EXCLUSIV VIDEO | Cântăreața Ioana Dichiseanu, în duet fado de senzație, cu fiica sa, la Gândul. “Anastasia îmi știe tot repertoriul și cântă textele”

Publicat: 19/12/2022, 16:01
Actualizat: 19/12/2022, 16:11

Ioana Dichiseanu, fiica marelui actor Ion Dichiseanu şi a cântăreţei Simona Florescu, îi încântă pe toți cu stilul muzical pe care l-a adoptat. Cântăreața susține că muzica fado nu este pentru toată lumea. Cu toate acestea, fiica sa, Anastasia Artene, i-a învățat toate textele și o acompaniază. Cele două au cântat împreună în platoul emisiunii Gândul Exclusiv.

“Ori îți place, ori nu îți place, nu există cale de mijloc. E adevărat că există și mai multe genuri de fado, nu intru în amănunte, dar acum, recent, a început să existe și un fado ceva mai comercial, care să îmbine fado-ul clasic cu alte stiluri muzicale. Eu încerc să adopt și fado clasic, și fado acesta mai aproape de publicul larg”, a spus Ioana Dichiseanu, într-un interviu pentru Gândul Exclusiv.

Cântăreața afirmă că i-a plăcut acest stil muzical dintotdeauna, pentru că tatăl său, actorul Ion Dichiseanu, îi povestea de Amalia Rodrigues, ”regina fado-ului”, cum o intitulează Ioana Dichiseanu.

“Mie mi-a plăcut fado-ul dintotdeauna, pentru că tata îmi povestea de Amalia Rodrigues, că a fost și la ea acasă și are două discuri cu autografele ei”, a adăugat Ioana Dichiseanu.

“Nu mi-am imaginat niciodată că aș putea să cânt acest gen”

Deși a fost întotdeauna atrasă de muzica fado, nu și-a imaginat că va putea cânta acest gen muzical. Propunerea ar fi venit însă chiar de la soțul Ioanei, Adrian Artene.

“Nu mi-am imaginat niciodată că aș putea să cânt acest gen. Când i-am spus lui Adi – el e «de vină» – că îmi este foarte dor să cânt din nou, mi-a spus să încerc fado”, a mărturisit Ioana Dichiseanu.

Cântăreața spune că inițial i-a fost foarte greu să cânte într-o limbă pe care nu o cunoștea, însă totul s-a transformat rapid într-un obicei.

”În afară de asta, este și un gen foarte dificil, trebuie să ai un timbru adecvat, niște inflexiuni, trebuie să fie o voce lucrată. Vreau să spun că am avut mare noroc că mi s-a potrivit, bineînțeles că am întrebat-o întâi de mama, care este profesoară de canto. Eu nu am o voce extrem de lucrată, nu am ani de repetiții sau măcar ore de canto. Deci, cred că a fost pură întâmplare. (…)

Nu am vorbit niciodată portugheza și nu știu cum am făcut în așa fel încât să vină pur și simplu, să curgă textele. Până am învățat primele două versuri de la prima melodie, am crezut că mor. Am spus: nu, eu nu pot să fac așa ceva. Ulterior, totul a curs, s-a produs un declic în mintea mea și am început să învăț texte pe bandă rulantă”, povestește Ioana Dichiseanu.

“Anastasia îmi știe tot repertoriul și cântă textele”

Ioana Dichiseanu spune că fiica ei știe câteva cuvinte în portugheză. Mai mult, Anastasia îi știe tot repertorul și îi cântă textele, chiar dacă nu pronunță cuvintele așa cum trebuie.

Cântăreața speră ca anul viitor să aibă momente live cu orchestra.

“Live este cu totul altceva, chiar dacă greșești, chiar dacă mai falsezi un pic, orchestra se ia după tine, instrumentistul merge cu tine, emoția se transmite cu totul altfel. Așa, cu cd-ul la subraț și cu chitara, dar și vocea, trebuie să se îmbine. Degeaba asculți o voce extraordinară dacă este chitara pe dinafară sau chitara e senzațională și vocea nu te mișcă sub absolut nicio formă”, a mai spus Ioana Dichiseanu.

Ana Moura este vedeta muzicii fado care îi place cel mai mult Ioanei, dar Amalia Rodrigues rămâne ”regina” stilului muzical.

“Regina absolută a fado-ului este Amalia Rodrigues, indiscutabil, dar pe sufletul meu este Ana Moura, nu știu de ce mi se pare că îmbracă mai bine”, a adăugat cântăreața.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului