Părinți condamnați la zeci de ani de închisoare pentru crimă. Horia și Diana Mihai și-au opărit intenționat COPILA în duș pentru că plângea

Părinți condamnați la zeci de ani de închisoare pentru crimă. Horia și Diana Mihai și-au opărit intenționat COPILA în duș pentru că plângea
Publicat: 07/02/2024, 15:37
Actualizat: 08/02/2024, 00:11

Horia și Diana Mihai, soț și soție, au fost condamnați la 22 și, respectiv, 20 de ani de închisoare pentru omor calificat. Victima, propria lor fetiță de 2 ani și zece luni. Crima fetiței? A început să plângă din senin întru-un moment nepotrivit în timp ce se afla în vizită la bunici. Drept corecție, tata, Horia Mihai, căruia îi căzuse în sarcină să-i facă duș micuței, a opărit-o deliberat, cu ajutorul unui boiler electric, cu temperatură reglabilă limitată spre punctul de fierbere al apei. Fetița a agonizat ore întregi – arsuri de gradul II și III pe 54% suprafața corpului – apoi a murit. Deși copiii pot supraviețui, cu șansă, în aceste condiții, dacă li se acordă ajutor medical de specialitate de urgență, părinții au decis că este mai bine să o lase să se chinuie ca învățătură de minte. Crima a fost comisă în 2021.

Mai mult, deși e greu de crezut că se poate, nici propria bunică nu s-a opus deciziei părintești, motiv pentru care a fost și ea condamnată la 8 luni cu executare. Concubinul bunicii a fost cel care a chemat salvarea. Ancheta procurorilor a zăcut la rândul ei doi ani prin sertare. Decizia a fost data în primă instanță de tribunalul Prahova.

După doi ani de la asasinat

Doi părinți din Călărași, (FOTO) judecați pentru că și-au omorât în chinuri groaznice fetița în vârstă de doi ani și zece luni, au fost condamnați în primă instanță la 22 de ani, respective 20 de ani de închisoare, publică Ziare.com. Bunica copilului a fost și ea condamnată la 8 luni de închisoare în regim de detenție. Judecătorii prahoveni au decis că cei doi părinți sunt vinovați pentru omor asupra unui membru de familie, iar bunica pentru săvârşirea infracţiunii de lăsare fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate. Crima a avut loc în casa bunicilor fetiței în 2021 din Poienarii Burchii, Prahova. Părinții au fost arestați abia în aprilie 2023. După arestarea părinților, surorile Petronelei, cea geamănă și cea mai mare, au ajuns în grija Direcției de Protecție a Copilului Călărași.

Tortura din duș

Horia și Diana Mihai au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, pe 1 aprilie 2023, printr-o decizie a Tribunalului Prahova, la doi ani de la omor. Horia și Diana Mihai veniseră în vizită la bunici împreună cu cei trei copii minori ai familiei, două fetițe gemene în vârstă de doi ani și zece luni și sora lor cu puțin mai mare. În acea seară, tatălui i-a revenit sarcina să le facă baie copiilor.

Pe fondul unor tensiuni în familie, bărbatul s-a enervat și și-a vărsat supărarea pe una dintre gemene, Petronela. Fetița a fost ținută minute în șir sub jet de apă fierbinte și lăsată apoi să agonizeze fără ajutor medical. Copila s-a stins în câteva ore, în chinuri. Ancheta a fost ținută la sertar doi ani de zile până ce procurorii s-au hotărât să incrimineze părinții pentru omor. Poliția și procurorii se acuză reciproc pentru tergiversare, invocând că această faptă este ”atipică”, fiind nevoie de o serie de expertize care să indice exact cauza decesului fetiței.

Părinții și bunica au asistat netulburați la agonie

Deși era opărită pe mare parte din corp (apa era încălzită cu un boiler electric, dat la maximum), părinții nu au cerut ajutor medical pentru fiica lor, copilul fiind găsit mort a doua zi dimineață, pe data de 27 octombrie 2021, la ora 5 dimineața.

Detaliile cu privire la chinurile prin care a trecut fetița sunt de nedescris. În referatul de arestare s-a reținut că moartea fetiței a fost violentă, prezentând arsuri de grad II-III, pe 54% din suprafaţă corporală.

Un rechizitoriu înfiorător

”În intervalul orar 22:00 – 05:00, nici inculpatul M.H. nici soţia acestuia M.M.D, deşi, în calitate de părinţi, aveau obligaţia legală de acţiona în sensul asigurării accesului, de urgenţă, la îngrijiri medicale de specialitate, nu au luat nicio măsură, stând în pasivitate, deşi copilul a dat semne vizibile de suferinţă”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova.

Ambulanța a fost chemată abia dimineață, după ce mama a constatat că fiica ei nu mai respiră, iar corpul era plin de răni. Echipajul de la SAJ Prahova nu a mai avut ce face, fetița fiind declarată decedată.

În seara tragediei, în casa familiei Mihai se aflau părinții copiilor, bunica paternă, concubinul acesteia și, evident, cei trei copii. Niciunul dintre adulți nu a sunat la 112 pentru a cere ajutor. Concubinul bunicii a fost cel care a cerut ajutor de urgență, celelalte rude ale copilului, părinți și bunică, nu au făcut acest demers.

”Decesul victimei a fost constatat de echipajul de la ambulanţă solicitat de martorul L.C., proprietarul imobilului, la data de 27.10.2022, ora 05:00”, potrivit procurorilor.

“O anchetă ca la carte”

Polițiștii de la Postul de Poliție din Cocorăștii Colț (de care aparține comuna Poienarii Burchii, unde s-a întâmplat tragedia) au deschis dosar penal, inițial acuzațiile fiind de ucidere din culpă. Cercetările au fost făcute in rem, adică asupra faptei, părinții fiind audiați ulterior ca suspecți, dar fără să fie luate măsuri preventive. Doi ani a rămas dosarul în această fază a anchetei care din octombrie 2021 și până în martie 2023 a fost sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești.

Trei procurori s-au ocupat succesiv de anchetă în toată această perioadă care s-a scurs de la moartea fetiței, părinții fiind lăsați în libertate. În august 2022, bunica fetiței începe să se intereseze de anchetă. Ea nu era suspectă deși în seara în care nepoata ei a murit în chinuri groaznice se afla în casă.

Bunica, îngrijorată de stadiul anchetei

Din vara anului trecut femeia merge la poliție să se intereseze de evoluția anchetei, dar fără să primească un răspuns concret. Deranjată de durata cercetărilor, femeia se adresează Judecătoriei Ploiești unde depune o plângere în care reclamă tergiversarea anchetei.

”Prin cererea introductivă, petenta a precizat faptul că, începând cu luna a 8-a a anului 2022, în calitate de parte civilă în procesul penal, fiind bunica copilului decedat prin opărire şi asupra căruia se fac încă de 2 ani de zile cercetări, a solicitat acces la dosarul cauzei, dar şi încunoştinţarea sa cu privire la efectuarea de acte de urmărire penală.

Petenta a susţinut că în două rânduri a sesizat organele de urmărire penală cu privire la aceste cereri, însă nu cunoaşte niciun act din prezentul dosar penal. A mai precizat că fapta de ucidere din culpă asupra unui copil minor, necesită cel mult o durată de timp egală cu perioada indicata în art. 4881 alin. (3), adică de cel mult un an de zile şi nicio întârziere pentru o asemenea tragedie nu ar trebui să fie extinsă la mai mult”, se artă în reclamația depusă de bunică privind durata cercetărilor.

Citiți și: Primele concluzii privind cauzele morții celor doi copii uciși de mamă, în Maramureș. Ce au descoperit la autopsie medicii legiști

Crime care au șocat planeta! O femeie și-a chinuit copiii până au murit, apoi i-a ținut trei ani la congelator. Frații micuților au asistat la torturi

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Regimul drastic al lui Teo Trandafir să nu se îngrașe deloc: consumă aceleași alimente zilnic
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Se verifică BANII românilor. Statul te OBLIGĂ să anunți. Ai termen legal până pe 25...
Doliu la Hollywood. Vedeta din „Line of Duty” a murit neașteptat, la 59 de ani
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Oameni buni, grijă mare la suflet, grijă mare la oameni". Sfârșit tragic pentru Teodor Popescu....
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Parola prea ușoară care a fost interzisă de Guvernul Marii Britanii