VIDEO | Pompierii greci luptă cu un incendiu puternic pe insula Thassos. Mesajul MAE pentru turiștii români

Publicat: 11/08/2022, 09:10
Actualizat: 11/08/2022, 12:28

O pădure a fost cuprinsă de flăcări, noaptea trecută, pe insula Thassos, aproape de o plajă frecventată de români, în estul insulei, iar pompierii încă luptă cu flăcările, după cum anunță reprezentanți Ministerului Afacerilor Externe în Grecia.

Incendiul de vegetație din zona Limenaria, Thassos este încă activ, vineri, la prânz, după ce s-a declanșat miercuri seara.

Potrivit Ministerul Afacerilor Externe (MAE) acesta s-a produs în contextul temperaturilor ridicate înregistrate în Republica Elenă și afectează în prezent estul insulei. Autoritățile elene au dispus evacuarea persoanelor din zonă, în timp ce pompierii luptă pentru stingerea incendiului.

„MAE informează că, până la acest moment, la nivelul misiunii diplomatice și al oficiului consular nu au fost recepționate solicitări de asistență. În context, MAE recomandă cetățenilor români care se află pe Insula Thassos să evite deplasările în zona afectată de incendiu și să informeze de îndată Consulatul General al României la Salonic dacă sunt afectați de efectele acestui incendiu”, a transmis MAE.

Ambasada României la Atena și Consulatul General al României la Salonic continuă monitorizarea cu atenție a situației și menţin permanent contactul cu autoritățile locale, fiind pregătite să acorde asistență consulară, conform competențelor legale, în funcție de solicitări.

MAE reamintește că cetățenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Atena :+30 210 6728879, +30 210 6744544, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de urgenţă al misiunii diplomatice: +30 697 8996222.

Cum s-a declanșat incendiul

Incendiul a izbucnit miercuri seara aproape de o plajă foarte frecventată de români, Golden Beach, potrivit localnicilor, iar vântul puternic a dus la extinderea rapidă a flăcărilor. Mai mult, acesta a îngreunat intervenția pompierilor, relatează Știrile Pro TV.

În plus, mai mulți copaci au căzut, doborâți de foc, iar doi voluntari care ajutau la stingerea incendiului au fost răniţi.

Autorităţile elene fac apel la calm, arată un mesaj publicat pe forumul dedicat turiștilor de pe insultă.

„Până la stingerea sau până când focul va putea fi ținut sub control, VĂ RUGĂM să limitați deplasările pe insulă, astfel încât circulația mașinilor de pompieri și ale voluntarilor să fie prioritizate. Întreaga comunitate locală cât și autoritățile în măsură sunt mobilizate pentru stingerea incendiului. Mașini de pompieri și echipamente au sosit deja de pe continent pentru a ajuta”, este mesajul publicat pe grupul Forum Thassos.

„Următoarele ore sunt foarte importante, până la ivirea zorilor, când elicopterele vor putea să intervină. Vă rugăm de asemenea să fiți calmi, atât cei de acasă cât și cei de pe insulă. Urmăriți aici actualizările și vă rugăm de asemenea să ne țineți la curent cu ce vedeți în jurul vostru”, era anunțul de la ora 01:40.

Pompierii au acționat în cursul nopţii la sol, pentru a deschise calea auto-cisternelor, cu buldozere, iar joi este planificată intervenţia aeriană.

„Focul s-a tot extins. A venit un feryboat special cu echipament de stingere a incendiilor. Mesajul autorităţilor este ca turiştii să-şi păstreze calmul şi să lase autorităţile să-şi facă treaba. Să nu blocheze căile de acces, drumurile sau să plece de pe insulă ca nu sunt afectate zonele turistice”, a spus Drăgan Dan, reprezentant Forum Thassos, citat de Știrile Pro TV.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun