• Publicat:
Internațional

Washington Post: Ancheta în cazul avionului prăbușit este deja compromisă. La locul tragediei au fost „câțiva mineri, anchetatori amatori, localnici cu camere de luat vederi sau copii”

Washington Post: Ancheta în cazul avionului prăbușit este deja compromisă. La locul tragediei au fost „câțiva mineri, anchetatori amatori, localnici cu camere de luat vederi sau copii”
Ancheta în cazul prăbușirii avionului malaysian în estul Ucrainei este deja compromisă, în condițiile în care primii care au ajuns la locul tragediei au fost câțiva mineri, localnici dotați cu camere de luat vederi sau copii, în căutare de suvenire, comentează un analist de la Washington Post.

În circumstanțe normale, primii care sosesc la locul prăbușirii unui avion sunt profesioniști, care delimitează zona, filmează toate detaliile, examinează și trimit spre analiză părți ale epavei aeronavei. După prăbușirea avionului MH17 al companiei Malaysia Airlines, joi, primii care au sosit la locul tragediei au fost câțiva mineri, anchetatori amatori, localnici dotați cu camere de luat vederi sau copii, în căutare de suvenire.

Aceștia umblau printre rămășițele avionului, a cărui prăbușire s-a soldat cu moartea tuturor celor 298 de persoane de la bord. Unii stropeau cu apă peste tot, alții făceau fotografii și filmulețe pe care le puneau pe YouTube.

Cei sosiți la fața locului au găsit o scenă îngrozitoare. O femeie îmbrăcată în negru avea o mână ridicată, un bărbat, cu șosete dar fără pantaloni, avea mâinile pe piept. Alții purtau centurile de siguranță, iar un bărbat avea lângă el un iPhone. Împrăștiate peste tot erau obiecte de îngrijire personală, dar și o bicicletă.

„Este un loc contaminat”, a apreciat Mark Rosenker, fostul președinte al Comisiei pentru siguranța transporturilor din SUA. „Este absolut oribil. Ar putea lipsi mai multe părți”, a adăugat el.

Faptul că toate detaliile legate de accident fac obiectul disputei între părțile aflate în conflict în estul Ucrainei va îngreuna și mai mult elucidarea circumstanțelor tragediei, apreciază analiștii. Pe fondul revendicărilor, dezmințirilor și dezinformării, nu se poate ști sigur nici unde se află cutiile negre ale avionului, care ar fi fost de folos în anchetă.

Inchide