Vladimir Putin, printre personalitățile propuse la Premiul Nobel pentru PACE

Vladimir Putin, printre personalitățile propuse la Premiul Nobel pentru PACE
Publicat: 05/03/2014, 23:10

Comitetul Nobel a primit până în prezent un număr record de 278 de propuneri pentru acordarea Premiului Nobel pentru Pace în 2014, printre acestea figurând și președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Până la anunțarea numelui laureatului, pe 10 octombrie, Comitetul Nobel va examina cele 278 de candidaturi, a anunțat marți influentul său secretar general Geir Lundestad.

Ca de obicei, Comitetul nu a spus o vorbă despre identitatea pretendenților, mulțumindu-se să anunțe că 47 dintre ei sunt organizații.

Lista candidaților este ținută secretă timp de cel puțin 50 de ani, însă cei care îi propun pot să spună în mod public pe cine susțin.

Președintele rus Vladimir Putin ar figura printre candidați. În octombrie, personalități ruse i-au propus candidatura pentru rolul pe care l-a jucat în criza din Siria.

Fostul agent KGB a permis evitarea unor atacuri americane asupra Siriei, ca represalii la un atac cu armament chimic împotriva populației siriene, sugerând plasarea sub control internațional a arsenalului chimic deținut de către regimul președintelui Bashar al-Assad.

Propunerea unei candidaturi este relativ ușoară, mii de persoane fiind abilitate să depună candidaturi, de la parlamentari și miniștri din toate statele, anumiți profesori universitari, foști laureați, membri ai anumitor organizații internaționale și până la membri ai Comitetului Nobel, în cadrul primei reuniuni a Comitetului, care a avut loc marți.

Comitetul insistă, totuși, asupra faptului că a fi propus nu constituie o formă de recunoaștere din partea sa.

Șansele ca Putin să devină laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2014 sunt reduse, în contextul angajării forțelor ruse în Ucraina, unde este suspectat că a trimis militari pentru a prelua controlul asupra Crimeei.

– Papa Francisc, Chelsea Manning și Malala, printre propuși

„Numărul propunerilor crește aproape anual, ceea ce ilustrează un interes ridicat pentru pace”, a declarat Lundestad pentru AFP. „Primim propuneri din absolut toate părțile lumii”. a adăugat el.

Între celelalte posibile candidaturi se află și cea a fostului consultant al Agenției Națioale americane pentru Securitate (NSA) Edward Snowden, refugiat în Rusia, acuzat de spionaj și furt de documente oficiale în țara sa, după ce a dezvăluit practici americane în domeniul supravegherii.

Alte persoane considerate „lansatoare de alerte” („whistleblower”), ca Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, și fostul militar Chelsea Manning se pare că au fost, de asemenea, propuse.

Printre favoriți anul trecut, Malala Yousafzai, în vârstă de 16 ani, care a scăpat cu viață în urma unui atac al talibanilor și care este considerată un simbol al luptei pentru educația fetelor, s-ar afla din nou în cursă.

Premiul a fost acordat, anul trecut, Organizației pentru Intezicerea Armelor Chimice (OIAC), implicată, atunci dar și în prezent, în desființarea arsenalului chimic al regimului sirian.

Între cei propuși în trecut, dar care par să candideze și în 2014, se mai află activistul belarus Ales Beliațki, în pezent încarcerat, și medicul congolez Denis Mukwege, care oferă îngrijiri femeilor victime ale violențelor sexuale în Republica Democratică Congo.

Directorul Institutului de Cercetare pentru Pace de la Oslo (PRIO) Kristian Berg Harpviken, un observator atent al premiilor Nobel, l-a prezentat pe Papa Francisc drept favoritul său, în acest an, „pentru activitatea de redistribuire a bogăției către cei nevoiași”.

Harpviken este unul dintre puținii experți care îndrăznesc să preconizeze identitatea laureatului.

Întrebat despre situația tensionată din Ucraina, el a spus că este dificil, în prezent, să se distingă vreo organizație sau persoană susceptibile să joace un rol major în favoarea păcii în această regiune, în lunile viitoare.

„Situația dramatică în care se află Ucraina poate influența reflecția Comitetului Nobel, dar nu văd, în acest stadiu, un candidat care să se degaje”, a declarat el pentru AFP.

Între celelalte piste, procesele de pace în Birmania sau Columbia ar putea să fie recompensate cu un Nobel, în cazul unor progrese majore, a apreciat el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
Soția unui artist din România, probleme mari de sănătate! A făcut anunțul șoc: „Femeile care...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
ADEVĂRUL despre moartea lui Corduneanu: Ajunsese să cântărească 35 de kilograme
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024. Românii mai pot beneficia de ea doar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
AJUTOR PE CARD pentru proprietarii de APARTAMENTE. Românii de la bloc primesc banii din 15...
Mișcare neașteptată în televiziune. Scărlătescu, Dumitescu și Bontea revin la Pro TV
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Mesajul emoționant al Alinei Ceușan pentru fiul cel mare, Rock, dupa ce a anunțat ca...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Tipul de personalitate prezice cine este sau nu fericit, dar și cine este într-o relație