UPDATE | Liviu Dragnea rămâne în penitenciar, Tribunalul București i-a respins definitiv cererea de eliberare condiționată. Ce spune avocata fostului lider PSD despre anularea hotărârii

UPDATE | Liviu Dragnea rămâne în penitenciar, Tribunalul București i-a respins definitiv cererea de eliberare condiționată. Ce spune avocata fostului lider PSD despre anularea hotărârii
Dragnea întărește rândurile. Trei foști lideri PSD s-au înscris în APP / Liviu Dragnea / Sursă FOTO: Alexandru Dobre - Mediafax FOTO
Publicat: 27/05/2021, 10:38
Actualizat: 27/05/2021, 14:34

Tribunalul București a considerat că cererea lui Liviu Dragnea de eliberare condiționată după doi ani în penitenciar este nefondată. Fostul lider PSD poate cere din nou eliberarea condiționată peste trei luni. 

UPDATE ora 10:30: Judecătorul de la Tribunalul București care a analizat cererea lui Liviu Dragnea a admis, joi, contestația DNA și a dispus ca Liviu Dragnea să execute în continuare în penitenciar pedeapsa de 3 ani și 6 luni primită în dosarul angajărilor fictice din DGASPC Teleorman.

Decizia Tribunalului București este definitivă și a fost  luată în ziua în care Liviu Dragnea a împlinit doi ani de la încarcerare. Aceeași decizie fusese luată și la Judecătoria Sectorului 5, la finalul lunii aprilie.

Respinge contestaţia formulată de contestatorul condamnat Dragnea Nicolae Liviu (în prezent încarcerat în Penitenciarul București-Rahova), împotriva sentinţei penale nr. 1025 din 27.04.2021, pronunţată de Judecătoria Sectorului 5 București, ca nefondată. (…) Admite contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – D.N.A., împotriva sentinţei penale nr. 1025 din 27.04.2021, pronunţată de Judecătoria Sectorului 5 București, pe care o desființează în parte, în sensul că propunerea sau cererea de liberare condiționată va putea fi reînnoită după data de 27.08.2021. 

Decizia Tribunalului București

Avocat: Decizia, anulată dacă se admite cererea ca o altă instanță să judece liberarea condiționată

Flavia Teodosiu, avocata lui Liviu Dragnea, a declarat, pentru Gândul, că a anticipat decizia de joi a Tribunalului București, de respingere a cererii de eliberare condiționată, și pentru acest motiv a cerut ca judecata să se mute la orice alt tribunal din circumscripția Curții de Apel București.

”Evident, nu a fost o surpriză că Tribunalul București a respins contestația domnului Dragnea. În schimb, a admis contestația DNA cu privire doar la nemulțumirea acestora că s-a dat termen de doar două luni cu privire la posibilitatea domnului Dragnea de a introduce o nouă cerere, urmare căreia Tribunalul București a decis prelungirea termenului în care poate formulă o nouă cerere pe 27 august, în loc de 27 iunie 2021”, a spus Flavia Teodosiu.

Avocata susține că dacă cererea de strămutare va fi admisă, decizia de joi a Tribunalului București va fi desființată și judecarea cererii de eliberare condiționată va fi reluată la noua instanță stabilită.

„Am anticipat că asta se va întâmplă la Tribunalul București și am formulat încă de acum două săptămâni cererea de strămutare a judecării contestației la oricare alt tribunal din circumscripția Curții de Apel București. Pe cale de consecință, având în vedere faptul că s-a dat termen de judecată cererii de strămutare la data de 14 iunie, în cazul în care va fi admisă această cerere, hotărârea care a fost pronunțată astăzi la tribunal va fi desființată prin efectul legii, adică de drept, conform dispozițiilor art. 74 alin. 5 din Codul de procedură penală”, a explicat avocata lui Dragnea.

Flavia Teodosiu a adăugat că speră ca cererea de strămutare să fie admisă și ulterior să se constate ”de o instanța imparțială și independentă” faptul că Liviu Dragnea îndeplinește toate condițiile prevăzute de lege, respectiv de articolul 59 din Codul penal vechi, și să fie pus în libertate.

Fostul lider PSD este în penitenciar din 27 mai 2019, când a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare.
Potrivit contestației DNA depuse la Tribunalul București, obținută în exclusivitate de reporterii GÂNDUL.RO, Liviu Dragnea nu ar trebui să fie eliberat deoarece „nu a reușit să demonstreze că pe parcursul perioadei de timp executate și-a îndreptat atitudinea către normele de conviețuire socială și ordinea de drept”.

Instanța de judecată apreciază că perioada de timp executată nu a fost suficientă pentru ca persoana condamnată să-și însușească, în totalitate scopul preventiv și educativ al pedepsei, astfel ca în viitor să nu mai comită și alte fapte de natură penală, respingând cererea de eliberare condiționată fixează un termen de maxim un an în care condamnatul să-și intensifice eforturile în ceea ce privește formarea unei atitudini de respect față de valorile sociale și ordinea de drept, potrivit documentului DNA.

Totodată, „instanța a mai apreciat că scopul pedepsei nu poate fi atins la acest moment prin liberarea patentului. Astfel, raportat la funcția de exemplaritate a pedepsei, fiecare cetățean trebuie să fie conștient de consecințele la care s-ar expune în cazul încălcării legii penale”, a scris DNA în cererea de respingere a eliberăririi condiționate a lui Liviu Dragnea. 

”Nu și-a îndrept atitudinea față de ordinea de drept”

Un alt motiv pentru care procurorii DNA consideră că Liviu Dragnea nu trebuie eliberat din penitenciar este interviul pe care acesta l-a acordat anul trecut fostei sale consiliere, prin Skype. Potrivit acestora, interviul lui Dragnea din penitenciar este rezultatul unor „imixtiuni politice”.

Nu a reușit în perioada petrecută în detenție să-și îndrepte atitudinea față de ordinea de drept, trebuie observat că acesta nu și-a asumat în niciun fel hotărârea de condamnare (la pedeapsa închisorii cu executare) apreciind că acasta este rezultatul unor imixtituni politice(în cursul interviului acordant anul trecut pentru care petentul a fost și sancționat), argumentează procurorii DNA.

 

Liviu Dragnea muncește la spălătorie

Fostul lider social-democrat a muncit aproape 130 de zile în penintenciar. În perioada iunie 2019-iunie 2020, Dragnea a lucrat la garajul penitenciarului și din februarie 2021 muncește la spălătorie.

Citește Și De ce a respins judecătorul cererea de eliberare condiționată a lui Liviu Dragnea

În 27 aprilie, Judecătoria Sectorului 5 a respins, ca neîntemeiată, cererea de eliberare condiţionată depusă de Liviu Dragnea, care execută la Penitenciarul Rahova o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni închisoare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

În motivarea deciziei, magistratul de la Judecătoria Sectorului 5 spune că Liviu Dragnea îndeplineşte fracţia de 2/3 din pedeapsă, necesară pentru a fi eliberat condiţionat, însă instanţa nu este convinsă că el a dat dovezi temeinice de îndreptare.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Se cutremură România. Ion ILIESCU nu mai scapă
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este cel mai mare regret al Marianei Ionescu Căpitănescu: ”Dacă aș da timpul înapoi,...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere