WSJ: Grecii își pun speranțele într-un călugăr care ar fi prezis acum trei decenii criza țării

WSJ: Grecii își pun speranțele într-un călugăr care ar fi prezis acum trei decenii criza țării
Tot mai mulți greci merg în pelerinaj la mormântul unui călugăr foarte respectat, care ar fi prezis în urmă cu aproape trei decenii că Grecia va trece în viitor printr-o "mare distrugere și confuzie", urmată de foamete și tulburări politice, scrie Wall Street Journal (WSJ).
Publicat: 05/12/2012, 14:43
Actualizat: 28/09/2018, 10:52

Tot mai mulți greci merg în pelerinaj la mormântul unui călugăr foarte respectat, care ar fi prezis în urmă cu aproape trei decenii că Grecia va trece în viitor printr-o „mare distrugere și confuzie”, urmată de foamete și tulburări politice, scrie Wall Street Journal (WSJ).

Credincioșii afirmă că viziunea sumbră a ascetului Paisios cel Bătrân se referea la dificultățile prin care trece în prezent Grecia încărcată de datorii. Interesul pentru călugăr a crescut în ultima perioadă, în contextul încercărilor populației de a înțelege criza severă prin care trece țara.

Paisios cel Bătrân și-a petrecut cea mai mare parte a vieții la Muntele Athos, un centru al creștinismului ortodox din nord-estul Greciei, unde a murit în 1994, la vârsta de 70 de ani.

În zilele de sâmbătă, sute de pelerini așteaptă la rând pentru a se ruga la crucea de lemn de la mormântul călugărului. Credincioșii cer ajutor pentru găsirea unui loc de muncă, plata facturilor și pentru a trece cu bine peste tulburările sociale care le-au dat viața peste cap.

„Paisios a prezis multe lucruri, iar profețiile sale se adeveresc. A prevestit criza. Dar a spus că lucrurile se vor îmbunătăți, că vom trece peste și prosperitatea va reveni. A ajutat mulți oameni”, a afirmat Costas Katsaounis, un ofițer de 41 de ani, aflat în vizită la mormântul călugărului.

Faima lui Paisios cel Bătrân este asemănătoare, în anumite moduri, cu cea a lui Michel de Notredame, cunoscut ca Nostradamus, un farmacist în Franța în secolul XVI despre care se afirmă că ar fi prezis toate evenimentele importante, de la ascensiunea lui Hitler la atacurile teroriste de la 11 septembrie.

„Figurile precum Paisios reprezintă șamanul, magicianul tribului. Sunt încarnarea unei puteri invizibile”, spune Alexandra Koronaiou, sociolog la Universitatea de Științe Sociale și Politice din Atena.

Cu economia în al cincilea an de recesiune, un șomaj ce trece de 25% și cu cu dificultăți la asigurarea hranei chiar și în rândul familiilor din clasa de mijloc, mulți greci au senzația că societatea lor se află pe marginea abisului și caută astfel consolare.

„Când se produce un eveniment care aduce o întreagă țară în genunchi, oamenii caută o explicație religioasă. Caută sprijin din zona supranaturalului”, a afirmat Vasilios Makrides, profesor de studii religioase și specialist pentru creștinătatea ortodoxă la Universitatea Erfurt din Germania.

Interesul puternic al grecilor a condus la o explozie a orice este legat de călugăr. Figura acestuia apare pe pliante cu mesaje și alte materiale.

De asemenea, librăriile au la vânzare zeci de titluri în legătură cu Paisios cel Bătrân, de la învățăturile spirituale ale acestuia la comentarii despre orice, de la venirea apocalipsei la recucerirea de către Grecia a orașului Constantinopole (actualul Istanbul), în trecut capitala Imperiului Bizantin.

„Se vând ca pâinea caldă. Chiar și ateii încep să le citească. Dă oamenilor curaj să reziste dificultăților care urmează”, a arătat Ionnis Aivaliotis, angajat la o librărie cu tematică religioasă în centrul Atenei.

