Washingtonul continuă eforturile pentru un acord de eliberare a OSTATICILOR israelieni din Fâșia Gaza /”Discuțiile sunt sensibile și serioase”

Publicat: 23/01/2024, 22:09
Actualizat: 23/01/2024, 22:10

Administrația de la Washington continuă eforturile diplomatice, prin intermediul Qatarului și Egiptului, pentru ajungerea la un nou acord de suspendare a confruntărilor militare între Israel și Hamas, în schimbul eliberării ostaticilor israelieni din Fâșia Gaza, dar Guvernul israelian a semnalat că nu va accepta niciun armistițiu care să permită menținerea la putere a organizației islamiste.

John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă, a refuzat să confirme informațiile despre termenii unui potențial armistițiu umanitar.

”Așa cum am mai spus, discuțiile sunt sensibile și serioase. Nu vreau să fac anticipări, nu vă pot spune care sunt șansele sau când vom putea ajunge la un rezultat, dar conversațiile sunt foarte sensibile și serioase, pentru a încerca să ajungem la un nou acord pentru eliberarea ostaticilor. Discuțiile sunt în curs, nici măcar nu le-aș numi negocieri în acest moment, dar sunt discuții despre ceea ce este în sfera posibilului pentru a obține eliberarea ostaticilor, despre cât ar dura această pauză în confruntări și ce ar însemna acest lucru pentru asistența umanitară, sunt multe elemente în discuție, de aceea nu aș evoca ideea că ar fi obstacole sau blocaje sau dificultăți, sunt discuții active și sperăm că vor produce rezultate”, a declarat John Kirby, într-o conferință de presă.

Brett McGurk, emisarul SUA pentru Orientul Mijlociu, se află în prezent în Egipt, pentru negocieri în scopul unui armistițiu și pentru intensificarea asistenței umanitare în Fâșia Gaza.

Referindu-se la viitorul Fâșiei Gaza după încheierea ofensivei militare israeliene, John Kirby a subliniat că Administrația Joe Biden nu vrea reducerea teritoriului palestinian. Washingtonul a semnalat constant că nu vrea ca Israelul să mențină prezență în Fâșia Gaza și a cerut relansarea procesului politic și avansarea soluției coexistenței a două state, israelian și palestinian.

Conform unor surse, grupul militant Hamas a respins o propunere a Israelului privind un armistițiu de două luni în schimbul eliberării celor peste 125 de ostatici israelieni din Fâșia Gaza.

Însă Majed al-Ansari, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, a declarat că eforturile pentru un acord de eliberare a ostaticilor continuă.

Netanyahu: Ofensiva israeliană va continua ”până la victoria totală”

Premierul Benjamin Netanyahu a afirmat că, în pofida pierderilor suferite de armata israeliană, ofensiva militară va continua ”până la victoria totală”.

”Așteptările mele se referă la victoria totală, care este posibilă și este necesară. Nu avem altă opțiune. Acești monștri vor fi învinși, nu există altă opțiune în afara victoriei”, a subliniat Netanyahu, citat de cotidianul Haaretz.

Guvernul israelian a anunțat că nu va accepta niciun armistițiu care să permită menținerea la putere a organizației islamiste Hamas în Fâșia Gaza.

Armata israeliană a pierdut 219 militari în confruntările din Fâșia Gaza, inclusiv 21 uciși în explozii produse luni în sudul Fâșiei Gaza. Daniel Hagari, un purtător de cuvânt militar israelian, a declarat marți că peste 100 de combatanți Hamas au fost uciși în confruntările produse în partea de vest a orașului Khan Younis.

Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza a raportat moartea a cel puțin 195 de palestinieni în ultimele 24 de ore, astfel că bilanțul ofensivei israeliene este de cel puțin 25.490 de morți și aproximativ 62.000 de răniți.

Foto: Profimedia

Citește și:

Președintele Poloniei i-a GRAȚIAT pe doi membri ai fostului Guvern condamnați pentru abuz în funcție

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
47 de copii migranți au dispărut în Europa în fiecare zi începând cu anul 2021