Zece ani de atacuri teroriste în Sankt Petersburg. Istoricul exploziilor care au zguduit metropola rusă

Zece ani de atacuri teroriste în Sankt Petersburg. Istoricul exploziilor care au zguduit metropola rusă
Publicat: 03/04/2017, 19:25
Actualizat: 04/04/2017, 13:08
O explozie a avut loc luni într-un vagon de metrou din Sankt Petersburg, în urma căreia cel puțin 9 oameni au murit și 20 de persoane au fost rănite, conform celui mai recent bilanț al autorităților ruse. Explozia a fost provocată de un dispozitiv exploziv improvizat, cu TNT. O altă bombă neexplodată a fost găsită într-o altă stație de metrou și a fost dezamorsată. Președintele Vladimir Putin se afla la Sankt Petersburg și a declarat că nu exclude ipoteza atentatului terorist, până la confirmarea oficială.
Nu este pentru prima dată când orașul Sankt Petersburg este zduguit de astfel de incidente, unele dintre ele fiind catalogate de-a lungul timpului ca atentate teroriste. Pe 19 decembrie 1996 într-o garnitură de metrou a fost detonat un dispozitiv exploziv, incident în urma căruia o persoană a fost rănită.
O jumătate de an mai târziu, pe 27 iunie 1997, a avut loc o explozie într-un tren rapid care călătorea de la Moscova către Sankt Petersburg. În urma deflagrației cinci persoane, inclusiv autorul atacului, au murit și mai mult de 13 persoane au fost rănite. Autoritățile au transmis atunci că explozia a avut loc mai devreme decât era planificat, chiar din cauza neglijenței atacatorului, dar nu au confirmat ipoteza unui atac terorist.
Pe 4 și 18 februarie 2007 au avut loc două atentate cu bombă în Sankt Petersburg: unul în holul stația de metrou „Vladimirskaya” , celălalt în restaurantul „McDonald’s ” de pe Nevsky Prospect. În urma primei explozii o persoană a fost rănită, iar cea de-a doua s-a soldat cu peste 10 victime. Autorii au fost mai mulți membri ai unor grupări naționaliste, aceștia primind ulterior pedepse între șase și 15 ani de închisoare.
Tot în 2007, pe 13 august, mai multe vagoane ale unui tren expres care circula tot de la Moscova la Sankt Petersburg au deraiat în urma unui atac sinucigaș, 60 de persoane fiind atunci rănite. În 2010, un tribunal i-a condamnat pe doi dintre inculpați la 4 respectiv 10 ani de închisoare pentru posesia dispozitivelor explozibile pe care le-au detonat în tren. Potrivit serviciilor de securitate ruse, atacatorul era un rus originar din regiuneaVolgograd, convertit la islam, clericiii radicali din regiune fiind acum pe lista urmăriților internațional.
În 2009, pe 26 noiembrie, în stația de autobuz de la intersecția dintre Zanevsky și Shaumyan, a avut loc o explozie în urma căreia o persoană a fost rănită. În 2014, autorii atacului, membrii ai unor grupuri naționaliste, au fost condamnați pentru comiterea acestui act care a fost catalogat drept incident terorist, dar și pentru alte infracțiuni.
Pe 27 noiembrie 2009,trenul de pasageri de mare viteză „Nevski Express” care venea de la Moscova și se îndrepta spre Sankt Petersburg a deraiat în urma unui atac terorist. 28 de persoane au murit în acest incident și peste 130 de răniți. În 2012, 10 persoane au fost condamnate pentru terorism, primind pedepse de la 10 ani la închisoare pe viață.
Cea mai recentă explozie din Sankt Petersburg avusese loc pe 2 februarie 2010, pe un tronson circulat de cale ferată. În urma exploziei, un șofer al unui troleibuz care circula prin zonă a fost rănit. Atacul a fost revendicat de grupurile naționaliste, iar suspecții au fost arestați rapid.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia