Ziua Soarelui în Coreea de Nord – Lansează Kim Jong-un racheta?

Ziua Soarelui în Coreea de Nord - Lansează Kim Jong-un racheta?
Publicat: 15/04/2013, 11:54
Actualizat: 29/07/2014, 19:36

Ziua Soarelui – sărbătoare în Coreea de Nord, zi cu emoții la nivel mondial. Dictatorul de la Phenian, tânărul Kim Jong-un, a mers luni, după săptămâni de absență din spațiul public, la mausoleul bunicului său, Kim Ir Sen, pentru a marca împlinirea a 101 ani de la nașterea fondatorului statului comunist, informează BBC News. Comemorarea din Coreea de Nord ține comunitatea internațională în suspans, deoarece se crede că liderul nord-coreean ar putea efectua, în ciuda tuturor avertismentelor, un nou test cu rachetă balistică.

În același Palat Memorial Kumsusan în care este înmormântat Kim Ir Sen, se află și rămășițele tatălui lui Kim Jong-un, Kim Jong-il.

Potrivit biroului de la Phenian al agenției ITAR-TASS, nord-coreenii nu vor avea parte luni de o paradă militară. Un motiv se crede că ar fi faptul că armata Coreei de Nord ar putea pregăti o demonstrație impresionantă pentru ziua de 27 iulie, când se împlinesc 60 de ani de la încheierea războiului coreean (1950-1963).

Chiar și așa, locuitorii capitalei nord-coreene și-au luat, luni, hainele de sărbătoare, pentru a participa la ceremoniile dedicate fondatorului țării lor. În coloane organizate, mulți dintre ei au depus coroane de flori la mausoleul în care sunt cei doi lideri ai dinastiei Kim.

Străzile Phenianului sunt și ele în „straie de sărbătoare”, fiind decorate cu steaguri și bannere care marchează sărbătoarea națională.

Liniștea de luni, însă, nu alungă deloc temerile comunității internaționale, care vorbește despre un calm dinaintea furtunii în Coreea de Nord. În această zi, acum un an, Coreea de Nord efectua, tot în cinstea lui Kim Ir Sen, un test cu rachetă balistică. Testul a eșuat.

Tensiunile din Peninsula Coreea sunt la un nivel fără precedent al ultimilor ani, Kim Jong-un făcând numeroase amenințări belicoase la adresa Coreii de Sud, a Japoniei și a Statelor Unite. Liderul nord-coreean a avertizat diplomații străini din Phenian că, începând cu 10 aprilie, statul său nu le va mai putea asigura protecție, sfătuindu-i în acest caz să părăsească țara. Diplomații români, la fel ca restul colegilor europeni, au rămas la post.

Cel puțin două rachete cu rază medie de acțiune au fost instalate pe lansatoare mobile pe coasta de est a țării comuniste. Una dintre ele este deja în poziție de lansare.

Duminică, secretarul american de Stat, John Kerry, a făcut un apel la adresa lui Kim Jong-un, pe care l-a îndemnat să vină într-o manieră responsabilă la masa negocierilor. În același timp, șeful diplomației americane a reiterat angajamentul Washingtonului față de securitatea aliaților din regiune, indiferent de provocările Coreei de Nord.

În replică, presa de stat de la Phenian a transmis imediat un comunicat, în care spunea că declarațiile lui Kerry sunt „vorbe goale, fără conținut”, scrie CNN.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Mașinile care nu mai trec ITP-ul. Vor pica inspecția tehnică periodică
Nemții nu mai sunt harnici. Ei muncesc puțin și se îmbolnăvesc des
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Marsilia se pregătește să primească flacăra olimpică