Washingtonul depune eforturi pentru evitarea escaladării conflictului dintre Israel și Hamas /Blinken pledează pentru crearea unui stat palestinian

Washingtonul depune eforturi pentru evitarea escaladării conflictului dintre Israel și Hamas /Blinken pledează pentru crearea unui stat palestinian
Publicat: 08/01/2024, 22:11

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a cerut luni, în Emiratele Arabe Unite, acțiuni de evitare a escaladării conflictului dintre Israel și grupul islamist Hamas, reafirmând angajamentul Statelor Unite de protejare a Israelului, dar pledând pentru crearea unui stat palestinian.

Antony Blinken, aflat în turneu în Orientul Mijlociu, s-a întâlnit luni, în Abu Dhabi, cu președintele Emiratelor Arabe Unite, șeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan.

”Secretarul de Stat a evidențiat importanța abordării în mod urgent a necesităților umanitare din Fâșia Gaza și a mulțumit Emiratelor Arabe Unite pentru contribuțiile de amploare în scopul furnizării de asistență umanitară civililor”, anunță Departamentul de Stat de la Washington.

Antony Blinken a evidențiat ”importanța evitării extinderii conflictului” și a subliniat că Statele Unite mențin ”angajamentul de obținere a unei păci regionale durabile”, ”care să garanteze securitatea Israelului și să avanseze crearea unui stat palestinian independent”.

Antony Blinken a evocat ”importanța” parteneriatului strategic dintre Statele Unite și Emiratele Arabe Unite și a pledat pentru dezvoltarea Orientului Mijlociu.

În continuare, Antony Blinken urmează să efectueze vizite în Israel și în Cisiordania, în cadrul eforturilor de evitare a escaladării conflictului din Fâșia Gaza.

La rândul său, președintele Israelului, Isaac Herzog, a discutat luni seară cu vicepreședintele SUA, Kamala Harris. ”I-am mulțumit pentru sprijinul constant acordat de Statele Unite (…). Am mulțumit și pentru eforturile în curs ale Statelor Unite de eliberare a tuturor ostaticilor”, a declarat Isaac Herzog, citat de cotidianul Haaretz.

Pe fondul presiunilor SUA, armata israeliană a anunțat luni începerea unei etape mai puțin intense a ofensivei militare din Fâșia Gaza, care va consta în reducerea numărului trupelor de pe teren și în atacuri aeriene punctuale asupra infrastructurii grupului islamist Hamas. Bilanțul bombardamentelor israeliene este de cel puțin 23.084 de morți și 58.926 de răniți în Fâșia Gaza, potrivit Ministerului local al Sănătății, subordonat grupului islamist Hamas.

În Fâșia Gaza, sunt cel puțin 130 de ostatici israelieni. Armata israeliană a lansat ofensiva în Fâșia Gaza ca ripostă la atacurile palestiniene din 7 octombrie 2023, soldate cu aproximativ 1.200 de morți și 5.400 de răniți.

Israelul intensifică atacurile aeriene în Siria

Armata israeliană efectuează o campanie de raiduri aeriene intense în Siria, vizând transporturi de armament iranian spre grupurile islamiste intermediare din regiune, au declarat surse citate de agenția Reuters.

În ultimii ani, armata israeliană a efectuat constant atacuri în Siria, vizând transporturi de armament destinate grupului islamist Hezbollah, dar, după 7 octombrie 2023, raidurile aeriene s-au intensificat.

”Armata israeliană efectuează raiduri aeriene mai puternice și mai frecvente asupra transporturilor de armament și asupra sistemelor antiaeriene din Siria”, a declarat un oficial militar sirian, sub protecția anonimatului.

Cel puțin 19 militanți Hezbollah au fost omorâți în Siria în ultimele trei luni, iar alți aproximativ 130 au fost uciși în sudul Libanului, ca ripostă la o serie de atacuri care au vizat nordul Israelului din cauza ofensivei din Fâșia Gaza.

Foto: Profimedia

Citește și:

VIDEO | Joe Biden, întrerupt de protestatari pro-palestinieni în timp ce rostea un discurs electoral

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...