LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas. Imagini controversate. Zeci de bărbaţi îmbrăcaţi doar în lenjerie intimă, reținuți de armata israeliană în Gaza

LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas. Imagini controversate. Zeci de bărbaţi îmbrăcaţi doar în lenjerie intimă, reținuți de armata israeliană în Gaza
Zeci de bărbaţi îmbrăcaţi doar în lenjerie intimă, reținuți de armata israeliană în Gaza
Publicat: 08/12/2023, 10:24
Actualizat: 08/12/2023, 22:24
22:21

SUA și Franța cer Israelului intensificarea asistenței umanitare în Fâșia Gaza

Statele Unite și Franța au cerut, vineri seară, Israelului, să limiteze atacurile asupra civililor palestinieni și să faciliteze intensificarea asistenței umanitare în Fâșia Gaza, deși Washingtonul se opune unui armistițiu între armata israeliană și grupul islamist Hamas în acest moment.

Citește articolul AICI

20:33

Doi militari israelieni au fost răniți într-o operațiune de salvare a ostaticilor

Doi militari israelieni sunt în stare gravă după confruntări cu militanți palestinieni produse în timpul unei operațiuni de salvare a ostaticilor din Fâșia Gaza. Operațiunea a fost un eșec.

”Trupele israeliene au efectuat un raid într-o clădire a grupului Hamas, au ucis teroriști care au participat la răpiri și au deținut ostatici”, a comunicat armata israeliană, precizând însă că nu a fost salvat niciun ostatic.

În Fâșia Gaza sunt ținute ostatice 138 de persoane răpite din Israel în cursul atacurilor din 7 octombrie.

18:00

Autoritatea Palestiniană discută cu SUA despre guvernarea Fâșiei Gaza împreună cu Hamas

Autoritatea Palestiniană colaborează cu Statele Unite pentru un plan de guvernare a Fâșiei Gaza după conflict, dar ar vrea cooptarea unor membri Hamas în noua structură de conducere, iar Guvernul israelian a reafirmat, vineri, că se opune ideii.

Citește articolul AICI

16:04

Statele Unite insistă, în discuțiile private, ca Israelul să încheie în cel mult o lună ofensiva în Fâșia Gaza

Statele Unite exercită presiuni asupra Israelului, în conversațiile private, pentru a opri ofensiva din Fâșia Gaza în cel mult o lună, afirmă surse diplomatice, deși aparent, la nivel public, Administrația de la Washington nu impune nicio limită în menținerea sprijinului pentru Guvernul israelian.

În cursul vizitei efectuate săptămâna trecută în Israel, secretarul de Stat american, Antony Blinken, i-a cerut premierului Benjamin Netanyahu să oprească ofensiva din Fâșia Gaza în cel mult trei luni de la atacurile palestiniene produse pe 7 octombrie, afirmă, sub protecția anonimatului, diplomați prezenți la întâlnire, citați de publicația britanică The Times. Acest lucru ar însemna că armata israeliană ar trebui să oprească ofensiva în Fâșia Gaza cel târziu pe 7 ianuarie.

(CITEȘTE MAI MULTE DESPRE ACEST SUBIECT AICI…)

14:08

Poetul palestinian Refaat Alareer a fost ucis într-un atac în Gaza

Poetul palestinian Refaat Alareer, unul dintre liderii unei tinere generații de autori din Gaza care și-au asumat riscul de a scrie în limba engleză pentru a-și spune poveștile, a fost ucis într-un atac israelian, a anunțat joi seara familia sa, citată de Le Figaro.

„Uciderea lui Refaat este tragică, dureroasă și revoltătoare. Este o pierdere imensă”, a comentat prietenul său Ahmed Alnaouq pe X. Moartea sa a fost rezultatul raidurilor fatale care au avut loc joi seara în nordul Fâșiei Gaza, potrivit Ministerului Sănătății administrat de Hamas.

„Am inima frântă, prietenul și colegul meu Refaat Alareer a fost ucis împreună cu familia sa în urmă cu câteva minute (…) Nu-mi vine să cred”, a scris pe Facebook prietenul său, poetul din Gaza Mosab Abu Toha. „Odihnește-te în pace Refaat Alareer. Vom continua să fim ghidați de înțelepciunea ta, astăzi și pentru eternitate”, a scris scriitorul și jurnalistul Ramzy Baroud pe X. Site-ul american specializat Literary Hub i-a adus, de asemenea, un omagiu, conform G4Media.

