VIDEO | Cazul aeronavei românești blocată pe aeroportul Vatry-Paris, în atenția presei franceze / Suspiciuni de migrație ilegală spre SUA

Publicat: 27/12/2023, 11:03
Actualizat: 27/12/2023, 12:29

Avionul companiei românești Legend Airlines a fost imobilizat joi, pe aeroportul Vatry (Marne) din Franța. Totuși, aeronavei i s-a permis decolarea luni, pe 25 decembrie, spre Bombay, India, asta doar cu 276 de pasageri indieni la bord din cei 303 de pasageri inițiali. Presa franceză acuză suspiciuni de migrație ilegală.

Potrivit presei din Franța, 25 de pasageri din cei 303 doreau să rămână în Franța pentru a solicita azil, iar alți doi, bănuiți că ar fi contrabandiști, au fost plasați sub statutul de martor asistat și lăsați liberi de poliția franceză.

Franceinfo a publicat mai multe date despre aeronava operată de compania românească Legend Airlines.

Aeronava de tip Airbus A340 a companiei românești Legend Airlines urma să facă o călătorie de la Fujairah, în Emiratele Arabe Unite, către destinația (probabil intermediară) Nicaragua, a informat procuratura din Paris.

La bord se aflau 303 pasageri de naționalitate indiană și un echipaj roman. Aeronava a aterizat joi în jurul orei 15.00 pe aeroportul Paris-Vatry pentru o oprire de realimentare.

Suspiciuni de trafic de persoane raportate de un ONG

Avionul a fost imobilizat după ce autoritățile franceze au primit „informații anonime” care ar fi putut proveni de la un ONG, titrează Franceinfo.

Au fost efectuate controale de identitate asupra celor 303 pasageri și a echipajului de zbor, pe fondul suspiciunilor de trafic de persoane, a declarat parchetul din Paris pentru Televiziunea franceză.

Minori neînsoțiți printre pasageri

Inițial, pasagerii au rămas în avion, unde au putut să mănânce, potrivit prefecturii franceze. Aceștia au fost apoi duși la sala de recepție a aeroportului, transformată în zonă de așteptare.

Aceștia au fost îngrijiți de aproximativ 30 de voluntari. La fața locului au fost instalate paturi și prelate ridicate în fața ferestrelor sălii de recepție.

Am adus tăvi de masă, cât să reziste așteptării, apă, cafea, ceai. Sunt mulți vegetarieni. Sunt și mulți copii, a trebuit să aducem scutece, lapte, a precizat Patrick Jaloux, președintele protecției civile din Marne, pentru France 3 Grand Est.

Unsprezece minori neînsoțiți se numără printre cei 303 de pasageri ai zborului, a spus procuratura. Protecția civilă precizează că vârsta acestor minori variază „de la un bebeluș de 21 de luni la un adolescent de 17 ani” .

Au fost contactate mai multe autorități pentru intervievarea și verificarea condițiilor și obiectivelor transportului de persoane: direcția națională de poliție de frontieră, inclusiv Oltim (Oficiul pentru combaterea traficului ilicit de migranți), brigada de jandarmerie transport aerian (BGTA), precum și Vitry. -le-François (Marne) – o brigadă de cercetare.

Compania aeriană neagă orice responsabilitate

Compania Legend Airlines, proprietara avionului, „crede că nu are ce să-și reproșeze și transmite că nu a comis nicio infracțiune și este la dispoziția autorităților franceze”, a asigurat avocatul său, Liliana Bakayoko, pentru AFP.

Compania intenționează „să devină parte civilă dacă procedurile sunt inițiate de către procuror sau să depună plângere”, a adăugat reprezentantul Legend Airlines.

„Toți membrii echipajului au fost intervievați și autorizați să plece liber și să se întoarcă acasă dacă doresc”, a declarat avocatul pentru AFP sâmbătă dimineață. „Compania cooperează cu autoritățile franceze în cea mai mare măsură posibilă ”, a declarat aceeași sursă pentru Televiziunea franceză.

O anchetă judiciară deschisă, doi suspecți

Doi bărbați născuți în 2000 și 1984, suspectați că ar fi jucat un rol cheie în ceea ce ar putea fi o rețea de imigrație ilegală, au fost luați vineri în custodia poliției.

Parchetul din Paris solicitase plasarea acestora în arest preventiv, amintind că traficul de persoane este o infracţiune pedepsită cu 20 de ani de închisoare în Franța, iar amenda poate ajunge și la 3 milioane de euro pentru astfel de cazuri.

Aceștia au fost în cele din urmă eliberați și plasați sub statutul de martor asistat după prima lor înfățișare în fața unui magistrat de instrucție, a aflat Televiziunea franceză dintr-o sursă judiciară.

Decolare în India cu 27 de pasageri mai puțini

Justiția a ridicat în cele din urmă confiscarea acestui avion duminică, după cum a transmis prefectura Marne.

Această decizie face posibilă luarea în considerare a redirecționării pasagerilor plasați în zona de așteptare. În consecință, autoritățile competente ale DGAC [direcția generală a aviației civile] se străduiesc să obțină autorizațiile necesare pentru re-decolarea avionului, care ar trebui să aibă loc cel târziu luni dimineață, a spus prefectura într-un comunicat de presă.

De fapt, aeronava a decolat din nou luni după-amiază spre Bombay, susține presa franceză. Pe lângă cei doi bărbați puși sub statutul de martor asistat, douăzeci și cinci de pasageri, inclusiv doi minori, rămân pentru moment în Franța după ce au făcut o cerere de azil, care va fi analizată pe aeroportul Charles-de-Gaulle de prefectura Marnei.

Ipoteza unei rute migraționiste spre Statele Unite

„Este prima dată, din câte știu, când un întreg avion cu toți pasagerii săi a fost imobilizat pentru, în mod evident, suspiciuni de trafic de persoane ”, notează Emmanuel Daoud, avocat penal specializat în drept internațional, la France 2. Ipoteza unei noi rute migratorii prin Franța, înființată de rețele mafiote, ar putea explica imobilizarea acestui avion în Vatry, conchide presa pariziană.

CITIȚI ȘI:

Avionul A340 al companiei române Legend Airlines poate DECOLA. Avocaţii denunţă condiţii „nedemne” de izolare a pasagerilor

UPDATE | INCENDIU devastator la pensiunea „Ferma Dacilor”, din Tohani, Prahova. Bilanțul provizoriu al tragediei: șapte morți (Galerie FOTO)

Joe Biden și Donald Trump, mesaje diferite de Crăciun pe rețelele de socializare / D. Trump: „Să putrezească în iad”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului