Avocatul Nicolaie Adam critică dur politicienii care sunt revoltați de decizia din dosarul ”10 august”: ”Devoalarea numelui judecătorului, aparent benignă…”

Avocatul Nicolaie Adam critică dur politicienii care sunt revoltați de decizia din dosarul ”10 august”: ”Devoalarea numelui judecătorului, aparent benignă...”
Avocatul Nicolaie Adam critică dur politicienii care sunt revoltați de decizia din dosarul ”10 august”: ”Devoalarea numelui judecătorului, aparent benignă...”

Clasarea dosarului ”10 august” a stârnit și stârnește reacții divergente, iar o parte a spectrului politic s-a declarat revoltată, inclusiv președintele Klaus Iohannis solicitându-i ministrului Justiției, Stelian Ion, să ofere explicații publice.

Dar, pe de altă parte, asociații ale magistraților din România, dar și din străinătate, au pus accent pe imixtiunea factorului politic în actul de justiție, atrăgând atenția că se creează, astfel, un precedent extrem de periculos.

Avocatul Nicolaie Adam – membru al Baroului din 2010 și implicat în dosarul ”10 august” – abordează, la rândul său, acest subiect pe care îl etichetează drept ”controversat”, precizându-și punctul de vedere și menționând că ”rezultatul anchetei se regăsește în ordonanța de clasare semnată de domnul procuror Doru Stoica, cel mai complet, cel mai obiectiv, cel mai frumos act procesual pe care l-am văzut vreodată emis de o unitate de parchet”.

”Sunt membru al Baroului București din 2010, am absolvit Facultatea de Drept de la București (2008) și de la Paris (2007), sunt master în dreptul proprietății intelectuale de la Strasbourg (2009) și, în prezent, doctorand al Universității din București. Am 35 de ani și am ales să îmi întemeiez o familie și să-mi cresc fetița în România pentru că sunt convins de potențialul fabulos al țării noastre. Am pariat, deci, pe mine însumi, pe colegii mei, pe colegele mele și pe compatrioții mei, în general. Începând cu 2018 am avut onoarea ca, alături de colega mea, Daniela Diaconescu, să-i asigur apărarea domnului maior Laurențiu Cazan pe care l-am cunoscut personal și de a cărui probitate morală sunt convins. Pentru că am participat la actele de urmărire penală efectuate în dosarul 10 august și sunt, deci, în cunoștință de cauză, pot să spun că ancheta a fost minuțioasă și că nu s- a lăsat nicio pietricică neîntoarsă”, notează avocatul Nicolaie Adam în punctul de vedere transmis.

Ulterior, după declinarea la D.I.I.C.O.T., materialul probator strâns de procurorii militari a fost analizat cu precizie chirurgicală (pe parcursul unui an întreg), iar rezultatul anchetei se regăsește în ordonanța de clasare semnată de domnul procuror Doru Stoica, cel mai complet, cel mai obiectiv, cel mai frumos act procesual pe care l-am văzut vreodată emis de o unitate de parchet

Avocatul Nicolaie Adam

Nicolaie Adam: ”Ancheta nu putea fi reluată, lucru pentru care am pledat în fața judecătorului de cameră preliminară…”

Punctele de vedere referitoare la această speță sunt ”divergente”, mai scrie avocatul Nicolaie Adam, ceea ce – în ultimă instanță – duce la concluzia că aceste păreri contrare ”sunt imposibil de conciliat și fiecare are dreptate lui”.

Dar, atunci când nimeni nu se poate pune de acord, este ”regulile de drept” ale societății, iar ancheta în dosarul ”10 august” nu putea fi reluată, conchide avocatul, explicând și de ce a pledat pentru asta în fața judecătorului de cameră preliminară.

