ICCJ obligă din nou SIIJ să finalizeze dosarul Laurei Codruţa Kovesi. Secţia specială are termen până pe 1 aprilie

ICCJ obligă din nou SIIJ să finalizeze dosarul Laurei Codruţa Kovesi. Secţia specială are termen până pe 1 aprilie
Publicat: 12/01/2022, 16:18

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) obligă din nou SIIJ să finalizeze dosarul Laurei Codruţa Kovesi, astfel că Secţia specială are termen până pe 1 aprilie să încheie ancheta în care este vizată fosta șefă a DNA. Cazul a fost deschis de procuroarea Adina Florea care o acuză pe Kovesi de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă în legătură cu aducerea în ţară a fostului director al FNI Nicolae Popa.

Decizia de marți de la Instanța supremă vine după ce Kovesi a depus o contestație în care arată că Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) tergiversează ancheta deschisă încă din anul 2018.

Astfel, un judecător a admis contestația depusă de Laura Codruța Kovesi, care în prezent este șefa Parchetului European, și a stabilit ca acest dosar să fie finalizat până la 1 aprilie. Astfel, procuroarea cazului trebuie să emită o decizie – fie de clasare a cauzei, fie de trimitere în judecată.

„În temeiul art. 488 (6) alin. (1) din Codul de procedură penală, admite contestaţia formulată de petenta Kovesi Laura Codruţa privind durata procesului penal ce face obiectul dosarului nr. 1172/P/2018 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie. Stabileşte termen la data de 01 aprilie 2022 până la care procurorul învestit urmează a finaliza dosarul, în condiţiile art. 327 din Codul de procedură penală, termen până la care nu se va putea formula o nouă contestaţie cu privire la durata procesului penal. În temeiul art. 488(6) alin. (6) din Codul de procedură penală, încheierea se comunică petentei. Fără cale de atac”, se arată în decizia judecătorilor.

Este a doua oară când ICCJ cere SIIJ să finalizeze dosarul. Primul termen nu a fost respectat de Secţia specială

Este pentru a doua oară când magistrații ICCJ cer ca ancheta să fie finalizată. În 27 ianurie 2021, Înalta Curte de Casație și Justiție a cerut procuroarei Adina Florea să ia o decizie până la 1 aprilie 2021 în acest caz.

”În temeiul art. 488 (6) alin. (1) din Codul de procedură penală, admite contestaţia formulată de contestatoarea Kovesi Laura Codruţa privind durata procesului penal ce face obiectul dosarului nr. 1172/P/2018 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Stabileşte termen la data de 1 aprilie 2021 până la care procurorul învestit urmează a finaliza dosarul, în condiţiile art. 327 din Codul de procedură penală, termen până la care nu se va putea formula o nouă contestaţie cu privire la durata procesului. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea contestaţiei rămân în sarcina statului. În temeiul art. 4886 alin. (6) din Codul de procedură penală, încheierea se comunică procurorului de caz şi contestatoarei. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 27 ianuarie 2021”, se arăta în decizia Instanţei supreme, de la acel moment.

Kovesi, acuzată de „abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă”

Procurorul Adina Florea a pus-o sub acuzare – în luna decembrie a anului 2018 – pe Laura Codruţa Kovesi pentru abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă într-un dosar care are legătură cu aducerea în ţară a fostului director al FNI Nicolae Popa.

Dosarul a fost deschis în urma unei sesizări depuse de fostul deputat Sebastian Ghiţă. Acesta susţinea că – în anul 2011 – Laura Codruța Kovesi „i-a cerut să achite 200.000 de euro pentru aducerea în ţară, cu un avion, din Indonezia, a lui Nicolae Popa”, pe numele căruia exista un mandat internaţional de arestare.

Ulterior, Adina Florea a plasat-o pe Codruța Kovesi sub control judiciar, însă instanța a revocat decizia.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase