Volodimir Zelenski pune condiții pentru organizarea alegerilor în 2024: aliații să acorde sprijin financiar. Zelenski: Nu voi lua bani de la arme

Volodimir Zelenski pune condiții pentru organizarea alegerilor în 2024: aliații să acorde sprijin financiar. Zelenski: Nu voi lua bani de la arme
Publicat: 28/08/2023, 15:39
Actualizat: 28/08/2023, 15:41

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus într-un interviu acordat Nataliei Moseichuk de la postul 1+1 Channel, că alegerile ar putea fi organizate în timp de război dacă partenerii împart costurile, legislatorii aprobă și toată lumea merge la urne.

Președintele Zelenski a răspuns, astfel, apelurilor senatorului american senatorul Lindsey Graham de a anunța alegerile din 2024, transmite Reuters.

I-am dat lui Lindsey un răspuns foarte simplu: foarte repede”, a spus Zelenski în cadrul interviului. A fost foarte mulțumit de asta. Atâta timp cât legislatorii noștri sunt dispuși să o facă.

Pentru președintele ucrainean, problema fundamentală o reprezintă partea financiară, în condițiile în care, pe timp de pace, alegerile au costat 135 milioane dolari. Zelenski a afirmat că nu vrea să ia „bani de la arme” pe timp de război.

Nu voi lua bani din arme și nu-i voi da la alegeri. Și acest lucru este prevăzut de lege. Așa că i-am spus (n.r. senatorului Lindsey Graham) că dacă SUA și Europa oferă sprijin financiar…, a spus Zelenski în interviu.

Zelenski a primit o delegație a Congresului american, la Kiev, din care a făcut parte și senatorul Lindsey Graham, pe 23 august, cu care a discutat despre ajutorul Statelor Unite pentru Ucraina.

La această întâlnire s-a discutat despre organizarea alegerilor din Ucraina. La finalul reuniunii, senatorul Graham i-a transmis liderului de la Kiev că are două lucruri de făcut deodată.

Avem nevoie de alegeri în Ucraina anul viitor. Vreau să văd această țară să aibă alegeri libere și corecte chiar dacă sunt sub atac, a spus Graham, citat de Reuters.

În interviul de la televiziunea ucraineană, Zelenski a povestit că i-a pus pe masă senatorului american și problema siguranței observatorilor prezenți în procesul electoral, care ar trebui să meargă în tranșee.

I-am spus: tu și cu mine ar trebui să trimitem observatori în prima linie, astfel încât să avem alegeri legitime pentru noi și pentru întreaga lume.

Singurul motiv, al lui Zelenski, pentru care a fost împotriva alegerilor, este faptul că militarii nu ar putea vota, în timp de război. Ei apără astăzi democrația și nu este corect să nu le oferim această oportunitate din cauza războiului, a spus președintele ucrainean.

Nu aș vrea ca autoritățile să fie percepute ca fiind cele care se țin (de putere). Nu mă țin de nimic. Aș vrea să organizez alegeri. Mi-ar plăcea să o fac într-un an.

Pe 21 iunie, într-un interviu la BBC, liderul ucrainean, a spus că „alegerile trebuie să aibă loc pe timp de pace”. Până la sfârșitul legii marțiale, acestea nu sunt posibile conform legii.

Aceasta este o problemă globală. Dacă vom câștiga, vor fi alegeri, spunea Zelenski, la BBC.

Conform Constituției Ucrainei, următoarele alegeri parlamentare ucrainene ar trebui să aibă loc în ultima duminică a lunii octombrie a celui de-al cincilea an de autoritate al parlamentului, dacă nu sunt organizate alegeri anticipate.

Inițial, alegerile parlamentare erau programate în anul 2023, iar cele prezidențiale, în 2024.

În acest moment, statutul alegerilor este incert din cauza invaziei ruse în curs de desfășurare a Ucrainei și a interzicerii legislative de a organiza alegeri în vremurile legii marțiale.

Pe 17 august 2023, legea marțială a fost prelungită cu încă 90 de zile până la 15 noiembrie 2023, ceea ce înseamnă că alegerile nu pot avea loc la 29 octombrie 2023, așa cum era planificat inițial.

Sursa: captură foto youtube.com/Office of the President of Ukraine

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Zodia care renaște în martie 2024. Nativii vor avea parte de schimbări radicale în plan...
FOTO. Andreea Bălan, imagini interzise cardiacilor! S-a pozat într-un costum de baie care a lăsat...
Coşmarul unui cuplu spaniol care călătorea în India. Soţia a fost violată în grup, iar...
Veste cruntă despre fiul lui Mădălin Ionescu! Medicii, șocați
Un patron din România a introdus săptâmâna de lucru de 4 zile din septembrie. Ce...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poliția Română montează RADARE unde șoferii se așteptă mai puțin
De ce boală suferă Putin? Un fost spion britanic a făcut dezvăluiri șocante
„A venit momentul să-mi iau rămas bun”. După „Fetița Zurli”, încă doi membri își anunță...
Boloş: Nu este vorba de o taxă nouă pe concedii medicale, ci de o eliminare...
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Vila are 2 etaje,...
TRUCUL simplu prin care VIAȚA TA va fi mai bună pe zi ce trece
MAGAZINELE din România care tocmai S-AU ÎNCHIS! Extrem de mulți români cumpărau de aici
O nouă obligație pe șoferi. Intră în vigoare din iulie
Când începe noul sezon Chefi la cuțite. Premiera show-ului de la Antena 1 aduce surprize...
BANCUL ZILEI. Bulă: Chelner, de ce nu mi-ai umplut ceașca până la semn cu ţuică...
Pericol pentru o cincime dintre speciile de pești din cel mai lung fluviu din Asia...