Vicepreședintele Bundesbank: Băncile se confruntă cu riscuri suplimentare, în contextul instabilității internaționale și majorării dobânzilor

Vicepreședintele Bundesbank: Băncile se confruntă cu riscuri suplimentare, în contextul instabilității internaționale și majorării dobânzilor
Publicat: 24/11/2023, 07:30

Băncile germane se confruntă cu riscuri asociate instabilității sistemului financiar, din cauza tensiunilor geopolitice, iar profiturile ar putea scădea, în contextul înăspririi politicii monetare, afirmă Claudia Buch, vicepreședinte al Băncii centrale a Germaniei (Bundesbank).

”În ultimii ani, am identificat vulnerabilități în sistemul financiar german, ca efect al intensificării riscurilor asociate creditării și dobânzilor mai mari. Sistemul financiar a gestionat bine problema creșterii dobânzilor, însă efectele nu s-au manifestat în totalitate. În al doilea rând, modificările structurale generează noi cerințe asupra sistemului financiar. Riscurile climatice și geopolitice, modificările demografice și digitalizarea necesită ajustări în realitatea economică și în sistemul financiar”, a declarat Claudia Buch, vicepreședinte al Bundesbank, în prezentarea unui raport de evaluare privind stabilitatea financiară.

Vicepreședintele Bundesbank a argumentat că, în actualul context relativ favorabil, companiile bancare ar trebui să facă investiții pentru intensificarea rezilienței. ”În acest context, sistemul financiar trebuie să mențină reziliența, pentru a putea gestiona riscurile și incertitudinea. Actuala situație favorabilă la nivelul profiturilor le oferă băncilor posibilitatea consolidării rezilienței”, a precizat Claudia Buch.

Vicepreședintele Bundesbank a amintit că, după criza financiară și a datoriilor suverane, dobânzile au fost foarte mici, iar evoluțiile economice au fost stabile. ”Situațiile de insolvență și rata șomajului aveau fluctuații ușoare, iar creditele neperformante au fost la un nivel minim din punct de vedere istoric. (…) Dar pandemia a oprit această etapă lungă de stabilitate. Valoarea PIB-ului a scăzut cu aproape 4%. Politica fiscală, politica financiară și mecanismele de supraveghere s-au activat rapid, iar cazurile de insolvență au reapărut rapid. (…) Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei marchează a treia etapă, cea actuală. Tarifele la energie, inflația și dobânzile au crescut. Evoluția conjuncturală este slabă, mai ales în Germania”, a subliniat Claudia Buch.

Vicepreședintele Bundesbank a constatat că efectele majorării dobânzii de referință ”nu s-au materalizat deocamdată complet”.

”Majorarea substanțială a dobânzilor a avut deja efecte evidente, dar a și îmbunătățit profiturile multor companii, chiar și pe termen scurt. Au crescut marjele dobânzilor aplicate de bănci. (…) Cu toate acestea, noile evaluări semnalează și pierderi necunoscute în bilanțurile contabile. Rezervele au reușit să absoarbă adecvat pierderile, dar, acum, două-treimi din băncile specializate în depozite și din băncile comerciale au probleme în bilanțurile contabile”, a subliniat Claudia Buch.

Conform unui raport al Băncii Centrale Europene (BCE), companiile bancare din zona euro prezintă ”primele semne de presiuni” asociate întârzierilor și eșecurilor în recuperarea creditelor. ”Deși riscurile asupra stabilității financiare ar putea părea mai puțin acute, se mențin ridicate. Atenția s-a mutat asupra impactului pe care condițiile financiare și de creditare stricte și perspectivele economice slabe îl au asupra capacităților de îndatorare, asupra corecțiilor de pe piețele imobiliare și riscurilor cu care se confruntă băncile și intermediarii financiari non-bancari”, conform unui raport al Băncii Centrale Europene pe tema Stabilității Financiare.

Foto: Profimedia

Citește și:

Guvernul Germaniei vrea să suspende în continuare plafonul de îndatorare suverană, în contextul impasului bugetar

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Mesajul emoționant pe care l-a ales Narcisa pentru coroana lui Mădălin. Tânăra i-a vizitat mormântul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Decizie pentru cei care primesc pensia PRIN POȘTĂ. Anunțul venit chiar astăzi, 27 APRILIE
Secretul unui pui suculent și delicios. Sfat de aur de la Jamie Oliver
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Război total după lansarea filmului Buzz House! Reacția lui Selly, după acuzațiile grave la adresa...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator