DIICOT: 24 de inculpați în dosarul „Azilelor groazei” de lângă București au fost reținuți

DIICOT: 24 de inculpați în dosarul „Azilelor groazei” de lângă București au fost reținuți
Victime fără apărare, exploatate, supuse la tratamente inumane și degradante. Sunt zeci de percheziții / Sursa foto: Poliția Română
Publicat: 05/07/2023, 07:35
Actualizat: 05/07/2023, 07:38

24 de persoane au fost reţinute, iar alte două au fost plasate sub control judiciar, după percheziţiile la centrele pentru persoane vulnerabile de lângă București, anunță DIICOT.

La doar câțiva kilometri de București, peste o sută de persoane – cei mai mulți vârstnici, aflați în situații vulnerabile, dar și tineri cu dizabilități, care au nevoie de îngrijire și tratament special, au trecut prin umilințe și traume greu de imaginat și de îndurat.

În urma perchezițiilor de marți, 26 de persoane au fost ridicate și duse la sediul DIICOT pentru a fi audiate. 24 dintre ele au fost reținute, după interogatoriu, iar alți doi inculpați au fost plasați sub control judiciar.

Ce demoni ascundeau căminele de bătrâni cu nume de sfânt și „armonie”

Toate aceste situații care par subiectul unui film horror s-au întâmplat la trei azile ale „groazei”, aflate la mică distanță de București, în Voluntari și Afumați. În centrele ale căror nume te duc cu gândul către bunătate, grijă și smerenie – „Casa Cora”, „Armonia” şi Centrul „Sfântul Gabriel cel Viteaz” – erau peste 100 de persoane, ţinute în condiţii greu de imaginat și de acceptat.

Anchetatorii vizează două grupuri infracţionale organizate, iar membrii acestora sunt suspectaţi că exploatau persoanele pe care le aveau în îngrijire. Una dintre persoanele vizate în acest caz este Cristina Maria Dumitra.

Ancheta DIICOT are loc la câteva luni după dezvăluirile făcute de Centrul de Investigații Media și Buletin de București, care făceau publice imaginile și situațiile din „căminele infernului”.

Aproape 100 de persoane în vârstă sau cu dizabilități salvate din ”centrele groazei” 

Anchetatorii au găsit la perchezițiile din cele trei vile 98 de persoane, care au fost evaluate medical la fața locului, ulterior fiind transportate la două spitale, pentru investigații amănunțite.

„Pe parcursul perchezițiilor domiciliare au fost identificate și ridicate mai multe unități PC, laptopuri, suporturi de date, precum și alte mijloace de probă. Acțiunea a beneficiat și de sprijinul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului și Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor”, a anunțat DIICOT.

Poliția a făcut public un număr de telefon unde rudele pot afla informații despre bătrânii din centrele percheziționate și locul unde se află acum. Numărul de telefon este  0743.164.790.

Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, a declarat, în cursul zilei de marți, că „peste 100 de persoane în vârstă au fost salvate, marţi, de poliţişti şi procurori ai DIICOT, în urma efectuării unor percheziţii la mai multe azile, unde bătrânii, mulţi cu dizabilităţi, erau bătuţi, înfometaţi şi puşi la muncă forţată.

Exploatarea acestor persoane se făcea prin constrângere, prin exercitarea de acte de violență, prin muncă neremunerată, lipsea medicamentația necesară fiecărei persoane în parte, hrana era inadecvată și aceste persoane erau supuse unor tratamente degradante și inumane”.

Percheziții și la sediile unor instituții publice

În paralel cu această acțiune, polițiștii au pus, marți, în executare și 21 de mandate de percheziţii domiciliare, în Bucureşti şi în judeţele Ilfov şi Ialomiţa, la sediile unor instituţii publice şi private implicate în activitatea infracţională, „în două cauze în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de omisiunea sesizării şi abuz în serviciu”, potrivit Poliției Române.

Din cercetări a reieşit că, din 2021 şi până în prezent, două instituţii publice cu responsabilităţi în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului ar fi atribuit unei asociaţii, în calitate de furnizor de servicii sociale, mai multe contracte de prestări servicii sociale de tip rezidenţial pentru persoanele adulte încadrate în grad de handicap, cu încălcarea legii privind achiziţiile publice, cauzând bugetului propriu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei.

Victime fără apărare, exploatate, supuse la tratamente inumane și degradante. Sunt zeci de percheziții / Sursa foto: Poliția Română
Victime fără apărare, exploatate, supuse la tratamente inumane și degradante. Sunt zeci de percheziții / Sursa foto: Poliția Română

Ministrul Gabriela Firea neagă orice implicare în acest caz

Potrivit anchetatorilor, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 3 și DGASPC Ilfov ar fi atribuit mai multe contracte unei asociații, care ar fi trebuit să se ocupe de îngrijirea lor, ceea ce însă nu s-a întâmplat. De altfel, asociația respectivă nu ar fi avut autorizație de funcționare, fiind condusă pentru o perioadă de o consilieră a Gabrielei Firea.

Ministerul Familiei a transmis însă că acea consilieră a demisionat în martie 2022, iar Gabriela Firea nu are nicio legătură și nici informații despre acest caz, singura relație dintre cele două fiind de „prietenie și colegialitate”.

Consiliera Gabrielei Firea are „doar calitatea de martor în anchetă” și „a pus la dispoziția organelor toate informațiile pe care le deține”, sunt precizările făcute de Ministerului Familiei.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Exclusiv: Valentina Borcea și Cristian Boureanu, împreună în instanță. Cine i-a dat în judecată pe...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului