Washingtonul avertizează că nu va ezita să își protejeze interesele în Orientul Mijlociu /Coaliția condusă de SUA îi amenință pe militanții huthi

Washingtonul avertizează că nu va ezita să își protejeze interesele în Orientul Mijlociu /Coaliția condusă de SUA îi amenință pe militanții huthi
Publicat: 03/01/2024, 22:16

Administrația SUA a reafirmat, miercuri seară, susținerea pentru Israel și a avertizat că, deși nu dorește extinderea conflictului din Fâșia Gaza, Washingtonul nu va ezita să protejeze interesele americane și pe cele ale partenerilor, avertizându-i, în acest context, pe militanții huthi din Yemen.

”Președintele SUA a transmis clar că Statele Unite nu vor conflicte cu nicio națiune sau entitate din Orientul Mijlociu și nici nu vrem extinderea în regiune a conflictului dintre Israel și grupul Hamas. Dar nici nu ne vom limita în acțiunile de a ne apăra, de a ne proteja interesele, partenerii sau derularea în mod liber a comerțului internațional”, a declarat, într-o conferință de presă, John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă.

Întrebat dacă este fezabil obiectivul Israelului de eliminare a grupului islamist Hamas, John Kirby a precizat că armata israeliană are capacitățile de eliminare a riscurilor teroriste.

”Noi credem că forțele militare israeliene pot atinge obiectivul degradării și învingerii capabilităților grupului Hamas de a comite atacuri pe teritoriul Israelului. Aceste obiective pot fi atinse militar. Dacă poate fi eliminată ideologia? Nu. Dacă poate fi eliminat total grupul Hamas? Probabil că nu. Dar dacă poate fi eliminată amenințarea reprezentată de Hamas pentru poporul israelian, absolut”, a precizat John Kirby.

Coaliția navală coordonată de Statele Unite intenționează să intensifice operațiunile pentru protejarea culoarelor maritime din Marea Roșie și a transmis un avertisment adresat militanților huthi din Yemen, susținuți de Iran.

”Mesajul nostru trebuie să fie clar: cerem încetarea imediată a atacurilor ilegale și eliberarea navelor și a echipajelor deținute ilegal. Militanții huthi vor suporta întreaga responsabilitate a consecințelor dacă vor continua să amenințe vieți, să amenințe economia globală și comerțul liber pe culoarele de navigație. Menținem angajamentele față de ordinea internațională bazată pe reguli și suntem determinați să îi tragem la răspundere pe actorii care comit atacuri și capturează ilegal nave”, a anunțat Forța de reacție din care fac parte Statele Unite, Australia, Bahrain, Belgia, Canada, Germania, Marea Britanie, Danemarca, Italia, Japonia, Olanda și Noua Zeelandă.

Washingtonul condamnă atacurile teroriste din Iran

John Kirby a condamnat atacurile teroriste din Iran, subliniind că serviciile secrete americane nu știu cine le-a comis. ”Nu avem detalii despre acest atac. Inimile noastre sunt la victimele nevinovate și la rudele acestora. (…) Nu avem detalii despre cine ar fi responsabil. Nu avem indicii că ar fi fost implicat Israelul”, a subliniat reprezentantul Președinției SUA.

Cel puțin 103 persoane au fost ucise, iar alte aproape 200 au fost rănite, miercuri, în urma unor explozii produse în orașul iranian Kerman, în apropierea mormântului generalului iranian Qasem Soleimani, asasinat de Statele Unite în ianuarie 2020.

Statele Unite încearcă să justifice asasinarea unui lider Hamas în Liban

Întrebat dacă atacul din Beirut, atribuit Israelului și soldat cu moartea lui Saleh Al-Arouri, vicepreședinte al Biroului politic al grupului Hamas, va influența capacitatea mișcării islamiste palestiniene de a continua conflictul cu Israelul, John Kirby a precizat: ”Eu aș recomanda să fie întrebați partenerii israelieni, noi nu suntem în poziția de a confirma informații specifice. Eu v-aș spune doar că Al-Arouri era un terorist desemnat la nivel global. Dacă într-adevăr a murit, nu ar trebui să plângă nimeni după pierderea lui”.

”A fost un terorist brutal care a avut o responsabilitate centrală în comiterea atacurilor din 7 octombrie și a altor atacuri împotriva civililor nevinovați”, a declarat anterior Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington.

Grupul Hezbollah a atribuit Israelului ”atacul terorist” de la Beirut, dar, pe fondul preocupărilor internaționale, Guvernul israelian a evitat să asume în mod clar asasinatul. ”Oricine a comis acest atac, trebuie să fie clar că nu a fost un atac asupra statului libanez. Nu a fost nici măcar un atac asupra organizației teroriste Hezbollah. Oricine a comis acest atac, a fost vorba despre un atac punctual asupra conducerii Hamas”, a declarat Mark Regev, purtătorul de cuvânt al Guvernului israelian.

Asasinarea lui Saleh Al-Arouri a fost o acțiune ”periculoasă”, a declarat liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, citat de postul BBC News. ”Este prima dată când s-a întâmplat așa ceva după anul 2006”, când a fost război între Israel și Hezbollah. Israelul ”nu va reuși să își atingă obiectivele războiului din Fâșia Gaza. Iar noi nu ne temem de război. Cei care se gândesc să intre în război cu noi vor regreta, războiul cu noi va genera costuri majore. Dacă inamicul va declanșa un război împotriva Libanului, nu vor mai exista limite, nici reguli. Crima de ieri nu va rămâne nepedepsită”, a avertizat Nasrallah.

Între timp, armata israeliană continuă intens ofensiva în Fâșia Gaza, unde bilanțul este de cel puțin 22.313 morți și 57.296 de răniți.

Citește și:

NATO va achiziționa 1.000 de rachete Patriot, printr-un proiect la care participă și România, în cadrul eforturilor de intensificare a apărării

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Informația momentului despre ION ILIESCU. Anunțul făcut chiar de avocatul său
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cercetătorii spun că au găsit noi dovezi pentru o planetă ascunsă în Sistemul Solar