Există chiar și un ghid de dietă – călugărul a fost foarte slab – și o carte pentru copii, „Odată ca niciodată, copii, a fost Paisios cel Bătrân”.

În ultimii doi ani, cotidianul conservator Dimokratia a vândut 350.000 de copii ale unor titluri tratând subiecte legate de călugăr, de la compilații ale profețiilor la opinii referitoare la educație. Alte publicații au scris despre miracolele acestuia.

Paisios cel Bătrân s-a născut în 1924 în Anatolia (Turcia), numele său înainte de a se călugări fiind Arsenios Eznepedis. Chiar și în timpul vieții era bine cunoscut în cercurile religioase, atrăgând credincioși la Muntele Athos pentru sfaturi și îndrumare spirituală.

Recentul interes al grecilor a declanșat însă și o reacție a scepticilor și avertismente din partea unor conducători ai Bisericii Ortodoxe a Greciei.

„Oamenii caută un sprijin, dar unii reacționează exagerat. Îl transformă într-un fel de profet. Nu înseamnă că tot ce a spus este corect”, a afirmat Vasilios Havatzas, șeful activităților caritabile din Atena ale Bisericii.

O dovadă clară a susținerii largi de care se bucură Paisios cel Bătrân, a fost produsă de poliția din Grecia, care a arestat un tânăr de 27 de ani pentru că a creat o pagină de Facebook unde a luat în glumă credința grecilor în miracolele și profețiile călugărului. Tânărul a fost acuzat de blasfemie și insulte aduse religiei. Acuzația de blasfemie a fost ulterior retrasă.

Tânărul arestat a afirmat că a folosit Facebook pentru a critica comercializarea călugărului și a mesajului acestuia.

Multe dintre profețiile lui Paisios rezonează în rândul populației.

„Poporul va fi atât de dezamăgit de politicienii celor două mari partide, încât se vor sătura de ei”, este una dintre profețiile călugărului care s-a adeverit. Cele două partide mari din Grecia au pierdut puternic din susținerea populației, fiind învinuite de criza prin care trece țara.

Unele dintre remarcile lui Paisios cel Bătrân fac aluzie la conspirații – printre acestea că lumea ar fi condusă de o cabală formată din cinci oameni. Călugărul a prezis și victorii pentru Grecia, afirmând că va învinge Turcia, va conduce Constantinople și va controla părți din Albania.

„Oamenii sfinți ca Paisios cel Bătrân se nasc odată la o mie de ani. A fost un dar de la Dumnezeu și Fecioara Maria pentru umanitate”, crede Nikolaos Zournatzoglou, autorul unei cărți în care sunt strânse profeții ale călugărului.

În localitatea Souroti, la peste 30 de kilometri de Salonic, pelerinii sosesc cu autobuzele sâmbăta pentru a vizita mormântul lui Paisios. Tineri și bătrâni se roagă și fac poze. Unii iau o frunză de busuioc dintr-o plantă care crește lângă crucea simplă din lemn aflată la mormânt, scrie WSJ.

Ulterior, într-un magazin de suveniruri deschis în subsolul bisericii din Souroti, vizitatorii pot cumpăra vederi, plăci și imagini cu Paisios cel Bătrân, precum și cărți despre acesta, pe lângă icoane, cruci și alte materiale religioase.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
'O sfidează pe soția lui Florin Piersic!' Scandal cu femeia nelipsită de lângă marele actor,...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Klaus Iohannis a promulgat legea care îi protejează pe cei care fac evaziune fiscală sub...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
TOATĂ ROMÂNIA se schimbă din temelii. Vestea a fost dată chiar astăzi, 10 MAI: Nu...
Loc unic în România. Singurul lac unde crește nufărul termal
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A fost găsită o nouă proprietate a luminii