FOTO | DNA face percheziții la Primăria Iași, cu privire la construcția ilegală a unui bloc

Publicat: 26/01/2022, 11:34
Actualizat: 02/02/2022, 20:56

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) fac, miercuri, percheziții la Primăria Iași și Poliția Locală din oraș, având suspiciuni cu privire la construcția ilegală a unui bloc.

UPDATE: Procurorii DNA au finalizat verificările de la Primăria Municipiului Iași. Primarul Mihai Chirica nu are nicio calitate în dosarul deschis de procurori.

„Verificările efectuate de procurorii DNA Iași la unele servicii din cadrul Primăriei Municipiului Iași s-au finalizat. Aceștia au solicitat și au primit documente aferente unui proiect privat a cărui autorizație de construire a fost eliberată în anul 2012. În acest moment, primarul Mihai Chirica nu are nicio calitate în acest dosar. Mai mult, la inițiativa primarului Mihai Chirica, instituțiile abilitate ale statului au fost sesizate cu privire la acest caz încă de la începutul acestui an”, a transmis Primăria Iași.

Știrea inițială

Cinci percheziții au fost efectuate, miercuri 26 ianuarie, în baza autorizărilor obținute de anchetatori de la instanță, două dintre acestea fiind în birouri ale unor instituții publice din municipiul Iași.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate corupției comise în cursul anului 2018”, a anunțat DNA.

Conform presei locale, este vorba despre Primăria Iașului și sediul Poliției Locale din oraș.

Descinderile procurorilor au legătură cu modul în care a fost intabulat un bloc de pe strada Vasile Lupu nr. 95, scrie Reporter de Iași.

Este vorba despre o clădire cu 60 de apartamente, ridicată fără autorizație, care a fost edificată în 2019 printr-o certificare falsă, semnată la dublu de fostul viceprimar Gabriel Harabagiu și de primarul Mihai Chirica.

Recepția blocului din str. Vasile Lupu 95 a fost realizată în 2014, când Mihai Chirica era doar viceprimar. Surse citate de publicația locală afirmă că angajații din Primărie susțin că această recepție falsificată ar fi dispărut din arhivele de la Cadastru și Urbanism.

Mihai Chirica: În calitatea mea de primar, am fost informat de această acţiune

Primarul Iașului, Mihai Chirica, a spus că a fost informat cu privire la acțiunea procurorilor DNA.

„În această dimineaţă procurori din cadrul DNA Iaşi au venit la sediul Primăriei pentru a ridica unele documente emise începând cu anul 2012 de la diferite servicii din cadrul municipalităţii.

Conform procedurii, în calitatea mea de primar, am fost informat de această acţiune. În acest moment, eu mă aflu la Bucureşti, împreună cu viceprimarul Daniel Juravle, unde am programate mai multe întâlniri la Guvern pentru proiectele oraşului. Nu vă pot da mai multe detalii şi sunt sigur că o comunicare oficială o veţi primi de la instituţiile de resort”, a spus Mihai Chirica.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Din anul 2016 este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, unde acoperă citeste mai mult
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult