VIDEO Tensiuni politice în Marea Britanie / Guvernul Rishi Sunak plătește Rwandei fonduri masive printr-un acord de limitare a imigrației

Publicat: 08/12/2023, 21:57

Guvernul Rishi Sunak este supus presiunilor politice intense, după ce a dezvăluit că achită statului african Rwanda 290 de milioane de lire sterline (338 de milioane de euro) în cadrul unui acord care are rolul opririi migrației ilegale spre Marea Britanie.

Inițial, Guvernul britanic a plătit 140 de milioane de lire sterline în 2022, iar anul acesta a achitat încă 100 de milioane, urmând să ofere Rwandei alte 50 de milioane de lire în 2024-2025.

Fondurile au fost oferite în cadrul eforturilor de a contribui la dezvoltarea Rwandei și la crearea unor unități de gestionare a migrației încât să poată fi considerată o țară sigură, ceea ce ar permite deportarea imigranților ajunși ilegal în Marea Britanie.

Problema este că, până în prezent, niciun imigrant nu a fost deportat, deoarece Curtea Supremă de Justiție din Marea Britanie nu consideră Rwanda țară sigură, constatând riscuri privind abuzuri în materie de drepturile omului.

Premierul Rishi Sunak a anunțat că pregătește o nouă lege, care urmează să fie analizată în Camera Comunelor în regim de urgență. Prin noile reglementări, Guvernul va putea ignora prevederi ale Legii britanice privind Drepturile Omului, iar instanțele judiciare nu vor mai trebui să țină cont de tratatele internaționale.

Noul sistem de azil ”va bloca toate motivele care au împiedicat până acum deportările”, a argumentat Rishi Sunak.

Noul secretar de stat responsabil de Imigrație, Tom Pursglove, a încercat să justifice fondurile masive acordate Rwandei.

”Noi credem că este corect să susținem ritmul dezvoltării economice în Rwanda și acționăm în acest spirit. Bineînțeles că ne asigurăm că răspundem în mod adecvat deciziilor anterioare ale Curții Supreme de Justiție, abordăm acele probleme prin tratat, iar anumite părți din fondurile alocate ne-au permis să ne concentrăm pe crearea capacităților necesare”, a declarat Tom Pursglove, citat de postul ITV.

Argumentele nu conving opoziția laburistă

Însă opoziția laburistă a criticat vehement abordarea, semnalând că nu va vota proiectul de lege al Guvernului conservator.

”Eu cred că politicienii conservatori îi consideră proști pe cetățenii țării. Noi am solicitat în mod repetat informații despre costurile totale ale acestei scheme eșuate în relația cu Rwanda. Au refuzat să ne spună, iar acum, în final, au fost nevoiți să admită că au fost serii de plăți secrete”, a declarat deputatul laburist Yvette Cooper.

”Oare câte cecuri în alb va mai putea semna Rishi Sunak înainte ca politicienii conservatori să înțeleagă că această schemă este o farsă?”, a subliniat Yvette Cooper.

Guvernul conservator, care se confruntă cu scăderea popularității de câțiva ani, speră să limiteze migrația ilegală pe Canalul Mânecii. Londra vrea ca imigranții africani care ajung ilegal în Marea Britanie să fie deportați în Rwanda, unde ar urma să le fie procesate cererile de azil.

Nu este clar dacă proiectul va obține aprobarea Parlamentului britanic și nici dacă, în pofida potențialelor noi reglementări, instanțele judiciare nu vor putea bloca în continuare deportările.

Foto: Profimedia

Citește și:

Comisia Europeană va propune modalități de folosire a profiturilor generate de activele ruse, dar este improbabil să ajungă în curând la Ucraina

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se stabilește chiar mâine, 30 aprilie. Decizia care este obligatorie în România
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto