12 aprilie, Ziua Mondială a Aviației și Ziua Cosmonauticii

12 aprilie, Ziua Mondială a Aviației și Ziua Cosmonauticii
Publicat: 11/04/2019, 17:18

Iuri Gagarin a devenit primul om din lume ajuns în spațiu, pe 12 aprilie 1961, atunci când vehiculul său spațial Vostok a efectuat pe orbită o rotație completă în jurul Terrei, călătorie care a durat o oră și 48 de minute. Reușita lui Gagarin a reprezentat un succes pentru programul spațial sovietic, dar și începutul unei noi ere a explorării în domeniu.

Performanța cosmonautului a fost sărbătorită prin manifestări de stradă organizate în Moscova și în alte orașe mari din Uniunea Sovietică. Iuri Gagarin a fost transportat, într-o coloană oficială, pe străzile moscovite și adus la palatul Kremlin. Acolo, liderul statului din acea vreme, Nikita Hrușciov, i-a oferit cea mai înaltă recompensă, titlul de Erou al Uniunii Sovietice.

Vostok 1 a fost urmat de două zboruri suborbitale, efectuate de astronauții americani Alan Shepard și Virgil „Gus” Grissom, în mai și iunie 1961. Al doilea om care a ajuns pe orbită – și al patrulea în spațiu – a fost tot un sovietic, Gherman Titov, în timpul misiunii Vostok 2. S-a întâmplat între 6 și 7 august 1961.

Cum au fost stabilite Ziua Cosmonauticii și Ziua Mondială a Aviației

Gherman Titov, care fusese rezerva lui Gagarin pentru programul Vostok 1, a sugerat ca data de 12 aprilie să fie declarată Ziua Cosmonauticii în Uniunea Sovietică. Sărbătoarea a căpătat caracter oficial pe 9 aprilie 1962, la aproape un an de la misiunea spațială de succes.

Sărbătoarea a fost păstrată în Rusia după căderea regimului comunist. Ea își menține caracterul oficial după ce Duma de Stat (camera inferioară a Parlamentului rus) a aprobat, pe 13 martie 1995, legea federală pentru „Zilele de glorie militară și datele comemorative din Rusia”, dedicată victoriilor armatei și sărbătorilor importante din țară.

Ziua Cosmonauticii mai este celebrată și în Polonia, unde este cunoscută ca Ziua Internațională a Aviației și Cosmonauticii.

În 1968, participanții la cea de-a 61-a conferință a Federației Aeronautice Internaționale au decretat ziua de 12 aprilie ca Ziua Mondială a Aviației și Astronauticii.

Ziua Mondială a Aviației a fost proclamată la cea de-a 65-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, pe data de 7 aprilie 2011, cu cinci zile înainte de împlinirea a 50 de ani de la performanța istorică a lui Gagarin.

Cum este celebrată reușita lui Iuri Gagarin

Ceremoniile de Ziua Cosmonauticii încep la statuia lui Iuri Gagarin din orașul Koroliov, situat în regiunea Moscova. Participanții se opresc apoi în Piața Roșie din Moscova, unde vizitează mormântul cosmonautului. Festivitățile continuă pe Alea Cosmonauților, unde există un monument dedicat lui Iuri Gagarin. Următoarea oprire are loc la Monumentul Cuceritorilor Spațiului, construit în 1964. Aici se află și Muzeul Memorial al Cosmonauticii, dedicat explorării spațiului. Instituția a fost deschisă pe 10 aprilie 1981, la aproape 20 de de ani de la zborul lui Gagarin.

Ultimul popas este la Cimitirul Novodevicii, unde este înmormântat cosmonautul Pavel Belaiaiev.

Din 2001, evenimentul mai este marcat prin sărbătoarea internațională „Noaptea lui Iuri”, cunoscută și sub numele de „Petrecerea spațială mondială”. Aceasta este marcată în numeroase țări de pe glob, printre care Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Franța, Italia, Polonia, România, Australia, Canada și Rusia.

„Noaptea lui Iuri”, care se desfășoară atât în mediul online, cât și în numeroase instituții, combină distracția cu cercetarea, iar evenimentele dedicate primului zbor în cosmos au loc la centrele NASA, muzee, planetarii, școli, baruri, cluburi de noapte. Invitații la evenimente sunt încurajați să poarte costume cu tematică pentru a contribui la atmosfera festivă, iar operele artistice cu specific spațial sunt puse în centrul atenției.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
În ce stare se află Florin Piersic după ce ar fi contactat o bacterie nosocomială!...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
OBLIGAȚIE totală pentru toți cei care au CONT LA BANCĂ. Regulile au venit direct de...
Au început lucrările la o autostradă vitală pentru România. S-a forat primul kilometru de tunel
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Opere pierdute ale Fraților Grimm, redescoperite în colecția unei biblioteci din Polonia