VIKTATORUL s-a speriat. Pentru prima oară, dă înapoi

VIKTATORUL s-a speriat. Pentru prima oară, dă înapoi
Publicat: 31/10/2014, 12:30

Taxa pe transferul de date propusă de Guvernul Ungariei nu poate trece în actuala formă, a anunțat, vineri, premierul Viktor Orban. Într-o mutare menită să liniștească o mișcare protestatară crescândă care îi amenință guvernarea, Orban a decis să retragă controversatul proiect de lege.

Așa-numita taxă pe Internet nu poate intra în vigoare, pentru că „dezbaterea a luat-o pe un drum greșit” și nu există „o bază comună”, a comentat premierul de la Budapesta, într-un interviu pentru un post de radio, conform Politics.hu. Mai mult, a explicat Orban, oamenii văd o „taxă pe Internet” în ceea ce Guvernul vrea să fie doar un „amendament tehnic la taxa pe telecomunicații”.

Citiți o analiză gândul despre implicațiile geopolitice ale acestei taxe

„Taxa pe Internet nu poate fi introdusă în forma actuală. Nimic nu poate fi validat în aceste circumstanțe”, a subliniat liderul ungar, promițând populației consultări la nivel național, care ar urma să înceapă în luna ianuarie.

În replică, pe pagina de Facebook pe care s-au organizat protestele din ultimele zile, a fost anunțată o nouă ieșire în stradă, care ar urma să aibă loc azi, de această dată, pentru a sărbători „victoria societății maghiare împotriva regimului”.

„Orban a anunțat: retrage taxa pe Internet. Să punem lucrurile în context. Asta a fost victoria societății maghiare împotriva guvernului stupid condus de Orban. Să arătăm că am câștigat, că Orban nu ne păcălește și să îi intre bine în minte că nu poate limita dreptul la informare. Am învins și asta e o trăsătură națională. Să fim și azi mulți în Piața Jozsef”, este mesajul postat pe Facebook de organizatorii protestelor. Manifestația pentru sărbătorirea „victoriei împotriva regimului” ar urma să aibă loc de la ora 18:00.

Decizia lui Viktor Orban de a suspenda proiectul taxei pe transferul de date este un indicator al pericolului pe care protestul uriaș de marți îl reprezintă la adresa regimului Orban, cu atât mai mult cu cât inițiativa acestei taxe îi aparține, conform surselor gândul, însuși primului-ministru, care nu s-a consultat nici măcar cu parlamentarii Fidesz (partidul de guvernământ).

Taxa, proiectul personal al lui Orban

„Taxa pe Internet a creat un val uriaș de nemulțumire fără precedent în ultimii ani. Numeroși protestatari cu care am vorbit și-au exprimat nemulțumirea generală față de Guvern, revolta față de scandalurile de corupție și de problemele socio-economice. Alții sunt nemulțumiți de politicile pro-rusești și anti-europene ale Fidesz”, comenta pentru gândul, după protestul de marți seară, Aron Halasz, video-jurnalist maghiar. „Nu știu dacă vor renunța (Guvernul, n.red.) la această taxă – din câte am văzut în presă, ideea i-ar aparține lui Orban însuși și ține la ea”, ne-a mai spus jurnalistul. Din punctul lui de vedere, este foarte important că reacția vehementă de contestare a proiectului de lege a reunit maghiari de toate vârstele și din toate categoriile sociale, o mostră de unitate națională care nu a existat în Ungaria ultimilor ani.

Sursa: Facebook

Înainte de anunțul lui Orban privind suspendarea proiectului până la organizarea de consultări naționale, votul în Parlamentul de la Budapesta era programat pentru 17 noiembrie.

Sursa: Facebook

Primele reacții de la Bruxelles: „O idee foarte proastă”, „o rușine”

Comisia Europeană a criticat vehement, prin vocea mai multor oficiali, planul lui Orban privind taxa pe transferul de date. Comisarul European în exercițiu pentru Agenda Digitală, Neelie Kroes, este foarte activă pe Twitter în a condamna ideea guvernului ungar, pe care o consideră „foarte proastă” și „o rușine”. Ba mai mult, ea i-a și îndemnat pe oameni, duminică, într-un mesaj de pe Twitter, să iasă în stradă.

„Nu este bine ca oamenii să fie îndepărtați de Internet prin intermediul unor taxe (…), iar acest lucru nu va funcționa”, a comentat Ryan Heath, purtătorul de cuvânt al lui Kroes. „Partea digitală a economiei este probabil ceea ce împiedică Europa să se prăbușească în recesiune. Deci, taxarea acesteia într-o țară care se află deja sub media indicatorilor din Europa este o idee deosebit de proastă”, a continuat Heath, atrăgând atenția asupra problemei pe care ar presupune-o crearea unui asemenea precedent în UE.

Heath a descris proiectul legislativ drept „ultima dintr-o serie de acțiuni tulburătoare (…) care caută să limiteze libertatea (…), fără să atingă obiective sociale și economice”.

Balazs Gulyas, autorul paginii de Facebook „Sute de mii împotriva taxei pe Internet”, care a organizat manifestațiile, a susținut, în fața protestatarilor, că taxa lui Orban „va rupe Ungaria de restul lumii”. Cetățenii „nu trebuie să plătească o taxă pentru folosirea Internetului autorităților fiscale corupte și premierului Viktor Orban”, a spus Gulyas, citat de Mediafax. La fel ca oficialii europeni, Gulyas a avertizat și asupra prejudiciului pe care legea l-ar crea asupra „dreptului la informare”.

La rândul lui, Zsolt Varady, șeful unei rețele de socializare din Ungaria, a comentat: „taxa pe Internet este un simbol al autocrației Guvernului”.

Pagina de Facebook a protestatarilor

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Imagini dramatice cu parașutiști ruși vânați în câmp deschis de un blindat Bradley ucrainean
Cum arată cel mai spectaculos loc din România? Traseul de 12 km oferă peisaje de...
FOTO. Milionarul Arpad Paszkany a transformat-o total pe „Cenușăreasa” Antonela Pătruț. Afaceristul i-a schimbat nu...
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47...
„Bineînțeles că știți imnul URSS”. Cum îi batjocoresc militarii ruși pe prizonierii ucraineni: „Porcule, de...
Noul semn de circulație care-i bulversează pe șoferi! Mulți se fâstâcesc atunci când îl văd...
I-a recidivat CANCERUL Soția președintelui, în stare de șoc: se retrage din viața publică
Rusia avertizează SUA să nu lase Ucraina să o atace cu arme occidentale: Americanii subestimează...
VIDEO Alertă de vreme extremă de la ANM. Jumătate din țară, sub cod portocaliu de...
EXCLUSIV Psihologul Iuliana Morlova despre Raisa și Maria, cele două fetițe care au fost ucise...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se face radierea auto din oficiu?
Bărbia îl dă de gol pe Putin? Preşedintele rus, acuzat că îşi foloseşte sosiile la...
Ingredientul care face MINUNI în orice PRĂJITURĂ de casă!
UNGARIA se zdruncină din temelii. Se pregătește opțiunea NUCLEARĂ
Spargeți un produs la supermarket. Sunteți obligați să-l plătiți
Când începe Insula Iubirii, sezonul 8, la Antena 1 și în AntenaPLAY. Premiera, mai aproape...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Bunica Gherghina, cocoțată în cireș! Cum a reacționat nepoata sa când a văzut-o pe femeia...
Ne-au furat până și tradiționala ie romanească? Celebra casă de modă Louis Vuitton, somată să...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Oceanul subteran de pe Pluto este cu 8% mai dens decât mările de pe Pământ
×