”Sunt conștient că subiectul este controversat, că fiecare are opinia sa, chiar experiențele sale personale legate de acel meeting de protest. Toate punctele de vedere divergente sunt, probabil, imposibil de conciliat și fiecare are dreptatea lui. În astfel de situații, în care nu ne putem pune de acord, recurgem la regulile de drept asupra cărora am convenit, ca societate, în prealabil și în lipsa cărora ar triumfa, pur și simplu, tabăra mai puternică sau mai influentă. Iar potrivit regulilor de drept, ancheta nu putea fi reluată, lucru pentru care am pledat în fața judecătorului de cameră preliminară, spunând, în încheiere, că:

  • În realitate, cauza ordonanței de infirmare nu este de natură juridică și nu vizează nici pe departe satisfacerea imperativului aflării adevărului. Resorturile acestei ordonanțe sunt eminamente politice, ordonanța de infirmare constituind consecința directa a amestecului puterii executive în justiție, prin compromiterea independenței acesteia.
  • Într-adevăr, în conferința de presă susținută la data de 29 iulie 2020, președintele statului a arătat că „este de dorit să se găsească o clarificare mai profundă în această speță (…) Îmi exprim convingerea că justiția din România va face dreptate și vinovații vor fi trași la răspundere”. În mod similar, premierul României a declarat că „există posibilități de a schimba lucrurile. Consider că orice vinovat trebuie pedepsit de justiția din România.”.
  • Pentru că dreptatea făcută prin ordonanța de clasare nu a fost pe placul executivului, procurorul-șef al D.I.I.C.O.T. a luat măsura infirmării acesteia, cu toate că cererea sa nu a respectat ipoteza normei procesuale pe care se întemeiază. Îi revine judecătorului de cameră preliminară sarcina de a aprecia dacă un resort de natură eminamente politică este susceptibil ca, în disprețul normelor de procedură penală, să suplinească legalitatea și temeinicia unui act procesual.

”Judecătoarea de cameră preliminară a hotărât în conformitate cu legea și cu propria sa conștiință. Este o profesionistă a dreptului care, într-un dosar ca oricare altul, și-a făcut datoria și nimic mai mult. Soluția dată nu este pe placul unora, la fel cum, cel mai probabil, soluția diametral opusă i-ar fi ofensat pe alții”, mai scrie avocatul Nicolaie Adam.

”Lucrurile degenerează, iar regulile de drept devin fulgi sub tonajul funcțiilor nemulțumiților”

Și, totuși, de ce au apărut atâtea reacții ale unora dintre factorii politici? Avocatul Nicolaie Adam vorbește despre o ”tabără mai influentă”, din care face parte chiar președintele Klaus Iohannis, alături de acesta aflându-se, după cum s-a putut constata, premierul României și ”alți demnitari de prim rang”.

Astfel, ”sub tonajul funcțiilor nemulțumiților”, regulile de drept acceptate și care ar trebui să fie respectate dispar ca și cum n-ar fi fost. Asta în pofida faptului că ”profesionistul n-a făcut altceva decât să-și facă datoria”.

”Când însă tabăra mai influentă face parte din prima categorie, iar lista e deschisă de președintele republicii și continuată de premier și de alți demnitari de prim rang, lucrurile degenerează – așa cum s-a văzut zilele trecute –, iar regulile de drept acceptate unanim până nu demult devin fulgi sub tonajul funcțiilor nemulțumiților. Prima victimă în această nouă versiune a conflictului este chiar judecătoarea de cameră preliminară, adică profesionistul care n-a făcut altceva decât să-și facă datoria”, notează avocatul.

Devoalarea – aparent benignă – a numelui său pe canalele mediatice ale taberei influente, însoțită de declarațiile publice impertinente ale demnitarilor, are scopul de a o supune, alături de familia sa, în mod mârșav, oprobiului public și de a transmite fiorii acestui abuz judecătorilor care, în viitor, vor avea de soluționat cauze în care tabăra influentă a decis dinainte dreptatea.

Avocatul Nicolaie Adam

”Acest tip de atitudine politică este un vestigiu din vremuri negre, incompatibil cu onestitatea și are o șansă foarte solidă să ne compromită tuturor viitorul, încet și sigur.

Haideți să lăsăm intervențiile în justiție și presiunile asupra judecătorilor să fie doar amintiri din vremuri triste, iar nu parte din cotidian, fiindcă un act de justiție dezrobit ne profită tuturor”, mai precizează avocatul Nicolaie Adam în încheierea punctului de vedere referitor la dosarul ”10 august”.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Trupul neînsuflețit al lui Naomy va fi adus în România! Când și unde va fi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Se CONFISCĂ BANII românilor. Decizia se aplică deja peste tot în România
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro