Aleksandr Lukaşenko acuză Kremlinul că pune la cale o revoluție în Belarus, după ce mai mulți agenți ai unor firme de securitate din Rusia au fost arestați

Aleksandr Lukaşenko acuză Kremlinul că pune la cale o revoluție în Belarus, după ce mai mulți agenți ai unor firme de securitate din Rusia au fost arestați
Aleksandr Lukaşenko
Publicat: 04/08/2020, 17:56
Actualizat: 04/08/2020, 18:07

Aleksandr Lukaşenko, președintele Belarusului, se află într-o etapă a anunțurilor cu efect pe termen lung. După ce, cu doar câteva zile în urmă, a dezvăluit că a fost infectat cu noul coronavirus – fiind asimptomatic și deja vindecat -, Lukașenko îndreaptă un deget acuzator către Rusia și spune că în spatele ușilor închise de la Kremlin s-ar fi pus la cale încă o revoluție. 

Președintele Belarusului a avertizat că ”planul lansării unei revoluţii va eşua”, potrivit Reuters. Lukașenko ocupă poziția cea mai înaltă în Belarus din 1994. Își dorește un nou mandat de președinte și a devenit ținta unor acuzații constante în timpul acestei pandemiei de coronavirus, cetățenii fiind de părere că gestionarea crizei medicale a fost cel puțin lamentabilă.

Belarusul are 9.5 milioane de locuitori și a înregistrat, până acum, 68.250 de infecții cu noul coronavirus, iar Ministerul Sănătății de la Minsk a transmis că 574 de persoane și-au pierdut viața din cauza COVID-19.

Belarus versus Rusia, ”aliatul tradițional”

Criza noului coronavirus se intersectează, însă, și cu o altă criză, una pe care puțini ar fi anticipat-o. Rusia, considerată ”aliat tradițional” al Belarusului, este acuzată – deschis – că dorește să pună la cale o revoluție în Belarus, iar cel care lansează acuzația este, surprinzător, chiar președintele țării.

În luna februarie a acestui an, Lukașenko și Vladimir Putin se întrețineau, cordial, la Soci, jucând hochei împreună, alături de fiul președintelui din Belarus, într-o partidă pe care echipa din care au făcut parte a și câștigat-o.

Acuzațiile de ultimă oră ale lui Lukașenko pleacă de la de la arestarea unor agenţi ai unor firme de securitate din Rusia pe care autoritățile din Belarus îi acuză, fără menajamente, de ”pregătirea unor acţiuni teroriste”. Rusia își trage spuza pe turta ei și susţine că agenţii respectivi se îndreptau, de fapt, spre o altă ţară, Belarus fiind doar un teritoriu de tranzit, astfel că nu intenţionau să se implice în afacerile interne din Belarus.

Dar Aleksandr Lukaşenko a plusat, etichetând drept „minciuni” afirmaţiile sosite de la Kremlin. Potrivit Reuters, președintele Belarusului a dezvăluit că agenţii arestaţi au recunoscut că ”li s-a cerut să ajungă în Belarus şi să aştepte noi ordine”.

Rusia consideră că declarațiile lui Lukașenko sunt ”emoționale”

Evident, Rusia nu a reacţionat la aceste acuzaţii, dar a catalogat drept ”emoţionale” declaraţiile lui Aleksandr Lukaşenko.

Lukaşenko se prezintă drept un garant al stabilităţii Belarusului şi afirmă, de fiecare dată, că dorește protejarea ţării de ”stăpânii marionetelor”, sintagmă care a ridicat și ridică multe semne de întrebare. Iar ”criza pandemiei şi haosul mondial evidenţiază necesitatea unei conduceri puternice”, mai spune Aleksandr Lukaşenko înainte de scrutin.

”Să nu îi credeţi pe cei care promit minuni, nu se întâmplă miracole”, subliniază președintele din Belarus.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului