ICCJ, decizie definitivă: Vasile Blaga nu este vinovat de trafic de influență

ICCJ, decizie definitivă: Vasile Blaga nu este vinovat de trafic de influență
Vasile Blaga / Foto: Ionuț Mureșan
Publicat: 27/06/2022, 12:26
Actualizat: 27/06/2022, 12:27

Vasile Blaga a fost achitat, luni, în dosarul în care a fost trimis în judecată de DNA sub acuzația de trafic de influență. Sentința magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) este definitivă.

„Respinge, ca nefondate, apelurile formulate de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi apelantul intimat inculpat Blaga Vasile împotriva sentinţei penale nr. 594 din 15 noiembrie 2021 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală în dosarul nr. 1240/3/2017*. Obligă apelantul intimat inculpat Blaga Vasile la plata sumei de 1000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat”, conform sentinței de luni a ICCJ.

Prin măsura dispusă, magistrații au meținut soluția dată în 15 noiembrie 2021 de un alt complet de la ICCJ.

Acuzat de DNA că a primit 700.000 de euro pentru a ajuta pe cineva să încheie contracte cu statul

În 30 octombrie 2017, magistrații de la Tribunalul București au emis aceeași sentință în cazul lui Blaga (Vezi decizia aici). Ulterior, în iulie 2020, Curtea de Apel a stabilit că întregul proces trebuie rejudecat la Tribunalul București (Vezi minuta aici).

O lună mai târziu, în 19 august 2020, Tribunalul Capitalei și-a declinat competența, iar dosarul a ajuns la un complet de 3 judecători de la ICCJ. (Vezi decizia aici)

Vasile Blaga, fost senator în Parlamentul României, a fost trimis în judecată pe 28 noiembrie 2016 de procurorii DNA din Ploiești în dosarul în care este acuzat de trafic de influență, cauza fiind trimisă instanței supreme. Mandatul de senator al lui Vasile Blaga s-a încheiat în luna decembrie 2016, iar dosarul nu a mai fost de competența ÎCCJ, fiind trimis Tribunalului București.

„În perioada 2011-2012, în calitate de secretar general a unui partid aflat la guvernare, inculpatul Blaga Vasile a primit în patru rânduri, de la o societate comercială reprezentată de inculpatul Berdilă Horaţiu Bruno, suma totală de 700.000 euro, în schimbul exercitării influenţei prin intermediul inculpatului Ştefan Gheorghe (vicepreședinte al aceluiași partid) asupra unei persoane care a deținut consecutiv funcții de conducere la două companii naționale, astfel încât firma reprezentată de Berdilă Horaţiu Bruno să obțină contracte la cele două companii naționale. Suma totală de 700.000 euro a fost primită prin intermediului inculpatului Ştefan Gheorghe, vicepreşedintele respectivei formaţiuni politice (500.000 euro) şi printr-un alt intermediar (200.000 euro)”, susțin procurorii DNA.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult