Procurorul general, despre dosarul 10 august: Toate actele, cântărite „în cadrul controlului ierarhic superior”

Procurorul general, despre dosarul 10 august: Toate actele, cântărite „în cadrul controlului ierarhic superior”
Gabriela Scutea, procurorul general al României, a făcut precizări privind ordonanța de clasare emisă de DIICOT / Sursa Foto: Mediafax Foto
Publicat: 15/07/2020, 14:15

Procurorul general Gabriela Scutea a anunțat, miercuri, că ordonanța de clasare emisă de DIICOT pentru o parte din dosarul „10 august”, emisă în 26 iunie și făcută publică în cursul dimineții, va fi verificată în cadrul controlului ierarhic. Șefa Ministerului Public a evitat să răspundă dacă ea însăși va verifica actele din dosar, relatează Mediafax.

După ce DIICOT a anunțat, miercuri dimineața, clasarea unei părți a dosarului 10 august, procurorul general al României, Gabriela Scutea, a făcut o serie de precizări.

DIICOT a anunţat, miercuri, printr-un comunicat de presă, că a dispus clasarea unor părți a dosarului privind protestul din 10 august 2018, atât în ceea ce privește tentativa de acțiune împotriva ordinii constituționale, cât și în ceea ce privește acuzațiile aduse șefilor Jandarmeriei, respectiv abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Prin ordonanța de clasare, datată în 26 iunie, procurorii DIICOT și-au declinat competența pentru efectuarea urmăririi penale privind purtarea abuzivă la intervenția din Piața Victoriei în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare.

Scutea: Ordonanța de clasare emisă de procurorii DIICOT are 235 de pagini

„Dosarul se cercetează pentru descoperirea adevărului. Sunt necesare câteva sublinieri. În 2018, reprezentanții Jandarmeriei au sesizat DIICOT referitor la acțiunile protestatarilor. DIICOT și-a asumat cercetarea faptelor la un loc. Cercetarea faptelor de abuz în serviciu era posibilă din punct de vedere legal. Ordonanța emisă structurează două planuri: protestatarii ca ansamblu și ca indivizi, persoanele care au fost agresate după ora 23”, a declarat procurorul general Gabriela Scutea, citat de Mediafax.

Potrivit procurorului general, ordonanța de clasare emisă de procurorii DIICOT are 235 de pagini. Din parcurgerea ei „sumară” Scutea a afirmat că rezultă că procurorii au examinat „intervenția în forță și au delimitat unele acte care reflectă lipsuri ale organizării Jandarmeriei ca elemente contextuale și nu elemente de abuz în serviciu”.

„Se pune accentul pe inscripționarea căștilor de jandarmi sau lipsa lor și posibilitatea de a identifica persoanele care au agresat cetățenii”, a delarat Gabriela Scutea.

Scutea: Înțeleg emoția publică generată de acest dosar

Procurorul general a precizat că toate actele din acest dosar vor fi cântărite „în cadrul controlului ierarhic superior”.

„Înțeleg emoția publică generată de acest dosar. Suntem în poziția în care procurorii au obligația ca întotdeauna să administreze probele în mod imparțial și în mod complet. Rolul nostru este să administrăm probele conform legii, în sensul acuzării și în sensul respectării prezumției de nevinovăție. De aceea, toate actele din acest dosar vor fi cântărite în cadrul controlului ierarhic în această obligație legală a procurorilor șefi”, a mai spus Gabriela Scutea, citată de Mediafax.

La întrebarea dacă există posibilitatea ca ordonanța de clasare să fie infirmată în urma controlului, procurorul general a spus că „ordonanța e foarte amplă și, pe cale de consecință, orice comunicări ulterioare vor fi efectuate”.

Gabriela Scutea nu a răspuns la întrebarea dacă ea însăși, în calitate de procuror general va verifica actele din dosarul „10 august”, relatează Mediafax.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Anunț pentru cei care stau la ultimul etaj din bloc. Toți proprietarii de apartamente trebuie...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
52 de ani de la Apollo 16, penultima misiune care a dus omul pe Lună....