VIDEO | Măsuri opresive extreme adoptate de noul Guvern din Argentina pentru protestatari. „Închisoare sau glonț”

Publicat: 18/12/2023, 11:51
Actualizat: 18/12/2023, 12:37

Noul guvern argentinian le-a pus gând rău celor care au de gând să se revolte în stradă cu privire la măsurile politice care vor fi adoptate după ce noul guvern al președintelui Javier Milei a devalorizat moneda țării cu peste 50%.

Președintele Javier Milei și aliații săi pregătesc sancțiuni extreme pentru populație în anticiparea protestelor ce se anunță în Argentina după ce moneda locală s-a prăbușit cu 50%.

Activiștii pentru drepturile omului din Argentina și-au exprimat consternarea cu privire la noile orientări de securitate pentru a reprima un val de proteste anticipat după ce noul guvern al președintelui libertarian Javier Milei a devalorizat moneda țării cu peste 50%.

Persoanele și organizațiile care protestează vor fi identificate cu „mijloace video, digitale sau manuale” – și apoi vor fi facturate costurile trimiterii forțelor de securitate pentru a supraveghea demonstrațiile lor, a declarat ministrul pentru securitate al lui Milei, Patricia Bullrich, în momentul în care a anunțat joi noul protocol guvernamental.

„Vom face ordine în țară pentru ca oamenii să poată trăi în pace. Străzile nu vor fi ocupate. „Să știe că, dacă străzile vor fi luate, vor exista consecințe”, a declarat Bullrich, potrivit El Pais.

Protestatarii, obligați să plătească forțele de ordine scoase pe străzi

„Statul nu va plăti pentru utilizarea forțelor de securitate – organizațiile care au statut legal vor trebui să plătească sau persoanele fizice vor trebui să suporte costurile”, a declarat Milei.

Scopul noilor reguli este de a preveni o formă tradițională de protest cunoscută sub numele de „piquete”, în care demonstranții blochează drumurile și autostrăzile din oraș timp de ore, zile – și uneori chiar săptămâni la rând.

„Am trăit mulți ani în condiții de dezordine totală și absolută. Este timpul să punem capăt acestei metode, șantajului suferit de cetățeni”, a declarat Bullrich, care a adăugat că demonstranții ar putea „protesta pe trotuar”.

Grupurile pentru drepturile omului și legislatorii opoziției și-au exprimat îngrijorarea față de aceste reguli, despre care au spus că, în esență, ar incrimina protestele legitime.

„Sub promisiunea ordinii, guvernul încearcă să suprime protestele publice împotriva efectelor măsurilor oficiale”, a transmis Centrul de Studii Juridice (CELS). „Măsurile atacă dreptul la protest și îi incriminează pe cei care demonstrează și persecută organizațiile sociale și politice”.

Fostul candidat la președinție din partea stângii, Myriam Bregman, a declarat pe X: „Ceea ce a anunțat Bullrich este absolut neconstituțional … Dreptul de a protesta este primul dintre toate drepturile.”

José Luis Espert, un legislator al partidului lui Milei, Liberty Advances, a răspuns cu o frază din trei cuvinte: „Închisoare sau glonț”.

Poliția primește puteri sporite pentru a acționa împotriva protestatarilor

Noul protocol împuternicește poliția din stațiile de tren și de autobuz să confiște măști de protecție, bastoane sau alte elemente pe care le consideră că ar putea fi folosite într-o demonstrație. De asemenea, acesta limitează participarea adolescenților la protestele sociale, stabilind că părinții tinerilor care ar fi trebuit să fie la școală în loc să protesteze vor fi sancționați.

„Bullrich a anunțat că guvernul va sancționa inclusiv participarea adolescenților la proteste. În acest fel, ea incriminează mamele și tații care cer condiții mai bune pentru familiile lor”, a transmis CELS în comunicatul său, potrivit The Guardian.

Moderatorul unei televiziuni din Argentina, Mario Massaccesi, a reamintit că însăși Bullrich a blocat străzile din centrul orașului Buenos Aires atunci când a protestat în timpul pandemiei de Covid-19. „Ce autoritate are ea acum pentru a le spune altora că nu pot protesta?”, a întrebat prezentatorul de știri.

Inflația, care atinsese un vârf de aproximativ 160% în ultimele zile ale guvernului precedent al peronistului Alberto Fernández, a explodat într-o hiperinflație în prima săptămână a administrației libertare a lui Milei.

„Astăzi, inflația crește cu o rată zilnică de 1%, ceea ce înseamnă că va urca cu o rată anuală de 365%”, a declarat Milei vineri pe pagina sa de Instagram.

„Nu există nicio alternativă la acest șoc financiar”

Președintele Milei declarat după ce a preluat puterea în Argentina că țara sa trece printr-o criză majoră financiară, dar va depune toate eforturile pentru a nu ajunge „în întunericul Venezuelei”.

„Propunerea senilă progresistă a cărei unică sursă de finanțare este emiterea de bani va duce la o hiperinflație care va duce țara la cea mai gravă criză din istoria ei și ne va duce într-o spirală decadentă care ne va pune la același nivel cu întunericul Venezuelei lui Chávez și Maduro. Prin urmare, după o astfel de situație, nu poate exista nicio îndoială că singura opoziție posibilă este ajustarea, o ajustare ordonată care să cadă cu toată forța sa asupra statului și nu asupra sectorului privat.

Trebuie să vă spun din nou, nu există bani! Prin urmare, concluzia este că nu există nicio alternativă la ajustare și nicio alternativă la acest șoc financiar. Bineînțeles, acesta va avea un impact negativ asupra tuturor activităților, asupra ocupării forței de muncă, asupra salariilor reale, asupra numărului celor săraci. Va exista această inflație, este adevărat. Dar nu este foarte diferită de ceea ce s-a întâmplat în ultimii 12 ani.

Provocarea este enormă, dar o vom înfrunta cu convingere. Vom munci neobosit și vom ajunge acolo.

Dumnezeu să-i binecuvânteze pe argentinieni și fie ca forțele cerului să fie alături de noi în această provocare. Vă mulțumesc foarte mult, va fi dificil, dar vom reuși. Trăiască libertatea!”, a declarat Milei.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Scovergi de post. Rețeta dulce și sărată
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Decizie istorică la Muzeul Louvre! Tabloul ”Mona Lisa” ar putea fi mutat
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum a revoluționat Eddie Van Halen muzica rock? Unul dintre cei mai mari chitariști din...