Victor Alistar, după ședința CSM: ”Rezultatul a fost că nu se poate nimic, deși legea și standardele de transparență impun acest standard minim!”

Victor Alistar, după ședința CSM: ”Rezultatul a fost că nu se poate nimic, deși legea și standardele de transparență impun acest standard minim!”
Victor Alistar, după ședința CSM: ”Rezultatul a fost că nu se poate nimic, deși legea și standardele de transparență impun acest standard minim!”
Publicat: 17/11/2020, 10:08
Actualizat: 17/11/2020, 10:09

Victor Alistar, membru al Consiliului Suprem al Magistraturii, notează pe pagina sa de socializare, după ședința de ieri, că a avut de purtat o luptă permanentă cu magistrații care… văd ce scrie legea, numai că o interpretează după bunul plac.

Victor Alistar precizează, de la bun început, că este ”greu de clarificat” între  supremația legii și ”suveranitatea unor magistrați” de a o ”califica”. Transparența CSM (etichetat drept ”Consiliul Superb al Magistraturii) față de magistrați și societate, mai notează Alistar, este doar o sintagmă, atâta vreme cât ”realitatea din Consiliu și cea din lege sunt paralele”.

”Astăzi în CSM (Consiliul Superb al Magistraturii) a fost o zi de zile mari. A fost greu spre imposibil conving magistrații ce scrie legea pentru ei o interpretează. Greu de clarificat între supremația legii și suveranitatea lor de a califica. Spre exemplu, într-o lucrare în care ceream transparența CSM față de magistrați și societate au jucat albaneagra pe procedura lucrării, care în sine sesiza realitatea din Consiliu și cea din lege sunt paralele. Adicătelea de ordine publică cum ar veni! Degeaba! Aștept minuta și pun la curent! În concret am cerut următoarele:

  • se respecte prevederile art 29 (10) din legea organică a CSM privind publicarea pe site a proiectelor de hotărâri de pe ordinea de zi.
  • fie publicat pe portalul intern EMAP toate notele care sunt dezbătute în Comisiile CSM înainte de aprobarea în secții și plen, ca fie accesibile tuturor magistraților pentru observații (standard existent până la prezentul plen).
  • fie publicată cu numele membrilor opiniile minoritare (ca știe toată lumea cine a fost pentru și cine contra unei opinii din comisiile pregătitoare) nu pentru Plen și Secțiile disciplinare unde este secret conform Constituției.
  • fie publice înregistrările din comisiile CSM. Rezultatul a fost nu se poate nimic, deși legea și standardele de transparență impun acest standard minim!

Victor Alistar: ”Restul au fost mai în stilul una are, una n-are, una nu-i câștigătoare!

Victor Alistar nu se ferește să recunoască faptul că se află, ca membru CSM, în fața unei adevărate dileme, scriind despre ”resorturile unor juriști de a disprețui”, pur și simplu, ”textul legii și voința ei”.

Finalul postării lui Victor Alistar reprezintă, practic, o întrebare care nu ar trebui să fie retorică, în context, referitoare la mult dorita transparență a Consiliului Suprem al Magistraturii, numai că lucrurile stau cu totul altfel, iar CSM pare a se situa ”peste regulile lumești”.

”De ce? Habar nu am despre resorturile unor juriști de a disprețui textul legii și voința ei. spun este la discreționarul/disprețul lor aprecierea legii. Au fost trei poziții care explicit au spus legea așa este și pe fond așa stau lucrurile, dar acum pe cererea punctuală (a celor 2 reprezentanți ai societății civile) nu se impune facem așa! Restul au fost mai în stilul “una are, una n-are, una nu-i câștigătoare!”. Restul este detaliu!”, a notat Victor Alistar pe pagina sa de socializare, după ședința CSM.

Aștept minuta o împărtășesc cu voi și fac comentariile de rigoare, nasol este va fi semnată de un magistrat (îl compătimesc semna așa mostră de chibzuință colectivă). Voi ce credeți CSM ar trebui fie la fel de transparent ca orice autoritate publică sau este peste regulile lumești?

Victor Alistar

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”