SUA și Franța cer Israelului intensificarea asistenței umanitare în Fâșia Gaza /Washingtonul nu este de acord cu un armistițiu în acest moment

SUA și Franța cer Israelului intensificarea asistenței umanitare în Fâșia Gaza /Washingtonul nu este de acord cu un armistițiu în acest moment
Publicat: 08/12/2023, 22:23

Statele Unite și Franța au cerut, vineri seară, Israelului, să limiteze atacurile asupra civililor palestinieni și să faciliteze intensificarea asistenței umanitare în Fâșia Gaza, deși Washingtonul se opune unui armistițiu între armata israeliană și grupul islamist Hamas în acest moment.

”Recunoaștem cu toții că pot fi făcute mai multe eforturi pentru a încerca să fie limitate victimele civile”, a declarat vineri seară John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă, citat de cotidianul Haaretz.

În același timp, Statele Unite, care au drept de veto în Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, nu intenționează să aprobe un proiect de rezoluție privind instituirea unui armistițiu umanitar în Fâșia Gaza.

”Statele Unite susțin puternic o pace durabilă, coexistența pașnică și în siguranță a israelienilor și palestinienilor, dar în acest moment nu susținem apelurile pentru un armistițiu imediat. Acest armistițiu ar crea premisele unui viitor război, deoarece grupul Hamas nu dorește o pace durabilă”, a declarat Robert Wood, adjunct al ambasadorului SUA la Națiunile Unite.

În schimb, conform unor surse diplomatice, Statele Unite exercită presiuni asupra Israelului, în conversațiile private, pentru a opri ofensiva din Fâșia Gaza în cel mult o lună.

Națiunile Unite avertizează asupra situației umanitare din Fâșia Gaza

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut Consiliului de Securitate să aprobe imediat instituirea unui armistițiu între Israel și grupul islamist palestinian Hamas, avertizând că situația umanitară este gravă în Fâșia Gaza. Antonio Guterres a atras atenția că ”nicio zonă nu este sigură”, subliniind că angajații organizațiilor umanitare nu au acces din cauza ofensivei militare israeliene.

Organizația umanitară Medici fără Frontiere a denunțat ”lipsa de acțiune” a membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate ONU – Statele Unite, Rusia, Marea Britanie, Franța și China.

Bilanțul bombardamentelor israeliene a ajuns la 17.400 de morți și aproximativ 46.000 de răniți în Fâșia Gaza, potrivit Ministerului local al Sănătății, subordonat grupului islamist Hamas.

Emmanuel Macron cere Israelului să permită suplimentarea accesului umanitar în Fâșia Gaza

Președintele Franței, Emmanuel Macron, l-a sunat vineri pe premierul Benjamin Netanyahu și i-a cerut deschiderea unui nou punct pentru acces umanitar în Fâșia Gaza. Macron ar vrea, potrivit cotidianului Le Monde, deschiderea punctului vamal Kerem Shalom, situat la frontiera Israelului cu Fâșia Gaza. În prezent, asistența umanitară este furnizată în Fâșia Gaza doar prin punctul vamal Rafah, situat la granița cu Egiptul.

”Președintele Republicii a evidențiat necesitatea protejării civililor din Gaza și a pledat pentru un armistițiu durabil. A amintit Israelului că trebuie să aplice măsuri pentru a pune capăt violențelor anti-palestiniene comise de coloniștii israelieni din Cisiordania”, a comunicat Palatul Elysée.

Foto: Profimedia

Citește și:

VIDEO Tensiuni politice în Marea Britanie / Guvernul Rishi Sunak plătește Rwandei fonduri masive printr-un acord de limitare a imigrației

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Românii de la bloc riscă mari amenzi. Multă lume face asta când gătește, acum e...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii