10 lucruri pe care nu ar trebui să i le spui niciodată fiicei tale

10 lucruri pe care nu ar trebui să i le spui niciodată fiicei tale
Publicat: 16/06/2015, 19:23
Actualizat: 02/09/2019, 21:37

Pentru copii, părinții trebuie să fie, dincolo de toate, prieteni. De aceea, discuțiile despre cele mai diverse subiecte nu trebuie să lipsească în familie. Uneori însă, din cauza unor preconcepții, adulții tind să fie mai reticenți în anumite situații și mai ales față de unele idei ale fetițelor, scrie sfatulparintilor.ro.

Iată, așadar, 10 lucruri pe care nu trebuie să i le spui fiicei tale:

1. Ești prea mică pentru asta – fetelor nu le lipsește responsabilitatea. Ele sunt chiar mai raționale decât băieții, astfel că tind să-și plănuiască viitorul mai devreme. Deci, data viitoare când fiica ta îți va povesti despre nunta ei de vis, nu te grăbi să-i spui că e prea mică pentru asta. Oferă-i, în schimb, suportul tău și bucură-te pentru determinarea ei.

2. Coboară ștacheta – poate că la un moment dat, fiica ta îți va spune că vrea să devină, spre exemplu, astronaut. Nu-i cere niciodată să se mulțumească cu mai puțin. Las-o să viseze, să exploreze și să învețe mai multe despre meseriile care o atrag, indiferent care ar fi acestea.

3. Asta e treabă de bărbat – cea mai mare barieră în drumul profesional al unei fete este compararea cu bărbații. Linia dintre un job pentru femei și un job pentru bărbați n-ar trebui să existe. Toata lumea poate să facă orice meserie dorește.

4. Îți pierzi timpul – las-o să facă ce vrea, chiar dacă respectivul lucru nu va avea un anume rezultat. Permite-i fiicei tale să experimenteze și să învețe din propriile greșeli.

5. Fac eu pentru tine – Când copiii sunt mici, părinții au tendința de a fi foarte protectori cu ei. De accea, uneori fac multe lucruri în locul celor mici. Dar această grijă excesivă o va opri pe fiica ta să experimenteze singură, să-și formeze abilități care o vor ajuta mai târziu.

6. O domnișoară nu face așa ceva – poate că fetei tale îi place să se îmbrace mai baiețește și să nu se joace neapărat cu păpușile. Nu te concentra prea mult pe latura „feminină”, ci încurajeaz-o să fie naturală, ața cum se simte ea cel mai bine.

7. Nu-ți mai face tu atâtea griji – pe măsură ce creăte și se va confrunta cu diverse situații, frazele de tipul „nu-ți mai face atâtea griji” nu sunt chiar binevenite. Chiar dacă intențiile tale sunt dintre cele mai bune, ea va crede că nu o înțelegi. Așadar, un simplu „înțeleg” te va ajuta să-i arăți că-ți pasă, că-i respecți emotiile și că vrei să o asculți și să o ajuți.

8. Fii și tu mai ca „X” – încă din copilărie, fetițele își construiesc modele: mama, bunica, sora mai mare etc. Pe măsura ce crește, însă, începe să își descopere propria identitate, așa că orice comparație cu o altă fată îi va afecta imaginea de sine

9. Încearcă să nu mai mănânci atât – pentru o adolescentă, încadrarea în „normele” impuse de societate este foarte grea. De multe ori totul se traduce prin lipsa securității, pierderea încrederii și siguranței de sine. Atrăgându-i atenția tot timpul ori că mânâncă prea mult ar putea să-i accentueze starea de anxietate.

10. Ești prea bună pentru el – La vârsta adolescentei, apar și primele dezamăgiri în dragoste. Se întâmplă deseori ca fetele, însă, să sufere mai mult decat băieții. Totuși, chiar dacă observi o nepotrivire între fiica ta și partenerul ei și vrei să o protejezi, remarci precum „Ești prea bună pentru el” sau „Nu sunteți deloc o pereche potrivitț” o vor face să se închidă în ea. Mai bine, arată-ți intereseul despre viața ei amoroasă, discutând și întrebând-o despre prietenul ei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican