Marea Britanie acuză Rusia de încălcarea drepturilor omului și recurge la sancțiuni, iar Kremlinul reacționează: ”Măsurile sunt motivate politic”

Marea Britanie acuză Rusia de încălcarea drepturilor omului și recurge la sancțiuni, iar Kremlinul reacționează: ”Măsurile sunt motivate politic”
Marea Britanie acuză Rusia de încălcarea drepturilor omului și recurge la sancțiuni, iar Kremlinul reacționează: ”Măsurile sunt motivate politic”

Recent, Marea Britanie a impus sancțiuni unui număr de 49 de persoane și instituții care se află în spatele celor mai cunoscute abuzuri la adresa drepturilor omului din ultimii ani. Sancțiunile vizează și persoanele implicate în decesul avocatului rus Serghei Magnitski din 2009.

Secretarul britanic al afacerilor externe a declarat că Marea Britanie a luat măsuri împotriva ”unui grup de dictatori și despoți”, precum și împotriva celor care încearcă acum ”să-și spele imaginea de faptele comise”.

Măsurile anunțate, luni, de ministrul britanic de externe Dominic Raab împotriva acestor persoane și organizații din Rusia, Arabia Saudită, Myanmar și Coreea de Nord – primele după ce Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană, la 31 ianuarie 2020 – implică înghețarea activelor și interdicții de călătorie în Marea Britanie.

„Cei care au mâinile pătate cu sânge nu vor fi liberi… să se plimbe în această țară, să cumpere proprietăți pe Kings Road, să își facă cumpărăturile de Crăciun pe Knightsbridge sau să-şi sifoneze banii murdari prin intermediul băncilor britanice”, a transmis Dominic Raab în fața parlamentarilor britanici.

Cetățenii ruși implicați în torturarea și asasinarea avocatului Sergei Magnitsky, care a acoperit activitățile de corupție comise de  un grup de oficiali ruși, sunt vizați de aceste sancțiuni.

Aleksandr Bastrîkin, coleg de facultate cu liderul de la Kremlin Vladimir Putin, pe ”lista neagră”

Pe această ”listă neagră” apar numele a 25 de entități ruse.

Acestea sunt acuzate de implicare în moartea avocatului Serghei Magnițki în 2009, 20 de persoane din Arabia Saudită care se fac răspunzătoare de moartea jurnalistului Jamal Khashoggi, doi generali implicați în uciderea sistematică a minorității rohingyas din Myanmar, și două organizații care aplică munca forțată în Coreea de Nord.

Printre cei 25 se află Aleksandr Bastrîkin, coleg de facultate cu liderul de la Kremlin Vladimir Putin și care ocupă postul de şef al puternicei Comisii de anchetă, organism ce depinde direct de Kremlin, responsabil cu principalele anchete în Rusia.

De partea cealaltă a ”baricadei”, Rusia a amenințat deja că va adopta măsuri similare și că sancțiunile impuse de Marea Britanie sunt ”inutile”.

Sancțiunile reprezintă primele acțiuni de acest gen adoptate de Marea Britanie în afara spațiului UE.

Rusia avertizează Uniunea Europeană că va reacționa prin ”măsuri similare”

De altfel, și Uniunea Europeană a adoptat sancțiuni împotriva a șase persoane și trei entități din Rusia și China, acuzându-le de ”atacuri informatice”.

Potrivit digi24.ro, una dintre aceste agresiuni a vizat Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice. Sancţiunile, aplicate pentru prima oară de UE pentru infracţiuni informatice, vizează departamentul pentru tehnologii speciale al serviciului rus de informaţii militare GRU, o companie chineză, o companie nord-coreeană cu legături cu un grup de piraţi informatici, patru cetăţeni ruşi şi doi chinezi.

„Desigur că această acţiune ostilă a UE nu va fi lăsată fără răspuns. În diplomaţie, totul este reciproc”, a transmis ministerul de externe de la Moscova, susținînd că măsurile luate împotriva Rusiei sunt ”motivate politic”.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”