EXCLUSIV | Elena Udrea pregătește ultima strategie pentru a scăpa de închisoare. Avocat: „Vrea să fie audiată la judecarea recursului în casație”

EXCLUSIV | Elena Udrea pregătește ultima strategie pentru a scăpa de închisoare. Avocat: Vrea să fie audiată la judecarea recursului în casație
Sursă FOTO: Facebook
Publicat: 17/06/2022, 19:00
Actualizat: 17/06/2022, 19:03

Elena Udea a făcut vineri, la Penitenciarul Târgșor, mai multe analize medicale, obligatorii în perioada de carantină de 21 de zile după încarcerare, pentru a se stabili dacă are vreo afecțiune și dacă are nevoie de tratament, au declarant pentru Gândul surse din Administrația Penitenciarelor. Fostul ministru al Turismului își pregătește strategia pentru ultima încercare de a scăpa de pedeapsa din dosarul Gala Bute.

Elena Udrea a primit acordul conducerii penitenciarului să se întîlnească, duminică, la vorbitor, cu avocatul său, cu care va stabili ce va face apărarea la termenul de luni, când se ia în discuție recursul în casație.

Avocat: Mai avem de pus la punct și alte lucruri ce țin de alte căi de atac care sunt pe rol”

Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea, a confirmat pentru Gândul întâlnirea care va avea loc peste două zile, la Penitenciarul Târgșor și a declarat, în exclusivitate pentru Gândul, cum vrea fostul ministru să abordeze apărarea recursul în casație.

„Este foarte important să discutăm pentru că luni este termen la recursul în casație. Din ce știu, ea vrea să fie audiată. Mai avem de pus la punct și alte lucruri ce țin de alte căi de atac care sunt pe rol, cum ar fi o contestație în anulare sau altele care ar urmă să fie introduse. De aceea mă duc să discutăm aceste aspecte”, a spus avocatul Veronel Rădulescu.

Reamintim că Elena Udrea a fost extrădată, joi, de autorităţile bulgare şi adusă în România. Ea a intrat pe la Vama Giurgiu şi urmează să fie predată poliţiştilor de la Penitenciarul Giurgiu, de unde va ajunge la Penitenciarul Târgşor, în județul Prahova.

Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul Gala Bute, conform sentinței Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, decizia fiind definitivă.

Elena Udrea, extrădată din Bulgaria unde a stat două luni în arest

Curtea de Apel de la Sofia a decis vineri, 10 iunie, ca fostul ministru al Turismului Elena Udrea – aflată în arest în Bulgaria – să fie adusă în România pentru a executa pedeapsa de 6 ani de închisoare primită în dosarul Gala Bute.

La ieșirea din sala de judecată, Elena Udrea a declarat că unii dintre judecătorii de la Înalta Curte au fost puși sub presiune. Fostul ministru le-a cerut magistraților bulgari să respingă cererea statului român de extrădare a sa, susținând că „este un proces împotriva integrității” sale.

Întrebată despre fetița ei de 3 ani, fostul ministru a declarat: „O să îi spun o minciună, așa cum am mai făcut. Vorbesc în fiecare zi cu ea!”.

După ce va fi adusă în România, Udrea ăși va ispăși pedeapsa la Penitenciarul pentru femei de la Tîrgșor (Prahova). Ea a fost încarcerată acolo și în primăvara lui 2015, după ce a fost arestată preventiv în dosarul “Gala Bute”.

Elena Udrea a stat în arest în Bulgaria 64 de zile care se vor scade din pedeapsa de executat.

Condamnările în dosarul Gala Bute

Fostul ministru al Turismului a fost condamnată, în iunie 2018, la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute. La momentul pronunțării deciziei definitive, Udrea se afla în Costa Rica.

Ea părăsise România la începutul lui 2018 și a cerut azil în Costa Rica. În octombrie 2018, a fost reținută de Interpol în Costa Rica și apoi încarcerată. A fost eliberată în decembrie 2018, după ce Curtea Constituţională a decis că sunt ilegale completurile de 5 judecători de la instanţă supremă.

Elena Udrea a revenit în România în 8 iulie 2019, anunțând  revenirea în țară pe Facebook.

Pedepsele definitive în dosarul Gala Bute pronunțate de instanța supremă în iunie 2018 și menținute prin decizia din 7 aprilie:

  • Elena Udrea – şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu
  • Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea – trei ani de închisoare cu executare
  • Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea – un an şi şase luni cu suspendare
  • Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului – patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere
  • Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii – trei ani de închisoare cu suspendare
  • Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme – doi ani şi şase luni cu suspendare

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.
De asemenea, completul de cinci judecători a menţinut şi decizia instanţei de fond pe latură civilă.

Astfel, Elena Udrea trebuie să plătească aproape 3 milioane de euro, respectiv 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile, către Autoritatea Naţională pentru Turism şi să achite 600.000 euro către martorul Corin Boian şi 300.000 euro către martorul Adrian Gărdean. În plus, instanţa a dispus confiscarea în folosul statului de la Udrea a sumelor de 695.367 lei şi 296.076 lei.

Instanţa a mai dispus ca Rudel Obreja să plătească în solidar cu partea responsabilă civilmente, SC Euro Box Promotion SRL (fostă SC Europlus Computers SRL), către Ministerul Finanţelor, prin ANAF, suma de 737.507 lei cu titlu de despăgubiri civile. Totodată, i se confiscă suma de 3.000.000 lei.

Condamnările în prima instanță fuseseră pronunțate în martie 2017, Udrea primind 6 ani de închisoare.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor din sfera justiției, cofondator al site- ului luju.ro,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase