Vladimir Putin și Francois Hollande au vorbit la telefon despre referendumul din Grecia

Vladimir Putin și Francois Hollande au vorbit la telefon despre referendumul din Grecia
Publicat: 07/07/2015, 09:58

„A avut loc o conversație telefonică între președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și președintele Franței, Francois Hollande. Au fost discutate rezultatele referendumului care a avut loc în Grecia, inclusiv din punct de vedere al evoluției ulterioare a zonei euro”, se arată într-un comunicat al Kremlinului.

Luni, Vladimir Putin a mai avut convorbiri telefonice cu premierul grec Alexis Tsipras și cu directorul general al FMI, Christine Lagarde.

Putin și Tsipras au discutat de asemenea despre rezultatul referendumului de duminică din Grecia, precum și despre „o serie de probleme privind continuarea dezvoltării cooperării ruso-grecești”.

Cetățenii greci au votat în proporție de 61% împotriva măsurilor propuse de creditorii internaționali, 38,99% pronunțându-se în favoarea acestora.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăți. Actuala situație nu este o premieră pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai gravă din istoria țării. În 2012, economia Greciei a fost în incapacitate de plăți tehnică, restructurând o datorie suverană de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvată de creditorii europeni. Acum, Grecia riscă să nu poată plăti deloc datoria de 323 de miliarde de euro, iar șansele unei intervenții europene sunt minime.