SUA și Franța cer Israelului intensificarea asistenței umanitare în Fâșia Gaza /Washingtonul nu este de acord cu un armistițiu în acest moment

SUA și Franța cer Israelului intensificarea asistenței umanitare în Fâșia Gaza /Washingtonul nu este de acord cu un armistițiu în acest moment
Publicat: 08/12/2023, 22:23

Statele Unite și Franța au cerut, vineri seară, Israelului, să limiteze atacurile asupra civililor palestinieni și să faciliteze intensificarea asistenței umanitare în Fâșia Gaza, deși Washingtonul se opune unui armistițiu între armata israeliană și grupul islamist Hamas în acest moment.

”Recunoaștem cu toții că pot fi făcute mai multe eforturi pentru a încerca să fie limitate victimele civile”, a declarat vineri seară John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă, citat de cotidianul Haaretz.

În același timp, Statele Unite, care au drept de veto în Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, nu intenționează să aprobe un proiect de rezoluție privind instituirea unui armistițiu umanitar în Fâșia Gaza.

”Statele Unite susțin puternic o pace durabilă, coexistența pașnică și în siguranță a israelienilor și palestinienilor, dar în acest moment nu susținem apelurile pentru un armistițiu imediat. Acest armistițiu ar crea premisele unui viitor război, deoarece grupul Hamas nu dorește o pace durabilă”, a declarat Robert Wood, adjunct al ambasadorului SUA la Națiunile Unite.

În schimb, conform unor surse diplomatice, Statele Unite exercită presiuni asupra Israelului, în conversațiile private, pentru a opri ofensiva din Fâșia Gaza în cel mult o lună.

Națiunile Unite avertizează asupra situației umanitare din Fâșia Gaza

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut Consiliului de Securitate să aprobe imediat instituirea unui armistițiu între Israel și grupul islamist palestinian Hamas, avertizând că situația umanitară este gravă în Fâșia Gaza. Antonio Guterres a atras atenția că ”nicio zonă nu este sigură”, subliniind că angajații organizațiilor umanitare nu au acces din cauza ofensivei militare israeliene.

Organizația umanitară Medici fără Frontiere a denunțat ”lipsa de acțiune” a membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate ONU – Statele Unite, Rusia, Marea Britanie, Franța și China.

Bilanțul bombardamentelor israeliene a ajuns la 17.400 de morți și aproximativ 46.000 de răniți în Fâșia Gaza, potrivit Ministerului local al Sănătății, subordonat grupului islamist Hamas.

Emmanuel Macron cere Israelului să permită suplimentarea accesului umanitar în Fâșia Gaza

Președintele Franței, Emmanuel Macron, l-a sunat vineri pe premierul Benjamin Netanyahu și i-a cerut deschiderea unui nou punct pentru acces umanitar în Fâșia Gaza. Macron ar vrea, potrivit cotidianului Le Monde, deschiderea punctului vamal Kerem Shalom, situat la frontiera Israelului cu Fâșia Gaza. În prezent, asistența umanitară este furnizată în Fâșia Gaza doar prin punctul vamal Rafah, situat la granița cu Egiptul.

”Președintele Republicii a evidențiat necesitatea protejării civililor din Gaza și a pledat pentru un armistițiu durabil. A amintit Israelului că trebuie să aplice măsuri pentru a pune capăt violențelor anti-palestiniene comise de coloniștii israelieni din Cisiordania”, a comunicat Palatul Elysée.

Foto: Profimedia

Citește și:

VIDEO Tensiuni politice în Marea Britanie / Guvernul Rishi Sunak plătește Rwandei fonduri masive printr-un acord de limitare a imigrației

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Nu e o eroare! Câți lei costă 3 zambile în Kaufland București, acum, de 1...
FOTO. Patroana din România care e hărțuită din cauza imaginilor incendiare pe care le postează!
„Feroce și fără milă”: Un bărbat și-a ucis fosta iubită și pe noul ei partener,...
Leon Dănăilă îl contrazice pe Virgil Stroescu: Dacă facem restricție la grăsime, creierul...
"Nu se mai poate repara nimic". Cazul românului rămas fără penis din cauza unei erori...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Au renunţat la agitaţia din Capitală şi s-au mutat la ţară! Cum arată casele vedetelor...
2024: Este legal să dai flash-uri în trafic? Ce reprezintă aceste semnale vizuale
Totul a fost filmat! Ce s-a întâmplat, de fapt, la priveghiul lui Mile Povan! Imaginile...
Ce pedeapsă a primit românca din Spania care și-a vândut fetița de 12 în schimbul...
Război în AI. Musk dă în judecată OpenAI, compania din spatele Chat GPT, acuzând-o că...
Cum a reușit un livrator Glovo să stârnească o avalanșă de emoții în rândul românilor?...
INCREDIBIL ce se ascundea lângă o stea! „Niciodată nu mi-am imaginat că...
Simona Halep a luat decizia înainte de verdictul TAS! Este oficial
Netflix şi HBO, în pericol. Un competitor cu abonament mai ieftin a venit în România
Zi mare pentru Anamaria Prodan și Ronald Gavril! Întrega familie a boxerului le-a fost alături...
BANCUL ZILEI. Un curios îl întreabă pe BULĂ pescarul: Te-ai ales cu ceva de când...
Segmentul rusesc al Stației Spațiale Internaționale pierde aer în continuu