Vladimir Putin trebuie să scape în trei ani dintr-o „capcană” a datoriilor de 42 miliarde de dolari

Redactor:
Anca Dumitrescu
Vladimir Putin trebuie să scape în trei ani dintr-o „capcană” a datoriilor de 42 miliarde de dolari
Președintele rus Vladimir Putin trebuie să scape de o capcană a datoriilor guvernelor regionale care s-au dublat în cinci ani la 2.400 miliarde de ruble (42 miliarde dolari), amplificând riscul ca în doi-trei ani să aibă nevoie de fonduri de salvare de la bugetul federal, aflat deja în deficit.

Un exemplu poate fi regiunea Ciukotka, teritoriu separat de Alaska de o strâmtoare, unde guvernul local a acumulat datorii echivalente cu 144% din venituri, cel mai ridicat nivel din Rusia, potrivit datelor Standard&Poor”s citate de Bloomberg.

Regiuni pornind din Belgorod, de lângă Ucraina, și până la trei republici din nordul Caucazului provoacă la rândul lor îngrijorare, cu datorii de peste 100%.

Primele cerute de investitorii în obligațiuni municipale rusești, față de obligațiunile guvernului fedeeral, se află la cel mai ridicat nivel din peste o lună și cu 1,03 puncte procentuale peste media anului trecut, potrivit datelor UralSib Capital.

Președintele Putin trebuie să detensioneze o situație declanșată în 2012, când a decretat creșterea cheltuielilor sociale. Decizia a contribuit la dublarea datoriilor celor peste 80 de regiuni ale Rusiei la 2.400 de miliarde de ruble (42 miliarde dolari) în ultimii cinci ani.

Presiunea asupra finanțelor autorităților regionale va ajunge la un nivel critic în următorii doi-trei ani, amplificând riscul de a avea nevoie de programe de salvare din partea guvernului federal, care a trecut la rândul său pe deficit din 2010, se arată într-o analiză a S&P.

„Un default al unei regiuni mari ar putea bloca accesul pe piață al Ministerului de Finanțe. În prezent, guvernul federal are posibilitatea să ajute regiunile. În trei ani ar putea fi resurse mai puține, în timp ce datoriile regiunilor ar putea fi mai mari, ceea ce ar provoca riscuri mai mari”, a declarat Karen Vartapetov, director asociat la biroul S&P din Moscova.

Riscurile la care sunt expuse finanțele regiunilor cresc semnificativ, în condițiile în care sancțiunile occidentale legate de criza ucraineană limitează accesul pe piața de capital, obligând autoritățile locale să finanțeze cheltuielile sociale cu împrumuturi bancare mai scumpe.

Vânzările de obligațiuni regiunale au scăzut în acest an cu 53%, dar Moody”s estimează că împrumuturile vor crește cu până la 25% în 2015, alimentate de cheltuielile din sănătate, educație și utilități.

„Regiunile se confruntă cu o probabilitate tot mai mare de default. Cel puțin un guvern regional a amânat plata principalului unui împrumut bancar în primul trimestru”, a avertizat S&P în luna iunie.

Administrațiile locale înregistrează un deficit de 625 de miliarde de ruble, în creștere cu 42% față de 2014, potrivit S&P.

Un raport realizat de Școala Superioară de Economie din Moscova arată că 75 de regiuni din Rusia au înregistrat deficit bugetar anul trecut.

Autoritățile de la Moscova vor să reducă criza prin susținerea regiunilor să înlocuiască obligațiunile și creditele comerciale cu împrumuturi subvenționate de guvernul federal, cu o dobândă anuală de 0,1%.

Rusia va aloca în acest scop 310 miliarde de ruble, în 2015, potrivit premierului Dmitri Medvedev, care a susținut și conversia unor datorii în valută în ruble.

BOMBĂ! I-a oferit 500 de euro pentru o oră de amor. Este soţie de fotbalist...
Ştirea momentului despre Titi Aur! Fusese internat în stare gravă, din cauza COVID
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
Lora și-a PRINS iubitul în fapt! Cu ce i-a GREȘIT Ionuț Ghenu de l-a luat...
Fabuloasă vizită a lui Michael Jackson, din 1999, la echipa patronată de fostul „socru” al...
Restricţii pe litoral de 1 Mai. Până la ce oră vor avea voie turiştii să...
Ucraina cere sprijinul NATO contra Rusiei. Kievul evocă angajamentul summitului de la Bucureşti
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Un virolog care a lucrat pentru Bill Gates avertizează că vaccinarea în masă ar putea...
Ştirea momentului despre Titi Aur! Fusese internat în stare gravă, din cauza COVID
Femeia pe care ELENA Ceaușescu o voia MOARTĂ cu orice chip. „Trebuie să mă SCĂPAȚI...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Ce moștenire a lăsat Prințul Philip. Averea uriașă pe care a avut-o
Mesajul uluitor lăsat de un bărbat pe un site pentru adulți după ce și-a găsit...
Cozmin Gușă, în această seară, la „40 de întrebări cu Denise Rifai”: „Adrian Năstase m-a...
Reacțiile adverse după vaccinare înseamnă că dezvolți mai mulți anticorpi. Ce se întâmplă cu cei...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care majoritatea românilor îl mănâncă în...
Inchide