10 motive pentru care nu ar trebui să mergem la solar

10 motive pentru care nu ar trebui să mergem la solar
Publicat: 01/05/2017, 00:02
Actualizat: 01/10/2018, 18:41

Medicul dermatolog Proca Ancuța explică pentru Gândul de nu ar trebui să alegem niciodată solarul pentru a ne schimba culoarea pielii.

1. Doar o sesiune de bronzare la solar crește șansele utilizatorilor de a dezvolta melanom cu 20%, iar fiecare sesiune suplimentară în același an mărește riscul cu aproape două procente. Organizația Mondială a Sănătății adăugat radiațiile emise de către cabinele de bronzat pe lista celor mai periculoase forme de radiații cauzatoare de cancer.

2. Crește riscul de cataractă și cancer ocular și poate duce la orbire. Melanomul se poate dezvolta chiar și È‹n irisul ochiului.

3. Radiațiile UV de la solar sunt de 15 ori mai periculoase pentru sănătate decât expunerea la soare. Cabinele de bronzare emit radiații UV de 15 ori mai intense ca soarele.

4. Poate produce arsuri (apariția eritimului insoțit de senzația de usturime) sunt cele mai cunoscute efecte acute ale expunerii excesive la radiațiile ultraviolete. Cabinele de bronzat emit o doză crescută de radiații È‹ntr-un timp scurt, crescând semnificativ și riscul de arsuri ale pielii.

5. De fiecare dată când vă bronzați, apar noi modificări degenerative în celulele pielii, pentru că textura tegumentului se modifică. Astfel, treptat, se ajunge la uscarea pielii ( xeroză cutanată) , îmbătrânire prematură, riduri și pete de bătranețe .

6.Solarul suprimă imunitatea pielii. Razele UVB din cabina de bronzare interferează cu buna funcționare a sistemului imunitar al organismului, așa că vă poate face mai vulnerabil la diferite boli. Suprimarea sistemului imunitar se crede a fi un factor important în dezvoltarea cancerelor cutanate și se datorează scăderii numărului de celule prezentatoare de antigen din piele.

7. Dacă cineva vă spune că trebuie să utilizați cabinele de bronzare pentru vitamina D, trebuie să știți că această informație este înșelătoare. Radiația UVB este cea care determină pielea să producă vitamina D, dar cele mai multe cabine de bronzare emit numai radiații UVA. Puteți obține vitamina D din mai multe tipuri diferite de alimente, multivitamine, nu este necesar să mergeți la solar pentru asta.

8. Provoacă dependență. De aceea, poate apărea obsesia de a fi cât mai bronzat , fenomen numit tanorexie. ÈŠn plus , radiațiile UV de la paturile de bronzare eliberează endorfine și alte substanțe chimice, care ne fac să ne simțim bine, fapt care contribuie și mai mult la întărirea acestei dependențe. Persoanele care suferă de tanorexie au impresia că nu sunt niciodată suficient de bronzate.

9. De multe ori, cabinele de bronzat nu sunt dezinfectate corespunzător după fiecare utilizator, așa că pot duce la răspândirea unor boli, cum ar fi infecțiile bacteriene, virale și fungice. De la solar putem contacta pitiriazis verzicolor, veruci vulgare, papiloame, stafilococi sau streptococi.

10. Frumusețea este dată mai degrabă de o piele albă, dar tânără, decât de una bronzată, dar È‹mbătrânită. Pielea deschisă la culoare a fost considerată secole de-a rândul un semn al nobleții, fiind asociată cu sănătatea și poziția socială înaltă .

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...