Zeci de presupuși criminali naziști de război și gardieni SS au fost expulzați din SUA, dar au continuat să primească ajutoare sociale. Printre ei, un român

Zeci de presupuși criminali naziști de război și gardieni SS au fost expulzați din SUA, dar au continuat să primească ajutoare sociale. Printre ei, un român
Publicat: 20/10/2014, 12:43
Actualizat: 20/10/2014, 17:15

Potrivit publicației canadiano-americane, plățile au fost efectuate printr-o lacună juridică ce a permis Departamentului de Stat american să convingă suspecți naziști să părăsească Statele Unite. În cazul în care aceșta erau de acord să plece ori dacă au fugit înainte să fie deportați, ei puteau să-și păstreze ajutoarele sociale, potrivit unor interviuri și dosare interne ale Guvernului american.

Printre beneficiari s-au aflat membri SS care au păzit lagăre naziste în care au fost exterminați milioane de evrei, un cercetător în domeniul rachetelor care s-a folosit de muncitori sclavi în cercetările pe care le-a efectuat în timpul celui de-al Treilea Reich și un colaborator nazist care s-a aflat în spatele arestării și execuției a mii de evrei în Polonia.

Potrivit investigației există cel puțin patru beneficiari în viață, între care Martin Hartmann, un fost gardian SS de la lagărul de concentrare Sachsenhausen din Germania, și Jakob Denzinger, care a patrulat în lagărul Auschwitz din Polonia. Hartmann s-a mutat la Berlin în 2007, din Arizona, înainte să-i fie retrasă cetățenia americană, iar Denzinger a fugit în Germania din Ohio în 1989, după ce a aflat că urma să-i fie retrasă cetățenia. El s–a mutat în Croația, iar în prezent „trăiește într-un apartament spațios” din Osijek, pe malul drept al râului Drava.

Denzinger a refuzat să discute cu AP, dar fiul său, care trăiește în Statele Unite, a confirmat că tatăl său continuă să primească ajutor social, apreciind că îl merită.

Autoritățile austriece s-au înfuriat după ce au aflat despre o astfel de înțelegere cu Martin Bartesch, un fost gardian SS la câmpul de concentrare Mauthausen din Austria. Bartesch, de origine română, a aterizat neanunțat pe aeroportul din Viena în 1987, cetățenia fiindu-i revocată două zile mai târziu, conform înțelegerii. El a emigrat în Statele Unite în 1955.

Înțelegerile încheiate au permis fostei unități de „vânătoare” a naziștilor din cadrul Departamentului american al Justiției – Biroul pentru Investigații Speciale (OSI) – să evite audieri de expulzare lungi și să crească numărul naziștilor expulzați din Statele Unite, potrivit publicației.

Însă dosare interne ale Guvernului american obținute de AP arată că Departamentul de Stat s-a opus practicilor OSI. Ajutoarele sociale au devenit instrumente, potrivit unor diplomați americani, în vederea obținerii unor acorduri prin care presupuși naziști acceptau să-și piardă cetățenia și să părăsească în mod voluntar Statele Unite.

Potrivit unei analize efectuate de către AP, începând din 1979 cel puțin 38 din 66 de suspecți expulzați din țară și-au păstrat ajutoarele. Administrația americană pentru Securitate Socială (SSA) și-a exprimat indignarea față de folosirea ajutoarelor în 1997, conform unor documente.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Legenda Iepurașului de Paști - o tradiție prezentată de un teolog creștin!
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Au trecut 100 de ani de când România a câștigat prima medalie olimpică