VIDEO | Familiile angajaţilor de la Ambasada SUA din Kiev, chemate înapoi în State. Cetăţenii americani, sfătuiţi să plece din Ucraina

VIDEO | Familiile angajaţilor de la Ambasada SUA din Kiev, chemate înapoi în State. Cetăţenii americani, sfătuiţi să plece din Ucraina
FOTO: Pixabay
Publicat: 24/01/2022, 09:16

Departamentul de Stat a hotărât ca familiile angajaţilor de la Ambasada SUA din Kiev să părăsească Ucraina pe fondul tensiunilor din zonă și îi sfătuiește pe cetățenii americani din țară să plece, a anunţat un înalt oficial al Departamentului, potrivit abcnews. Ambasada SUA din Kiev continuă să funcţioneze şi însărcinatul cu afaceri Kristina Kvien rămâne acolo.

„Am autorizat plecarea unora dintre angajaţii de la Ambasada din Kiev şi am dispus ca toţi membrii familiilor angajaţilor să plece”, a declarat oficialul într-un briefing de presă.

Gradul de risc pentru călătoriile în Ucraina a ajuns la nivelul 4  din cauza „ameninţării crescute privind o acţiune militară rusească”.

„O acţiune militară a Rusiei poate avea loc în orice moment”

Conform oficialului, aceste decizii au fost luate în urma eforturilor continue ale Rusiei de a destabiliza ţara şi de a submina securitatea cetăţenilor ucraineni şi a celor care au rezidenţă sau vizitează Ucraina.

„Nu avem prioritate mai mare decât siguranţa şi securitatea cetăţenilor americani şi aceasta include şi personalul Guvernului american şi familiile acestuia. De ce am luat această decizie? Considerăm că o invazie rusească este iminentă? Aşa cum a declarat preşedintele Biden, o acţiune militară a Rusiei poate avea loc în orice moment”, a adăugat oficialul.

El le-a recomandat cetăţenilor americani aflaţi în Ucraina să părăsească ţara cu mijloace proprii sau cu zboruri comerciale.

„Luăm aceste măsuri din cauza acţiunilor agresive ale Rusiei faţă de Ucraina”

„Continuăm să urmăm calea democraţiei. Dar dacă Rusia optează pentru escaladarea situaţiei, atunci condiţiile de securitate, în special de-a lungul graniţelor Ucrainei, în Crimeea ocupată de Rusia şi în estul Ucrainei controlat de Rusia, sunt imprevizibile şi se pot deteriora rapid. Luăm aceste măsuri din cauza acţiunilor agresive ale Rusiei faţă de Ucraina”, a mai spus oficialul.

Oficialul a adăugat că aceste măsuri nu înseamnă o diminuare a sprijinului pentru Ucraina.