioane de români, sub RESTRICȚII. Intră în vigoare de duminică. Mare atenție!
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...