10:14

Blinken remarcă decalajul dintre intenţiile declarate ale guvernului israelian de a proteja civilii din Gaza şi numărul victimelor

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat, în cea mai puternică critică publică a modului în care Israelul derulează războiul împotriva Hamas din sudul Fâşiei Gaza, că există un decalaj între intenţiile declarate ale guvernului de a proteja civilii şi numărul victimelor, relatează Reuters.

„În timp ce ne aflăm la aproape o săptămână de la această campanie în sud… rămâne imperativ ca Israelul să acorde o importanţă sporită protecţiei civile”, a declarat Blinken într-o conferinţă de presă după o întâlnire cu ministrul britanic de externe David Cameron, joi, la Washington.

„Şi rămâne un decalaj între… intenţia de a proteja civilii şi rezultatele reale pe care le vedem pe teren”, a spus Blinken, citat de News.ro.

Imagini din Gaza arată soldaţi israelieni reţinând zeci de bărbaţi îmbrăcaţi doar în lenjerie intimă

Imagini din Gaza care au circulat joi pe reţelele sociale au arătat arestarea în masă de către armata israeliană a unor bărbaţi care au fost obligaţi să se dezbrace, să îngenuncheze pe stradă, să stea legaţi la ochi şi să se urce în remorca unui vehicul militar, relatează CNN.

Circumstanţele şi datele exacte ale reţinerii sunt neclare, dar identităţile unora dintre deţinuţi au fost confirmate de colegi sau membri de familie.

Cel puţin unii dintre bărbaţi sunt civili fără afiliere cunoscută la grupuri militante, potrivit unei conversaţii avute de CNN cu una dintre rudele lor şi a unei declaraţii a unuia dintre angajatorii lor, o reţea de ştiri.

Monitorul Euro-Mediteranean pentru Drepturile Omului a postat imaginile şi a transmisîntr-o declaraţie pe site-ul său că „armata israeliană a reţinut şi a abuzat grav zeci de civili palestinieni”, conform News.ro.

„Monitorul Euro-Med a primit informaţii conform cărora forţele israeliene au lansat campanii de arestare aleatorie şi arbitrare împotriva persoanelor strămutate, printre care se află inclusiv medicil, persoane din mediul academic, jurnalişti şi bărbaţi în vârstă”, se arară în declaraţie.

Forţele de Apărare Israelului nu au răspuns solicitării CNN de a comenta imaginile. CNN a localizat geografic unele dintre imagini în Beit Lahia, la nord de oraşul Gaza.

Mass-media israeliană, fără a indica o sursă, a descris imaginile ca pe o predare a membrilor Hamas. Un jurnalist l-a întrebat pe purtătorul de cuvânt al IDF contraamiralul Daniel Hagari, despre imagini în timpul unei conferinţe de presă de joi, spunând: „Am văzut imagini cu mulţi prizonieri, terorişti Hamas, pe care IDF i-au arestat în timpul operaîiunilor terestre”.

Hagari a spus că, în lupta împotriva Hamas, „cei rămaşi în zonă ies treptat”.

„Investigăm şi verificăm cine are legături cu Hamas şi cine nu”, a spus el. „Îi arestăm pe toţi şi îi interogăm. Vom continua să distrugem fiecare dintre aceste bastioane până când vom termina”.

Într-o declaraţie, Al-Araby Al-Jadeed a informat că unul dintre corespondenţii săi şi mai mulţi membri ai familiei acestuia se numără printre cei reţinuţi în cadrul incidentului prezentat în imagini.

„Astăzi, joi, armata de ocupaţie israeliană l-a arestat pe jurnalistul şi directorul biroului „‘The New Arab’ ” din Gaza, colegul nostru Diaa Al-Kahlot, de pe strada Market din Beit Lahia, împreună cu un grup de fraţi, rude şi alţi civili”, a scris Al-Araby Al-Jadeed.

Sursa foto: Euro-Med Human Rights Monitor

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
SUA încearcă să convingă Rusia și China să nu folosească Inteligența Artificială la armele nucleare