Washington Post: Rusia nu mai mizează pe Donald Trump, ci ripostează la sancțiunile SUA, cu riscul unui Război Rece

Washington Post: Rusia nu mai mizează pe Donald Trump, ci ripostează la sancțiunile SUA, cu riscul unui Război Rece
Publicat: 30/07/2017, 22:02

„Adversarul geopolitic suferă un declin și susține că parțial este vina ta. Congresmeni furioși aplică noi sancțiuni, iar președintele lor afirmă că va promulga proiectul. Ce trebuie să facă o autocrație în relansare? La Moscova, a venit vremea teoriei jocurilor geopolitice. Indiferent dacă Administrația de la Kremlin crede propriile negări referitoare la ingerințele în scrutinul prezidențial din SUA, există un adevăr incontestabil: Rusia este acum cel mai mare adversar politic al Statelor Unite. Înțelegând că președintele Donald Trump este «legat și de mâini și de picioare», Moscova analizează opțiunile de ripostă. După tentativele de apropiere de Donald Trump, Rusia a revenit la realismul politic nemilos în funcție de care își configurează identitatea politică și începe să asume rolul de erou negativ”, comentează Andrew Roth, editorialist al cotidianului The Washington Post, într-un articol intitulat „Kremlinul nu mai mizează pe Donald Trump, acum face planuri de ripostă la sancțiunile SUA”.

Gândirea Rusiei este de genul – „bun, deci credeți că noi suntem tipii cei răi; vom fi tipii cei răi, vom vedea dacă vă place sau nu” – explică analistul Konstantin Eggert.

„Decizia Rusiei de a expulza zeci, poate chiar sute de diplomați americani marchează prima ripostă față de sancțiunile americane, o acțiune a Moscovei imprevizibilă și emoțională. Este o decizie apărută în urma frustrărilor unui lider rus care poate credea că președintele Donald Trump ar fi putut schimba totul, după care a observat că speranțele s-au pierdut în scandaluri și acuzații. Conducerea Rusiei a mai fost furioasă pe Occident în trecut, dar foarte rar a manifestat atât de multă ură. Este mult mai rău decât acum câțiva ani, când tensiunile se accentuaseră din cauza revoluției prooccidentale din Ucraina, prezentată de televiziunile ruse drept o revoltă naționalistă inspirată de fascism”, explică The Washington Post.

„Nimeni nu s-a speriat de primele sancțiuni, impuse în 2014, aproape că se amuzau”, argumentează analistul Andrei Kolesnikov, corespondent media de la evenimentele la care participă președintele rus, Vladimir Putin. „Acum, oficialii ruși au sentimentul că totul este foarte serios. Și așteaptă acțuni din partea lui Vladi­mir Putin”, subliniază el.

Vladimir Putin este un bun tactician, dar este slab la strategii. A avut poziții dure în conflictele cu Ucraina și Georgia, dar prin asta s-a înconjurat de inamici. Iar în contextul în care puterea lui Donald Trump scade din ce în ce mai mult, ingerințele cibernetice ruse în scrutinul prezidențial american din 2016 par să fi fost un efort prea costisitor. „Nu cred că Putin știe cum se va termina această acțiune. Regulile sunt făcute în funcție de situație”, explică Andrei Kolesnikov.

Predicțiile pentru toamnă sunt clare: război economic. „Dacă proiectul noilor sancțiuni americane va fi aprobat, și probabil va fi, atunci, inevitabil, se va ajunge în etapa a ceea ce numim Război Rece. Iar Războiul Rece comportă mai multe tipuri de reacții”, atrage atenția Andrei Sidorov, specialist în Politică internațională la Universitatea de stat din Moscova.

Vladimir Putin a avertizat că riposta Rusiei va fi în funcție de tipurile de sancțiuni impuse de Statele Unite. Cotidianul rus Kommersant, apropiat Kremlinului, a sugerat opțiuni precum limitarea exporturilor de titan și uraniu purificat (o acțiune care ar afecta industria aeronautică americană), blocarea inițiativelor diplomatice americane la ONU pe tema crizelor din Coreea de Nord și Siria, punerea sub sechestru a unor proprietăți diplomatice americane sau eliminarea din Rusia a unor companii precum Google ori Microsoft.

FOTO: www.kremlin.ru

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este OBLIGATORIU în România. Sistemul se aplică în toată țara
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”