Cătălin Predoiu, mesaj de Ziua Justiției: „Suntem datori să repunem Justiția română acolo unde îi este locul, în rândul întâi al justițiilor europene”

Cătălin Predoiu, mesaj de Ziua Justiției: „Suntem datori să repunem Justiția română acolo unde îi este locul, în rândul întâi al justițiilor europene”
Proiectele legilor justiției au ținut cont de avizele Comisiei de la Veneția
Publicat: 03/07/2022, 15:06
Actualizat: 03/07/2022, 15:13

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a transmis, duminică, de Ziua Justiţiei, că „suntem datori cu toţii să repunem justiţia română acolo unde îi este locul, în rândul întâi al justiţiilor europene”.

„Căutarea Adevărului și a Dreptății fac parte din natura umană și constituie un implacabil destin al umanității. De aceea, Justitia est fundamentum regnorum și munca pentru construcția „Catedralei Justiției” este nesfârșită. Rolul Justiției nu este doar de a dezlega pricini și conflicte, de a lămuri acuzații și apărări, ci de a reuși să facă Dreptate!

Dar capacitatea Justiției de a face Dreptate depinde de foarte multe condiționări, de la calitatea învățământului juridic superior, a nivelului de pregătire a profesorilor și absolvenților de Drept, până la raționalitatea organizării instanțelor și parchetelor și calitatea legilor adoptate de Parlament. Lista acestor condiționări ar putea continua și cu alte provocări rămase la stadiul de deziderat. De aceea, munca pentru modernizarea și perfecționarea Justiției este un fel de „maraton fără sfârșit”, un drum fără capăt, un ideal care se cere permanent urmărit”, conform unui mesaj semnat de Cătălin Predoiu.

Ministrul Justiției spune că are încredere că, în 2022, „vom continua să marcăm progrese pe acest drum, pentru binele justițiabililor, pentru binele tuturor”.

„Succesul va atârna de cooperarea dintre cele trei puteri constituționale ale statului, dar și de disponibilitatea fiecărui profesionist implicat în actul de Justiție.

Cu toții suntem datori să repunem Justiția română acolo unde îi este locul, în rândul întâi al justițiilor europene. Suntem în ceasul al 12-lea pentru a ne îndeplini acest obiectiv. De acest deziderat atârnă interese fundamentale ale cetățenilor români și ale statului român”, a conchis Predoiu.

Președintele Înaltei Curți: Justiţia trebuie să fie nu numai mai rapidă, nu numai mai prietenoasă şi nu numai mai accesibilă, dar în primul rând trebuie să devină mai previzibilă

Și preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Corina-Alina Corbu a transmis, duminică, un mesaj cu ocazia Zilei Justiţiei. Ea arată că „în centrul justiției trebuie să se afle cetățeanul, ceea ce este specific oricărui serviciu public”.

„Ceea ce diferențiază însă serviciul public al justiției de oricare alt serviciu public este rolul acestuia de a proteja drepturile cetățeanului, indiferent dacă încălcarea provine din partea unui particular sau a Statului însuși. De aceea avem instanțe de drept penal, care vor sancționa conduita abuzivă a oricărei persoane fizice sau juridice, indiferent de calitatea acesteia, de aceea avem instanțe de contencios
administrativ, frâna pusă de societatea modernă puterii instituțiilor statului, pentru a salvgarda drepturile individului, de aceea avem căi de atac, pentru a înlătura și chiar sancționa erorile sistemului judiciar însuși”, a transmis Corina-Alina Corbu.

În acest context, magistratul afirmă că Ziua Justiției trebuie să fie un prilej de enunțare și de asumare a obiectivelor pentru perioada următoare.

„Din perspectiva Înaltei Curți, considerăm esențială reclădirea parteneriatului natural care trebuie să existe între justiție și societate, bazat pe încrederea fiecărui cetățean că există cu adevărat un apărător al drepturilor sale fundamentale. Or, pentru aceasta justiția trebuie să fie nu numai mai rapidă, nu numai mai prietenoasă și nu numai mai accesibilă, dar în primul rând trebuie să devină mai previzibilă.

Rezultatul promovării unei proceduri judiciare ar trebui să fie previzibil încă din stadiul incipient al procesului, scutind astfel justițiabilul de cheltuielile și stresul legate de promovarea și susținerea unei acțiuni judiciare sortite eșecului și favorizând modalitățile alternative de soluționare a litigiilor. Or, previzibilitatea de care vorbeam mai sus nu se poate întemeia decât pe caracterul unitar, coerent, al practicii judiciare”, a adăugat sursa citată.

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Corina Alina Corbu / Sursa foto: Mediafax Foto
Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Corina Alina Corbu / Sursa foto: Mediafax Foto

DNA: „O societate curată, liberă de corupţie reprezintă garanţia eficienţei, a performanţei şi a dezvoltării”

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) transmis, duminică, într-un mesaj cu ocazia Zilei Justiţiei, că o societate curată, liberă de corupţie reprezintă garanţia eficienţei, a performanţei şi a dezvoltării.

„Cu ocazia Zilei Justiţiei, conducerea DNA le urează tuturor procurorilor, judecătorilor şi reprezentanţilor celorlalte profesii juridice, sănătate, putere şi curaj în activitatea pe care o desfăşoară. O societate curată, liberă de corupţie reprezintă garanţia eficienţei, a performanţei şi a dezvoltării. Numai o societate în care corupţia este respinsă ca atitudine şi comportament le poate oferi celor merituoşi şi oneşti şansa de a-şi pune energia şi cunoştinţele în slujba interesului public ori pentru a construi proiecte durabile”, precizează DNA.

Potrivit reprezentanţilor instituţiei, justiţia penală rămâne o componentă esenţială a structurii democratice a societăţii româneşti, iar anticorupţia trebuie să dea un răspuns clar şi categoric aşteptărilor venite dinspre cetăţeni.

„Anticorupţia trebuie să menţină ferm angajamentele concrete asumate pe linia întăririi statutului de ţară europeană cu un stat de drept pe deplin funcţional. De aceea, forţa de reacţie a DNA – principala instituţie anticorupţie – nu trebuie restrânsă, ci dimpotrivă, activ reconsolidată. DNA este o instituţie solidă care a demonstrat pe parcursul existenţei sale că are experienţa, rezistenţa şi aplombul necesare pentru a face anchete în cazuri de corupţie importante. Procurorii, întregul personal care lucrează în DNA, sunt pe deplin conştienţi de rolul, misiunea şi aşteptările cetăţenilor”, se mai arată în mesajul conducerii DNA.

Percheziții DNA la Primăria Capitalei. Care este motivul
Sursa foto: Facebook/Direcția Națională Anticorupție

Mesajul premierului Nicolae Ciucă cu ocazia Zilei Justiției

„Marcată în fiecare an în prima duminică a lunii iulie, Ziua Justiției subliniază rolul actului de justiție, al partenerilor instanțelor de judecată și al tuturor oamenilor legii în consolidarea statului de drept.

Discuțiile purtate recent cu vicepreședintele Comisiei Europene pentru valori și transparență, Věra Jourová, care au vizat și progresele înregistrate de România în implementarea recomandărilor din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, ne încurajează să continuăm demersurile pe care le facem pentru reformarea sistemului de justiție.

Provocarea este să aducem cât mai aproape perspectiva finalizării procesului de monitorizare a României prin Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) și să demonstrăm că justiția română funcționează sută la sută pe principiile spațiului de justiție al Uniunii Europene.

Justiția în slujba cetățeanului și un sistem modern, eficient, accesibil și de calitate, adaptat nevoilor societății și mediului de afaceri – sunt obiective în care cred și pe care echipa guvernamentală și le-a asumat prin Programul de Guvernare.

Avem posibilitatea să le susținem acum inclusiv prin proiecte care vor primi finanțare de la bugetul Uniunii Europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Respectul față de lege, adevărul, apărarea drepturilor și intereselor legitime ale cetățeanului, imparțialitatea, integritatea și independența corpului judecătoresc și a tuturor celor aflați în slujba legii sunt valori care trebuie să primeze într-un sistem de justiție adaptat transformărilor profunde petrecute în ultimele trei decenii în societatea românească”, a transmis șeful Executivului.

Premierul Nicolae Ciucă, mesaj de Ziua Justiției / Sursa foto: Facebook
Premierul Nicolae Ciucă, mesaj de Ziua Justiției /
Sursa foto: Facebook
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Românii, avertizați de șeful ANPC. Mare atenție la ce cumpărați de sărbători
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului