Voi folosi un GLONȚ împotriva lui Jamal Khashoggi. Conversații INTERCEPTATE din anul 2017 ale PRINȚULUI moștenitor Mohammed bin Salman

Voi folosi un GLONȚ împotriva lui Jamal Khashoggi. Conversații INTERCEPTATE din anul 2017 ale PRINȚULUI moștenitor Mohammed bin Salman
Publicat: 08/02/2019, 09:33
Actualizat: 25/03/2019, 19:42

Conversația, interceptată de agențiile americane de informații, este dovada cea mai amănunțită de până acum că prințul coroanei saudite a luat în considerare uciderea lui Jamal Khashoggi cu mult înainte ca o echipă de agenți saudiți să-l stranguleze în consulatul saudit din Istanbul și să-i dezmembreze corpul folosind un ferăstrău de oase. Decesul lui Khashoggi a provocat săptămâni de indignare în întreaga lume și între ambele partide de la Washington, unde congresmenii au cerut o investigație pentru stabilirea responsabililor, scrie The New York Times.

Conversația pare să fi fost recent transcrisă și analizată ca parte a unui efort al agențiilor de informații pentru a găsi dovezi despre cine a fost responsabil pentru moartea lui Khashoggi. Agenția Națională de Securitate și alte agenții americane de spionaj cercetează acum vocea și conversațiile de-a lungul anilor ale prințului coroanei pe care ANS le interceptează și stochează în mod obișnuit, la fel cum agenția a făcut mult timp pentru alți oficiali străini de top, inclusiv aliați apropiați ai Statelor Unite.

Dovezile existente în cazul asasinării jurnalistului disident sauditJamal Khashoggi indică un „atac premeditat” comis de „oficiali de stat din Arabia Saudită”, afirmă Agnès Callamard, raportorul special ONU care anchetează execuții extrajudiciare.

„Dovezile colectate din Turcia arată că domnul Khashoggi a fost victima unui asasinat brutal și premeditat, planificat și comis de oficiali de stat din Arabia Saudită”, a declarat Agnès Callamard, citată de site-ul cotidianului Le Figaro.

„Acest asasinat premeditat reprezintă cea mai gravă încălcare a dreptului fundamental la viață”, a subliniat Agnès Callamard la revenirea din Turcia.

Raportorul Națiunilor Unite privind execuții extrajudiciare, Agnès Callamard, va prezenta în luna mai un raport de anchetă privind asasinarea jurnalistului disident sauditJamalKhashoggi.

Cazul jurnalistului disidentJamalKhashoggi, asasinat în Consulatul Arabiei Saudite din orașul turc Istanbul, a generat critici vehemente la nivel internațional. Canada, Franța, Statele Unite și Germania au introdus sancțiuni punctuale contra Arabiei Saudite după moartea jurnalistului.

Guvernul saudit a negat că tânărul moștenitor al coroanei a jucat vreun rol în crimă, iar președintele Trump a arătat public puțin interes în a încerca să obțină dovezi despre cine a fost responsabil. Prințul Mohammed, următorul în linie ierarhică la tronul saudit după tatăl său bolnav, regele Salman, a devenit conducătorul de facto al Arabiei Saudite și aliat apropiat al Casei Albe – în special al lui Jared Kushner, ginere și consilier al președintelui.

JamalKhashoggi a dispărut pe 2 octombrie 2018 în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul. Arabia Saudită a admis că editorialistul cotidianului The Washington Post a fost ucis, încercând să atribuie crima unor agenți care au acționat pe cont propriu. Dovezile existente sugerează că prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a coordonat operațiunea de asasinare a jurnalistului disidentJamalKhashoggi, iar teoria conform căreia autorii ar fi militari indisciplinați este o „ficțiune”, a afirmat sir John Sawers, un fost director al Serviciului britanic de informații externe (MI6).

Anchetele de după moartea luiKhashoggi au relevat căjurnalistul a fostsufocatcu o pungă de plastic.Asasinii ar fi acoperit podeaua cu pungi de plastic, după care au dezmembrat trupul jurnalistului, proces care a durat15 minute, au stabilit anchetatorii turci.

🔸”Remove this plastic bag off my face .. I am suffocating !” .. These were the last words of#JamalKhashoggibefore he died !pic.twitter.com/Ixo0qDZnPq

— Prisoners of Conscie (@m3takl_en)November 11, 2018

Potrivit înregistrărilor audio ascultate de jurnaliștii de la cotidianul proguvernamental Sabah, pe 2 octombrie, în jurul orei 13:15, când Khashoggi a intrat în consulat, a fost poftit în biroul consulului general Mohammad al-Otaibi, care l-a servit cu ceai și cafea. Puțin mai târziu, peste ei au intrat agenții speciali, care l-au luat pe sus pe jurnalist, ducându-l în încăperea alăturată, unde au început să-l interogheze și să-l tortureze. Până la acest moment nu era clar în ce moment și exact în ce circumstanțe a murit Khashoggi. Râmâne de stabilit dacă înregistrările din care ar rezulta că acesta a fost sufocat cu o pungă de plasticsunt noiși au ajuns recent în posesia jurnaliștilor turci sau dacă sunt aceleași înregistrări citate de presă și menționate inițial de echipa de anchetă.

La aproximativ o lună de la declanșarea oficială a investigației, anchetatorii turci au ajuns la concluzia că trupul jurnalistului a fostdizolvat în acid, după ce au refăcut, pas cu pas, filmul evenimentelor. Ancheta a confirmat că asasinatul nu este un incident datorat excesului de zel al agenților saudiți, ciun act premeditat la nivel înalt. Mai mult decât atât, presa internațională a relatat că ar exista o „listă neagră” a criticilor regimului de la Riad.

De altfel, Jamal Khashoggi a menționat într-unul dintre articolele sale pentru Washington Post, la începutul acestui an, că Saud al- Qahtani, un înalt oficial de la curtea regală, ar fi întocmit o „listă neagră” a jurnaliștilor critici ai regatului, pe care la acel moment doar îi intimida.

Într-un interviu extraordinar acordat revisteiNewsweek, chiar înainte de moartea sa, Khashoggi l-a descris pe Qahtani ca fiind „răutăcios”.

Această „listă neagră” ar mai fi făcut o victimă, jurnalistulTurki bin Abdulaziz al-Jasser, la doar câteva zile înainte de asasinarea lui Jamal Khashoggi și înainte ca dezvăluirile din această anchetă să expună cazul în mass media din întreaga lume.

Astfel, prima mențiune a celui de-al doilea presupus asasinat, a fost făcută pe 3 noiembrie pe contul de twitter al ” Prisoners of Conscie”, dedicat persoanelor aflate în închisorile saudite pentru criticile aduse regimului.

🔴 Quoting@thenewkhaleej: The detained Saudi writer Turki al-Jasser is reported DEAD under severe torture in prison a few days after his arbitrary detention in March.pic.twitter.com/qEkZzlilfZ

— Prisoners of Conscie (@m3takl_en)November 3, 2018

„Jurnalistul saudit Turki al-Jasser este declarat mort după ce a fost cumplit torturat în închisoare vreme de luni de zile, de la arestarea sa abuzivă din martie”, scriu autorii contului.

În luna noiembrieThe New York Timesrelata că oficialii serviciilor saudite apropiați prințului Mohammed bin Salman s-ar fi întâlnit în 2017 cu mai mulți oameni de afaceri pentru a discuta manevre pentru sabotarea economiei Iranului, dar și posibilitatea dea asasinainamicii iranieni ai Regatului.

During a meeting arranged by George Nader and Joel Zamel, Saudis close to MBS discussed killing other enemies a year before#JamalKhashoggi”s death. Both Nader and Zamel are witnesses in the Mueller investigation.https://t.co/ukyBbrR5wk

— Ali H. Soufan (@Ali_H_Soufan)November 12, 2018

În timpul acestei întâlniri, oficialii saudiți i-au întrebat pe oamenii de afaceri prezenți la discuții dacă au „dirijat mișcarea” („conducted kinetics”) – un termen folosit pentru a face referire la asasinate. „Aceste discuții, inițiate cu mai mult de un an înainte de asasuinatul jurnalistului saudit, arată că oficialii saudiți aveau în plan excluderea fizică încă de la începutul ascensiunii prințiului saudit Mohammed bin Salman”, notează The New York Times.

Turki al-Faisal: No international probe into#JamalKhashoggi”s murderhttps://t.co/bAEsqVPC5d

— Middle East Monitor (@MiddleEastMnt)November 12, 2018

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel Dragomir, ucigașul Andreei. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate:...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Intră în vigoare de la 1 APRILIE. Schimbarea care afectează direct extrem de mulți români
Capcana STB pentru șoferii nesimțiți. Nimeni nu mai scapă
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...