Horia Tiseanu, fostul primar din Câmpina, scapă de Dosarul Rezervorul. Deși DNA a dovedit că a furat 12 tone de motorină, faptele s-au prescris

Horia Tiseanu, fostul primar din Câmpina, scapă de Dosarul Rezervorul. Deși DNA a dovedit că a furat 12 tone de motorină, faptele s-au prescris
Publicat: 02/10/2023, 18:50

Horia Tiseanu, fost primar al orașului Câmpina în patru mandate, a scăpat de procesul intentat de DNA. Edilul a fost trimis în judecată pentru că a furat 12 tone de motorină din instituția pe care o conducea. Faptele de care a fost acuzat s-au prescris, a decis Instanța. Dar motorina folosită în scop personal în urmă cu 4 ani, în valoare de 70 de mii de lei, va trebui achitată acum.

Fostul primar al municipiului Câmpina, Horia Tiseanu, care a deţinut funcţia timp de patru mandate şi a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu şi trafic de influenţă, scapă de acuzaţii, ca urmare a prescrierii faptelor. Tribunalul Prahova a dispus încetarea procesului penal în cazul fostului edil, întrucât a prescripţia, şi l-a achitat pentru instigare la delapidare, însă îl obligă să plătească Primăriei contravaloarea a peste 12 tone de carburant, decontat din publici, dar folosit pentru deplasări în interes personal.

Motorina va trebui să fie achitată

Horia Tiseanu rămâne să plătească Primăriei pe care a condus-o peste 70.000 de lei, carburantul decontat în numele administraţiei locale şi pe care l-a folosit pentru deplasări în interes personal.

“Admite acţiunea civilă exercitată de către partea civilă UAT Municipiul Câmpina şi îi obligă pe inculpaţii Tiseanu Horia Laurenţiu, Gheorghe Carmen Daniela şi Micu Costin Octavian, în solidar, în măsura participării, la plata sumei de 51.978,46 lei, cu titlu de daune materiale (reprezentând contravaloarea dotărilor suplimentare aferentă achiziţionării în mod nelegal a autoturismului marca Opel Insignia). În temeiul art. 397 C.proc.pen. raportat la art. 25 C.proc.pen., cu referire la art. 1381 şi urm., admite acţiunea civilă exercitată de către partea civilă UAT Municipiul Câmpina şi îl obligă pe inculpatul Tiseanu Horia Laurenţiu, la plata sumei de 70.450 lei, cu titlu de daune materiale (reprezentând contravaloarea cantităţii de carburant folosite în interesul personal)”, a mai dispus instanţa de judecată.

Prin aceeaşi sentinţă, Tribunalul Prahova dispune confiscarea, de la fostul edil, a sumei de 17.000 delei, reprezentând obiect al infracţiunii de corupţie reţinută în sarcina acestuia.

”În baza art. 25 alin. 3 C.p., dispune desfiinţarea totală a unui număr de 1.359 foi de parcurs întocmite în perioada 07.07.2010 – 31.07.2015, care aveau un conţinut nereal cu privire la folosirea cantităţii de 12.347,462 litri carburant, aflate în original la dosarul cauzei”, se mai arată în sentinţă, care nu este definitivă.

Rechizitoriul complet al DNA

Potrivit DNA, în cursul anului 2014, Tiseanu, în calitate de primar al municipiului Câmpina, a pretins de la reprezentantul unei societăţi comerciale 10% din valoarea contractelor de execuţie lucrări care urmau a-i fi încredinţate acestei firme de către două instituţii aflate în subordinea Primăriei municipiului Câmpina sau bugetate din fondurile acesteia, din care a primit efectiv 17.000 de lei.

”În schimbul acestor bani, inculpatul i-a promis martorului că va interveni pe lângă conducătorii celor două instituţii publice în vederea atribuirii unor contracte de lucrări de înlocuire tâmplărie pentru geam termopan societăţii administrată de omul de afaceri sau unei societăţi agreate de acesta”, arăta DNA.

Mașină personală pe numele Primăriei

În perioada iulie 2014 – iulie 2015, Tiseanu, beneficiind de ajutorul celorlalţi, a dispus în mod nelegal achiziţionarea unei maşini marca Opel Insignia, în scopul folosirii personale şi exclusive.

”Autoturismul a fost cumpărat din fondurile alocate Poliţiei Locale Câmpina (unitate fără personalitate juridică aflată în subordinea primarului) deoarece, conform prevederilor legale, primăria municipiului Câmpina nu avea dreptul de a achiziţiona niciun fel de autoturism pentru folosinţa proprie. Pentru a păstra o aparenţă de legalitate au fost întocmite două facturi pentru cumpărarea autoturismului, ambele emise de societatea reprezentată de inculpatul Micu Costin-Octavian, în valoare totală de 131.600,66 lei (din care dotări suplimentare, de lux, în suma de 51.798,46 lei)”, mai arătau procurorii.

Ulterior, documentele respective au fost înregistrate în contabilitatea instituţiei publice în conturi separate, cu consecinţa aparentei respectări a pragului valoric legal de 18.000 de euro, în contextul în care s-a considerat că o achiziţie în această limită ar fi fost legală, deşi procurorii precizează că, potrivit O.U.G. 34/2009, instituţiilor publice li se interzisese la acea dată dreptul de a achiziţiona autoturisme.

Operațiunea rezervorul

În perioada iulie 2010 – iulie 2015, primarul i-a determinat pe angajaţii unei unităţi aflate în subordinea Primăriei municipiului Câmpina să-i remită din gestiunea unităţii 1.409 bonuri valorice carburant a 50 lei, în valoare totală de 70.450 lei, aferentă cantităţii de 12.347,4 litri carburanţi, cantitate folosită în interesul personal al acestuia.

Citiți și: Primarul din Câmpina, sub control judiciar pe 60 de zile

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
De ce a renunțat actorul Martin Freeman la vegetarianism după 38 de ani?