Dezbaterea cererii DIICOT de redeschidere a anchetei în dosarul ”10 august”, amânată pentru luna noiembrie. Motivul invocat de Tribunalul Bucureşti

Dezbaterea cererii DIICOT de redeschidere a anchetei în dosarul ''10 august'', amânată pentru luna noiembrie. Motivul invocat de Tribunalul Bucureşti
Primul judecător mort de COVID-19 în România: Avea 47 de ani și lucra la Tribunaul București Sursa foto: Gândul.ro
Publicat: 16/10/2020, 15:24

Tribunalul Bucureşti a amânat vineri, 16 octombrie, dezbaterea solicitării DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul ”10 august”, pentru data de 27 noiembrie. Fostul procuror-şef al DIICOT, Giorgiana Hosu, a infirmat parţial, pe 4 august, soluţia de clasare a dosarului ”10 august” şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie.

Decizia de redeschidere a anchetei trebuie aprobată de un judecător, iar Curtea de Apel Bucureşti – instanţa sesizată de DIICOT – a constatat, pe data de 10 august, lipsa unei competenţe materiale de a soluţiona cererea procurorilor şi a trimis dosarul la Tribunalul Bucureşti, potrivit Agerpres.

Dosarul „10 august” suferă amânare

Documentul nu a ajuns direct la Tribunalul Bucureşti, fiind trimis la Instanţa Supremă, pentru soluţionarea unei cereri formulate de colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş privind sesizarea Curţii Constituţionale, care a fost respinsă de magistraţi.

,,Mai mult, deşi la 10.06.2020 s-a procedat la vizionarea imaginilor înregistrate pe mediile de stocare a datelor şi s-a constatat că un hard disk pus la dispoziţie de Poliţia locală Sector 3 nu poate fi accesat, 3 DVD-uri şi 2 CD-uri reprezentând înregistrări înaintate de B1 Tv sunt neînregistrate, un suport optic tip CD înregistrat cu nr. 38/27.08.2018 nu poate fi accesat întrucât este deteriorat, un suport optic tip CD înregistrat cu nr. 147/15.10.2018 nu poate fi accesat întrucât este deteriorat, nu s-au făcut demersuri pentru obţinerea datelor conţinute de aceste suporturi optice de la sursa iniţială’’, preciza fosta şefă a DIICOT.

,,Cu toate că suspecţii nu au dat declaraţii, iar percheziţia terminalelor mobile nu a putut fi efectuată, nu au fost solicitate mijloace de probă de natură tehnică, respectiv obţinerea datelor de trafic şi de localizare, prelucrate de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice pentru a clarifica existenţa comunicărilor între suspecţi’’, a mai explicat aceasta.

Dacă decizia DIICOT va fi confirmată de un judecător, procurorii vor redeschide urmărirea penală faţă de colonelul Sebastian Cucoş (fost prim-adjunct al Jandarmeriei Române), maiorul Laurenţiu Cazan (fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti), colonelul Cătălin Sindile (fost şef al Jandarmeriei Române), comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică (fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI).

Aceştia urmează să fie cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Dosarul se va redeschide sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, fals intelectual şi uz de fals

În ordonanţa de redeschidere a anchetei, Giorgiana Hosu explica faptul că procurorul Doru Stoica, cel care a clasat acuzaţiile la adresa şefilor Jandarmeriei, nu a readministrat probele strânse de Parchetul Militar în dosarul ”10 august” şi nici nu a reaudiat suspecţii, victimele şi martorii.

Giorgiana Hosu arăta că şefii Jandarmeriei nu au vrut să ofere declaraţii în momentul în care au fost chemaţi la Parchetul Militar, însă ei trebuiau citaţi la DIICOT, după preluarea dosarului de la procurorii militari.

De asemenea, nicio persoană vătămată şi niciun martor nu au fost citaţi la DIICOT, cu excepţia unor oficiali – Carmen Dan, Speranţa Cliseru, Aurelian Bădulescu şi Alin Ionel Mastan.

Potrivit Giorgianei Hosu, probele strânse de Parchetul Militar nu au fost readministrate, precum nici mai multe probe de natură tehnică nu au fost solicitate, în condiţiile în care o parte din înregistrările video aflate la dosar nu au putut fi accesate.