Vladimir Putin, piruetă verbală á la Kremlin: ”Mercenarii ruși arestați în Belarus erau simpli muncitori. Au fost ademeniți acolo, târâți peste graniță…” + Către cine se îndreaptă degetul acuzator al ”Țarului”

Vladimir Putin, piruetă verbală á la Kremlin: ”Mercenarii ruși arestați în Belarus erau simpli muncitori. Au fost ademeniți acolo, târâți peste graniță...” + Către cine se îndreaptă degetul acuzator al ”Țarului”
Vladimir Putin, piruetă verbală á la Kremlin: ”Mercenarii ruși arestați în Belarus erau simpli muncitori. Au fost ademeniți acolo, târâți peste graniță...” + Către cine se îndreaptă degetul acuzator al ”Țarului”
Publicat: 31/08/2020, 20:46
Actualizat: 31/08/2020, 20:59

Cu puțin timp înainte alegerilor prezidențiale din Belarus, președintele Aleksandr Lukașenko adopta o poziție absolut suprinzătoare în relația cu ”aliatul strategic” Rusia, declarând că membri ai unei companii private de securitate rusești au fost reținuți la Minsk, iar aceștia aveau misiunea de a provoca agitație și de a planta semințele unei ”revoluții”.

Declarația lui Lukașenko a făcut vâlvă, la momentul respectiv, cu atât mai mult cu cât legătura ”frățească” dintre Belarus și Rusia nu este pusă de nimeni la îndoială.

Autoritățile din Belarus i-au acuzat pe cei 33 de mecenari reținuți, fără menajamente, de ”pregătirea unor acţiuni teroriste”. Însă Rusia a etichetat declarațiile președintelui Lukașenko drept ”emoționale”, spunând că agenţii respectivi se îndreptau, de fapt, spre o altă ţară, Belarus fiind doar un teritoriu de tranzit, astfel că nu intenţionau să se implice în afacerile interne ale ”aliatului strategic”.

Numai că Aleksandr Lukaşenko a plusat, prezentând drept „minciuni” afirmaţiile sosite de la Kremlin. Potrivit Reuters, președintele Belarusului a dezvăluit că agenţii arestaţi au și recunoscut, de altfel, că ”li s-a cerut să ajungă în Belarus şi să aştepte noi ordine”.

Vladimir Putin ”rupe” tăcerea și acuză serviciile de informații ucrainene și americane

Președintele Vladimir Putin a declarat – în stilu-i caracteristic și, uneori, savuros până la uimire – că rușii reținuți la Minsk înainte de alegerile prezidenţiale din 9 august, acuzați chiar de Lukașenko că ar fi mercenari, au fost, de fapt, doar muncitori ademeniți în Belarus în cadrul unei… operaţiuni comune a agenţiilor de informaţii ucrainene şi americane.

”Acești oameni, repet, călătoreau pentru a munci într-o țară terță. Au fost ademeniți acolo, târâți peste graniță… A fost o operațiune a agențiilor de informații ucrainene şi americane”, a declarat Vladimir Putin la postul naţional de televiziune, potrivit Reuters.

Putin: ”Alegerile au avut loc. Noi le-am recunoscut legitimitatea. Am făcut-o imediat”

În ceea ce privește legitimitatea alegerilor care s-au desfășurat în Belarus, liderul de la Kremlin a îndreptat un deget acuzator către Biroul pentru instituții democratice și drepturile omului a OSCE, menționând că a existat invitația de a participa la ”controlul alegerilor”, numai că reprezentanții biroului nu au ajuns.

Vladimir Putin a declarat că nu îndoiește de corectitudinea alegerilor, motiv pentru care l-a și felicitat pe Aleksander Lukașenko pentru obținerea unui alt mandat.

”Autoritățile din Belarus au invitat Biroul pentru instituții democratice și drepturile omului a OSCE să participe la controlul alegerilor. De ce nu au ajuns? Acest lucru lasă să se înțeleagă că o poziție asupra rezutatului alegerilor era deja pregătită. Iată de ce unii se pot îndoi de rezultate, cât despre mine, am toate motivele să nu mă îndoiesc de onestitatea absolută a acestora care se îndoiesc”, a declarat Vladimir Putin în interviul acordat canalului de televiziune Rusia 1.

”Iată de ce noi plecăm de la faptul că alegerile au avut loc. Noi le-am recunoscut legitimitatea. Am făcut-o imediat. După cum știți, i-am prezentat felicitările mele lui Alexander Lukașenko pentru că a câștigat alegerile. Asta e tot”, a adăugat președintele rus.

Rusia a refuzat să răspundă unor întrebări ”delicate”

Da, Rusia pretinde că este ”partenerul strategic” al Belarusului, însă i-a amenințat în mod repetat independența, iar analiștii întreabă care sunt acțiunile concrete prin care Rusia a ajutat, de-a lungul timpului, Belarusul.

Acestea sunt semnele de întrebare-cheie la care Rusia a refuzat să răspundă, iar declarația lui Putin – potrivit căreia mercenarii arestați erau ”simpli muncitori” – nu face altceva decât să întrețină misterul.

  • Cine sunt cei 33 de ofițeri paramilitari ruși reținuți?
  • Au legături cu FSB sau GRU?
  • De ce au fost trimiși la Minsk în loc să zboare direct către locațiile unde aveau misiuni? Are vreunul dintre ei legătură cu foste misiuni ale mercenarilor dictate de Rusia?
  • De ce oficialii din Belarus au fost surprinși de sosirea mercenarilor ruși la Minsk?
  • Cine din guvernul rus a autorizat această misiune?
  • Această misiune a fost susținută de oligarhul rus Yevgeny Prigozhin sau de alți oligarhi ruși care și-au lansat propriile companii de mercenari în competiție cu Prigozhin?
  • De ce se deplasau cei 33 mercenari ruși către atât de multe locații din întreaga lume, respectiv Turcia, Siria, Cuba și Venezuela?
  • Ce a făcut concret Rusia pentru a ajuta Belarusul în ultimii zece ani?

În tot acest timp, în ”Rusia Albă” continuă protestele. Oamenii ieșiți în stradă, la Habarovsk – în estul îndepărtat al Rusiei -, i-au recomandat lui Vladimir Putin să… ”bea ceai”, aluzie evidentă la presupusa otrăvire a lui Aleksei Navalnîi, critic fervent al președintelui rus, aflat într-o situație medicală critică.

Aleksandr Lukașenko, felicitat de Putin cu ocazia zilei de naștere

Aleksandr Lukașenko a împlinit, ieri, 66 de ani, iar ”aliatul strategic” nu a uitat să îi transmită un mesaj de felicitare.

Lukașenko și Putin s-au întreținut, telefonic, iar… colaborarea frățească a fost, din nou, subiectul principal. Mai mult, cei doi lideri au convenit să se întâlnească, la Moscova, pentru discuții mai ample, cu atât mai mult cât Rusia s-a angajat să ofere chiar și sprijin militar pentru Belarus, în cazul în care Lukașenko se va considera ”depășit de evenimente”, în urma protestelor prin care opoziția îi cere demisia, și va solicita sprijin.

Vladimir Putin a mutat rapid și a înființat, de altfel, o ”unitate de forță a poliției în rezervă”, pregătită să acționeze în Belarus dacă situația o va impune.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Decizie pentru utilizatorii TikTok din ROMÂNIA. Să facă asta este INTERZIS prin lege
Ieșenii s-au înghesuit la catafalcul lui Costel Corduneanu. Cei mai cunoscuți maneliști au cântat la...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Mutare de ultim moment a judecătoarei Ancuţa Popoviciu în cazul lui Vlad Pascu! Tatăl lui...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
O teorie bizară spune că în Univers există un singur electron